Antena Meniu Search
x

Video "Opriţi-vă! Vreţi să murim? Nu mai împingeţi!" Pelerinajul de la Iași a început cu un asalt la racla Sfintei Parascheva

Cel mai mare pelerinaj ortodox din România a început azi-dimineaţă cu un asalt la racla Sfintei Parascheva. După doi ani de restricţii, mulţi creştini au vrut să se bucure de normalitate. Preoţii îi îndeamnă la linişte, mai ales că se aşteaptă la un record anul acesta: 300.000 de credincioşi la Iaşi. Bonus, au adus şi moaştele unui sfânt cu origini în Ucraina

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 08.10.2022, 19:28

Vezi și

După doi ani de restricţii din cauza COVID, setea de minuni a fost mare. Atât de mare, încât a întunecat raţiunea unor pelerini care au dat năvală la racla Sfintei. Când preoţii au scos din catedrală moaştele, mulţimea a început asaltul. 

"Opriţi-vă! Vreţi să murim? Nu mai împingeţi!"

Cei mai mulţi au stat, însă, cuminţi la rând. Aduşi din toată ţara de zeci de autocare, s-au aşezat de aseară la coadă, cu privirea plecată şi rugăciunea în gând. Printre ei, o credincioasă care de 40 de ani, fără pauză, face reverenţă la moaştele Sfintei Parascheva. 

Cinci kilometri de garduri la moaștele Sfintei Parascheva, în Iași

Pe acelaşi subiect

Ca să evite îmbulzeala şi scandalul, jandarmii au instalat cinci kilometri de garduri care îi ghidează pe creştini spre racla sfintei considerată făcătoare de minuni. În fiecare oră, la ea se închină cel puţin 1.500 de pelerini. Opt ore a durat azi parcurgerea labirintului de fier.  

Credincios: Ne-a băgat ca pe animale. E bătaie de joc. 15 ani venim şi nu s-a mai întâmplat aşa ceva. Mizerie, mizerie!

Credincios: E ceva de groază. Nu avansăm deloc. Sunt 10 labirinturi, le-am numărat.

Ion Sandu, Brigada de Jandarmi Bacău: Noi prin tot ce facem încercăm că așteptarea lor să fie cât mai scurtă, dar fiind aglomerat au de așteptat. Estimăm o participare ca în 2019, chiar mai mare.

Alţii au fost mai înţelegători. Au aşteptat răbdători să le vină rândul să îşi lase rugăciunile la moaştele Sfintei Parascheva. 

Clara Mihociu, reporter Observtor: În aceeaşi dată a început şi pelerinajul de anul trecut, însă vremea nu a fost la fel de prietenoasă cu pelerinii. Acum, spre exemplu, sunt 23 de grade afară. Anul trecut erau cu 10 grade mai puţin, Umbrelele nu mai sunt folosite pentru ploaie, cu pentru a-i apăra de soare. 

Pelerinii vin la pelerinajul de Sfânta Parascheva cu credință în suflete, dar mai puțini bani în buzunare

Mai sunt şi alte diferenţe. Pelerinii vin la Iaşi cu inima plină de credinţă, dar cu buzunarele mai goale din cauza scumpirilor. Unii fac sacrificii ca să nu pună mai puţini bani în cutia milei, dar sunt destui care sunt mai cumpătaţi cu darul din cutiile bine zăvorâte cu lacăte. 

Preoţii estimează că astăzi s-au închinat la racla Sfintei Parascheva 20.000 de pelerini. Numărul lor va creşte zi şi noapte până vineri, când este celebrată Sfânta. Ortodocşii cred că în acea zi are cea mai mare putere să le îndeplinească rugile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » "Opriţi-vă! Vreţi să murim? Nu mai împingeţi!" Pelerinajul de la Iași a început cu un asalt la racla Sfintei Parascheva