Video Ora de vară 2025 în România. Ce simptome ne-ar putea aduce schimbarea: "Efectul durează o săptămână, două"
În această noapte, dăm ceasurile înainte cu o oră. Ora trei devine ora patru. Dormim mai puţin, iar schimbarea ne cam dă peste cap organismul, spun medicii. Stres, anxietate şi o senzaţie de oboseală continuă sunt doar câteva dintre efectele negative. Specialiştii ne sfătuiesc să încetinim ritmul cel puţin în prima săptămână, până ne adaptăm.
La noapte ora 3 devine ora 4. Dormim cu o oră mai puţin şi începem ziua de dumincă mai devreme. Nu toţi vom fi in formă maximă, după această schimbare.
"Există acest asupra minţii şi oamenii vor simţi schimbarea din perspectiva unor stângăcii. Pot observa că uită mai uşor lucruri sau pot fi în trafic un pic mai imprudenţi şi atunci merită să fie atenţi. Efectul durează o săptămână, două", spune Liliana Hdji, medic psiholog.
Cum ne-ar putea influența schimbarea orei
Ora pierdută ne dă somnul peste cap. Plus, o stare acută de oboseală și de iritabilitate, mai ales în primele zile după schimbare.
- Ora de vară 2025 în România. Când se dau ceasurile înainte cu o oră
- Cum ne afectează trecerea la ora de vară. Secretul adaptării mai ușoare când se schimbă ora
- Când trecem la ora de vară în 2025 şi cum să dăm ceasul înainte
- Băut bine şi fără permis, un tânăr moldovean a făcut prăpăd cu maşina pe o stradă din Cluj. A ieşit...
- "Stegarul Dac" a agresat un jandarm în apropierea sediului Arestului Poliţiei. S-a mai ales cu un dosar penal
"Pacienţii au cu 43 de minute mai puţin per noapte, o durată a somnului odihnitor, şi de asemenea, cu 30 de minute mai puţin, în momentul în care ajunge în faza aceea de vise. E o reducere a timpului şi a calităţii somnului, care dă senzaţia de lipsă de odihnă", explică Florin Mihaltan, medic somnolog.
În ultimii ani, la nivelul Uniunii Europene, au existat inițiative pentru eliminarea schimbării sezoniere a orei, însă România continuă această practică.
Comisia Europeană a propus desfiinţarea orei de vară încă de acum 4 ani, dar ţările membre n-au reuşit să se pună de acord până în prezent. Astfel, încă din 2001, toate ţările din UE schimbă ora în ultima duminică de lunii martie.
România va trece la ora de iarnă în ultima duminică a lunii octombrie.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰