Antena Meniu Search
x

Video Oraşul din România terorizat de urşi: Oamenii nu mai au curajul să meargă nici până la magazin

Nici bine nu a venit primăvara, că au apărut şi musafrii nepoftiţi. Vorbim de urşi, care sunt un pericol constant pentru locuitorii staţiunilor montane din Braşov. Noapte de noapte, sălbăticiunile colindă străzile în căutare de hrană. Iar dacă nu găsesc nimic în tomberoane, ajung în casele oamenilor. De frica unor posibile atacuri, turiştii sunt sfătuiţi să nu iasă noaptea la plimbare. Deşi aproape zilnic sunt capturaţi, urşii continuă să-şi facă apariţia printre oameni.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 24.03.2024, 11:07

Vezi și

În municipiul Săcele urşii au devenit parte din viaţa de zi cu zi a localnicilor. Pe străzi, în tomberoane sau chiar în casele oamenilor, sălbăticiunile sunt la tot pasul.

Localnici: Păi dar ursul a tot venit zeci de ani. Şi când erau ăştia de pe aici copii ursul tot venea deci ursul. 

- Nu mă mai duc nici măcar până la liziera pădurii. 

Oraşul din România terorizat de urşi

Pe acelaşi subiect

Oamenii trăiesc cu frica în sân în fiecare clipă, iar un simplu drum la magazin se poate transforma oricând într-o tragedie.

Localnici: Pe vale nu mai ai curaj să te duci, în pădure nu mai ai curaj, a venit la casa asta colţ, de la vecina. La gard, a rupt gardul.  

- Un vecin de aici, acum o săptămâna, pe valea asta mai încolo, ursul la trei metri de el. 

Iar acum, primăvara, după ce au ieşit din hibernare, urşii sunt mai înfometaţi ca oricând.

Localnic: Acolo e punctul lui de alimentare cu mâncare. Pentru că vecinul nostru nu s-a învăţat minte să-şi ia bidoanele.  

Sălbăticiunile au ajuns chiar şi în curtea unităţii medicale din oraş.

Claudiu Loghin, reporter Observator: Suntem la poarta principală a Spitalului Municipal din Săcele. Este probabil singura unitate sanitară din România care are exact la intrarea principală o cuşcă pentru prinderea ursului. O cuşcă cu volum de aproximativ 2 metri cubi, sistem de închidere roţi şi în interior momeală pentru capturarea ursului. 

Paznic: L-am văzut acolo, aici, am crezut că a plecat. A sărit gardul de acolo.  

Jandarmeria e prima care intervine, de fiecare dată când urșii coboară în zonele locuite. Autoritățile prind sălbăticiunile, dar nu mai au unde să-i ducă. Acum au identificat două posibile terenuri de câte 100 de hectare, unde să construiască un sanctuar pentru urșii prinși. Însă asta ar însemna o investiţie uriaşă, de peste 15 milioane de lei, care ar putea fi făcută doar din fonuri europene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Oraşul din România terorizat de urşi: Oamenii nu mai au curajul să meargă nici până la magazin