Antena Meniu Search
x

Video Oraşul din România unde se pot deschide baruri la parter de bloc fără acordul locatarilor. Îngroziţi de miros, zgomot şi şobolani, oamenii mai au o speranţă

Consilierii din Constanţa au dat liber la distracţie pe socoteala vecinilor. O hotărâre a Consiliului Local permite deschiderea de restaurante şi baruri la parterul clădirilor de locuinţe fără acordul celor care trăiesc acolo. Viitorii vecini ai localurilor sunt disperaţi şi spun că vor face tot posibilul pentru ca hotărârea să fie anulată. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 24.11.2023, 08:21

Vezi și

Constanţa dă liber la restaurante şi baruri. Conform noii hotărâri a Consiliului Local, parterul oricărei clădiri de locuinţe se poate transforma în local că vecinii vor, că nu prea.... Singura regulă: trebuie să funcţioneze în intervalul orar 8-22. 

Localuri deschise la parter de bloc fără acordul locatarilor

"Noi ne-am mutat aici în urmă cu vreo 8 ani, sperând că vom avea o locuinţă, nu un restaurant. Principala problemă este totuşi cea a rozătoarelor. Rozătoare care au tendinţa de a nu sta la locul lor şi de a se plimba. Se duc la 1, se duc la 2, se duc la 3", spune un locatar.

Vecinii viitoarelor localuri spun că frica de şoareci şi şobolani este doar o parte a problemei. Şi de calitatea aerului se tem, iar deşeurile sunt şi ele o problemă. "Sunt bucătării, sunt geamuri de la bucătării pe o parte şi pe alta, geamuri de la baie, vecinul cred că are şi livingul aici. Vă daţi seama cum va mirosi", arată un locatar.

Pe acelaşi subiect

"Chiar discutam cu vecinii ce vom face în momentul în care se va deschide efectiv pentru că este foarte greu să ieşim din parcare dimineaţa. Se formează blocaje", adaugă o femeie.

Hotărârea ar putea fi modificată

Oamenii mai au însă o speranţă. "Există legi adoptate de Parlament, care spun că un asemenea acord al vecinilor este necesar, evident că nu poţi deroga printr-o lege de nivel inferior, adică hotărăre de Consiliu Local de la o lege adoptată de Parlament", explică Felicia Ovanesian, avocat.

Până să fie modificată hotărârea de Consiliul Local, localurile de deschideau exclusiv cu semnătura tuturor locatarilor din blocul respectiv. 

"În momentul în care se deschide o activitate comercială la parterul blocului, poate exista o înţelegere amiabilă între asociaţie şi societatea respectivă, care să aducă nişte avantaje financiare asociaţie. Bani cu care alimentează fondul de reparaţii şi modernizări ale asociaţiei", spune Radu Anghel, administrator bloc.

Reprezentanții Primăriei spun că modificarea legislativă a fost una la vedere. "Acest proiect a rezultat în urma tuturor dezbaterilor, tuturor ideilor venite şi de la consilieri, venite şi de la cetăţeni şi de la ONG-uri", a declarat Ionuţ Rusu, viceprimarul.

Actul normativ a fost contestat și la instituția prefectului. Dacă instanţa va anula noua hotărâre, locatarii se pot adresa justiției pentru a închide localurile care au primit autorizație în această perioadă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Oraşul din România unde se pot deschide baruri la parter de bloc fără acordul locatarilor. Îngroziţi de miros, zgomot şi şobolani, oamenii mai au o speranţă