Antena Meniu Search
x

Secțiile de ATI din România sunt arhipline, medicii caută spitale unde să transfere pacienți cu COVID-19

420 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19 în ultimele 24 de ore, în România, după ce au fost lucrate în jur de 12 mii de teste. Bilanţul epidemiei a trecut astăzi de 28 de mii de infectări. Secţiile de terapie intensivă sunt arhipline, iar medicii fac eforturi uriaşe să găsească paturi libere unde să transfere pacienţii în stare gravă şi critică. 

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 03.07.2020, 19:46

Vezi și
  • La Institutul Marius Nasta, din București, mai este liber un singur pat la terapie intensivă.
  • 420 de români s-au infectat cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore.

Laura Zarafin, medic ATI Spitalul Colentina: Frica mea cea mai mare este că dacă vor veni tineri, atunci noi nu vom mai avea pe ce ventilatoare să-i punem. Adică nu vreau să fiu cinică numai că, dacă ai unul de 86 de ani, care are AVC, care este paraplegic, afazic, nu se mişcă de ani şi îţi apare un om de 30, 40 de ani, tu ce faci în momentul ăla? Va trebui să alegem.

E mesajul disperat al unui medic care lucrează de 25 de ani în terapie intensivă. Statistica din păcate îi confirmă temerile. Capitala are 82 de paturi de anestezie şi terapie intensivă în spitalele de boli infecţioase şi în unităţi suport COVID-19. În două dintre ele nu mai e niciun loc liber. Şi celelalte sunt aglomerate. Doctorii spun că nu a fost aşa nici în starea de urgenţă. 

Simin Florescu, director medical Spitalul Victor Babeş: Sunt cei mai vârstnici, cei cu comorbidităţi, cei cu probleme imunologice, dar nu trebuie să uităm că există şi pacienţi tineri. Am avut şi spitalizări de câte o lună. Nici vorbă de acele gripe uşoare.

În ultimele zile, au fost transferaţi în Capitală pacienţi cu coronavirus din toate judeţele din zonă pentru că secţiile de acolo nu mai făceau faţă. 

Beatrice Mahler, manager Instititul Marius Nasta: Am anunţat centrul operativ că transferurile către ATI în Institutul Marius Nasta nu sunt în acest moment posibile. Mai e un loc liber care însă poate să fie ocupat în orice moment pentru că sunt pacienţi cu forme severe şi în secție.

La Braşov, terapia intensivă e plină cu pacienţi în stare gravă şi critică, aşa că medicii au început să tranfere bolnavi în judeţele vecine, Covasna şi Harghita. În Argeş, situaţia e mult mai dramatică. Cea mai mare secție de ATI din judeţ îşi închide uşile. Cadrele medicale sunt epuizate şi nu mai pot lucra. Toţi pacienţii sunt transferaţi. 

Situaţia e critică şi în cele două spitale COVID din Buzău. Nu mai există niciun loc liber la ATI. 

Claudiu Damian, managerul Spitalului Judeţean Buzău: Numărul pacienţilor care se pozitivează zilnic este în creştere şi nu ştim unde să îi ducem mai ales că şi Bucureştiul e aproape plin şi refuză transferul pacienţilor pozitivaţi.

În Prahova a fost dusă o unitatea mobilă de terapie intensivă după ce în judeţ au apărut mai multe focare la două centre de dializă. Problema e că nu sunt medici care să lucreze. 

Bogdan Nica, director DSP Prahova: E un număr mare, consecinţă a nerespectării regulilor, consecinţă a unor campanii criminale de a induce în capul oamenilor că nu ar exista această boală şi o inventează cineva din motive oculte. Lumea nu o mai crede.

Trei pacienţi intubaţi şi ventilaţi mecanic au fost transferaţi cu elicopterul azi din Târgovişte la Galaţi şi Medgidia pentru că nu mai erau paturi libere. Într-o criză fără precendent, Ministrul Sănătăţii face apel la români 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Avem un număr scăzut de locuri în terapiile intensive din Bucureşti. Rămân şi intervin cu aceleaşi recomandări: putem gestiona acest număr de cazuri, dar recomandarea rămâne aceeaşi: haideţi să menţinem acele principii, acele reguli de distanţare fizică.

Există însă şi o veste bună: Arad este primul judeţ din România care nu are niciun pacient diagnosticat cu COVID în ultimele două săptămâni. Secretul? 

Horea Timiș, director DSP ARAD: Nu aveam nicio legislaţie să testăm bătrânii, noi am făcut-o atunci. A fost momentul 0 prin care noi am eliminat acele focare comunitare.

224 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 sunt internaţi acum în secţiile de ATI din România. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Secțiile de ATI din România sunt arhipline, medicii caută spitale unde să transfere pacienți cu COVID-19