Paprika, pe placul românilor. Festival dedicat celor care mănâncă picant în Capitală
Gusturile se schimbă. Chiar şi arunci când vine vorba de mâncare. Fie că este iute de-ţi ia gura foc sau picantă, mâncarea condimentată este tot mai apreciată de români. Există chiar şi festivaluri dedicate celor care mănâncă picant.
Gusturile se schimbă. Chiar şi arunci când vine vorba de mâncare. Fie că este iute de-ţi ia gura foc sau picantă, mâncarea condimentată este tot mai apreciată de români. Există chiar şi festivaluri dedicate celor care mănâncă picant. Cele mai apreciate sunt mâncărurile ungureşti cu multă boia.
Cârnaţii pe varză, cartofii la cuptor sau aripioarele picante au făcut cunoştinţă cu paprika. Şi, imediat, au prins un gust iute-înţepător, dar şi o culoare apetisantă.
Paprika, sau boia de ardei în româneşte, a făcut însă celebră o altă mâncare, paprikaşul.
Ca să iasă bun, trebuie pregătit într-un ceaun de fontă, pe foc de lemne.
Producătorii de mâncare ungurească s-au adunat azi într-un parc din Capitală. Tuciurile cu paprikaş, aliniate ca la expoziţie, s-au golit imediat.
Fără paprika, nu ar exista nici gulaş. În Sibiu, există chiar şi un concurs în care bucătarii se întrec în reţete.
DRAGOŞ DUMITRU, bucătar:
Am şi câteva secrete. Unul ar fi că nu se pune multă boia şi multă ceapă, ci se pune foarte multă boia şi foarte multă ceapă şi untură la fel.
Dintre toate tipurile de pulbere de ardei din lume, paprika este de departe cel mai celebru, cu o aromă ce poate varia de la dulce la iute.
Termenul românesc boia se datoreaza culorii aprinse a pudrei şi este legat ca înţeles de "a boi" sau "a vopsi".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰