Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Părinții ar putea sta simultan în concediu postnatal. Mulți, însă, nu sunt încântați: "În România, toată lumea are nevoie de acel al doilea salariu"

Un proiect de lege depus în Parlament le-ar da proaspeţilor părinţi dreptul să stea acasă cu nou născutul chiar şi împreună, nu doar pe rând. Spre exemplu, dacă cei doi părinţi aleg să rămână amândoi cu bebeluşul jumătate de an, se consideră că au trecut 12 luni din concediu. Pentru restul de un an, poate sta acasă doar unul dintre ei. 

de Redactia Observator

la 22.10.2022 , 10:42

Concediu postnatal flexibil, aceasta este propunerea depusă în Parlament pentru a-i sprijini pe viitorii părinţi. Asta înseamnă că vor putea să-şi împartă cele 24 de luni de concediu de creştere a copilului în funcţie de cum au ei nevoie. 

Cristina Filip, reporter Observator: Atât mama cât şi tatăl ar putea intra în concediu de creştere a copilului timp de 6 luni, urmând ca doar unul să mai rămână acasă 12 luni. Ori, viitorii părinţi ar putea apela şi la varianta de a sta acasă, împreună, timp de un an. 

Dacă cei doi îşi iau concediu şase luni în acelaşi timp, se consideră că au cumulat 12 luni. Următoarele 12 luni pot fi luate de oricare dintre ei. Va rămâne, în continuare, şi varianta ca părinţii să îşi ia liberul postnatal fie pe rând, fie doar unul dintre ei. 

Vezi și

Cristina Rizea, iniţiatoare proiect: Proiectul vine din necesitatea părinţilor de gemeni şi tripleţi de a sta împreună cu copiii. Este fără impact bugetar deci nu există niciun motiv să fie respins de actuala coaliţie de guvernare. 

Pe acelaşi subiect

PărințiMi s-ar părea o situaţie ideală pentru că atunci am avea posibilitatea să ne închegăm relaţia cu micuţul şi ne-am suda în acelaşi timp relaţia şi noi mai bine. 

Iniţiatorii proiectului spun că noile reguli nu ar trebui să fie o problemă pentru angajatori. 

Cristina Rizea, iniţiatoare proiect: Practic nu se schimbă nimic. Sunt 24 de luni în care angajatorul are un angajat care stă în concediul de creştere a copilului. Şi va fi mai uşor pentru un părinte să se întoarcă în câmpul muncii după 12 luni decât după 23 sau 24 de luni. 

Unii dintre părinți nu sunt încântați de propunere

Pentru mulţi părinţi însă, să stea împreună acasă nu e cea mai bună variantă, mai ales din punct de vedere financiar. 

Părinți: Nu, pentru că în România toată lumea are nevoie de acel al doilea salariu întreg şi nu, nu ar fi de ajutor. 

Mămică: Nu, nu, soţul nu se descurcă cu copilul, doar eu.

Părinți: Pentru alţi părinţi, da ar fi o oportunitate. 

TăticDacă stau prea mult cu nevastă-mea, mă iau la bătaie, nu e bine. Mai bine să stea doar unul. 

În prezent, indemnizaţia lunară pentru părintele care stă în concediu de creştere a copilului este de 85% din salariul net din ultimele 12 luni. Nu mai puţin de 1.250 de lei, dar nici mai mult de 8.500 de lei pe lună. De asemenea, dacă se întoarce la serviciu înainte de terminarea concediului primeşte un stimulent de inserţie. Suma diferă în funcţie de momentul în care părintele reîncepe munca. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Evenimente » Părinții ar putea sta simultan în concediu postnatal. Mulți, însă, nu sunt încântați: "În România, toată lumea are nevoie de acel al doilea salariu"