Antena Meniu Search
x

Ședință solemnă la Parlament dedicată Regelui Mihai, în prezența Custodelui Coroanei

Custodele Coroanei, Principesa Margareta, și Patriarhul Daniel participă la ședința solemnă comună a Parlamentului, dedicată Regelui Mihai.

Custodele Coroanei, Principesa Margareta, și Patriarhul Daniel au participat la ședința solemnă comună a Parlamentului, dedicată Regelui Mihai.

Principesa a ținut un discurs, la fel şi Preşedintele Iohannis.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

VIDEO: Şedinţă solemnă a Parlamentului României, dedicată Regelui Mihai | Sursa: Facebook/Observator

În faţa Parlamentului României, Principesa Margareta a spus că va continua să servească interesele fundamentale ale României, cu aceleaşi valori şi principii ca ale tatălui său.

”Solemnitatea la care participăm aduce omagiu regelui nostru atât de iubit de poporul român şi admirat de întreaga lume. Dar, rostul adunării de astăzi are rădăcini adânci în 150 de ani de istorie modernă plină de pagini tragice, dar şi înălţătoare. Am pierdut, ca şi întreaga naţiune, un părinte. De aceea, în aceste clipe grele, suntem uniţi în doliul nostru. Bunătatea şi iertarea tatălui meu au învins toate relele secolului trecut. Înţelepciunea lui a asigurat continuitatea ţării noastre în momente de gravă abatere de la mersul firesc al lumii. Chiar atunci când a fost departe de ţară, românii l-au privit ca pe un far luminos. Pentru aproape un secol, regele Mihai a fost o parte din fibra statului român”, a spus Principesa Margareta.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a ţinut, de asemenea, un discurs la şedinţa solemnă.

Klaus Iohannis, Preşedintele României: "Onorăm astăzi cu profund respect, memoria unei mari personalităţi a istoriei nostre, Regele Mihai I al României. A purtat pe umeri o grea domnie, în moment foarte dificile ale istoriei noastre. Obligat să înfrunte tirania prin actul de la 23 august 1944, Mihai I a servit cauza democraţiei. Apoi a dovedit curaj şi simt al datoriei. Destinul său tragic se confundă cu destinul din veacul trecut al poporului român. 

În lungul său exil, Regele a simbolizat speranţa la care românii nu au încetat să aspire. A fost oprit cu brutalitate după căderea comunsimului să revină în ţară. Pentru aceste merite, Regele Mihai I va rămîne în amintirea poporului român ca o mare personalitate. Principiile sale nu aparţin trecutului, ci sunt mai actuale ca niciodată. A fost un monarh care a apărat domnia legii, drepturile şi libertăţile individuale şi a militat pentru ca regulile să fie asumate şi respectate. Integritatea sa este un exemplu nepreţuit. Regele a apărat cu toate puterile şi prerogativele sale România şi a făcut tot ce i-a stat în putinţă în exil, pentru reînodarea României cu valorile democraţiei. 

A fost convins de alegerea strategică de a orienta ţara către Occident. Este datoria noastră, a tuturor, să apărăm moştenirea Regelui Mihai. Preţuind memoria sa, avem datoria să asigurăm o Românie demnă şi respectată în lume, puternică, cu un stat de drept solid, o Românie în care nimeni nu este mai presus de lege. O Românie mai puternică şi mai unită pe care suntem cu toţii chemaţi să o desăvârşim. Fie ca amintirea Regelui Mihai să rămână veşlnică în inimile noastre."

Călin Popescu Tăriceanu: "Este astăzi a treia oară când Regele Mihai I este prezent în Parlamentul ţării. De obicei, regii deschid în fiecare an lucrările Parlamentului. O istorie vitregă şi violentă nu i-a îngăduit Regelui Mihai să îşi îndeplinească această atribuţie în continuare. 

Regele Mihai a pus capăt, în 23 august 1944, cu îndrăzneală regimului politic autoritar. Speranţa care a mobilizat atunci dorinţa Regeleui a fost că România va deveni o democraţie liberală. 

Astăzi, Regele este din nou în Parlament, este prezent în gândul nostru şi în speranţele noastre în democraţie. De această dată, Regele Mihai nu va mai părăsi Parlamentul României. Nu i-a fost dat Regelui Mihai să poarte corona de oţel, dar am convingerea că Regele poartă în locul coroanei, cununa celor drepţi. Memoria noastră colectivă va fi tronul pe care Regele Mihai va rămâne veşnic aşezat. Dumnezeu să îl odihnească în pace."

Liviu Dragnea: "Relaţia Regelui Mihai cu Parlamentul a fost în ultimii ani una apropiată. Regele Mihai invoca valorile care trebuie să ne definească pe noi, românii: identitatea şi demnitatea. Nu este întâmplător că în jurul acestor valori încercăm să construim România.

Regele Mihai a murit demn şi curajos. Deşi fiind foarte tânăr atunci, Regele a reuşit treptat să implice din nou partidele în deciziile politice. A reuşit ceea ce puţini ar fi crezut că este posibil: să schimbe cursul războiului şi soarta unei ţări. Abdicarea sa a fost un act sub ameninţarea că un refuz ar fi fost urmat de sute de morţi.

Regele Mihai a fost în exil un promotor al democraţiei. Oricând i s-a cerut şi nu numai, Regele a fost gata să acţioneze pentru binele ţării lui. Până în ultima clipă Regele a luptat pentru ţara lui cu demnitate. Faptele sale vor fi un model pentru români."

Premierul Mihai Tudose: "A dovedit faptul că un Rege se poate ridica întotdeauna deasupra vremurilor. După 1989 a înţeles că locul Romniei este lângă statele libere şi democratice, că are locul bine stabilit între partenerii NATO. Cu ideile sale, cu stăruinţă şi răbdare, a lucrat pentru ca România să îşi găsească destinul european şi nord-atlantic.

În urmă cu şase ani a susţinut un discurs istoric căruia noi, astăzi, îi dăm noi sensuri. Nu poţi guverna fără deschidere spre dialog, fără toleranţă. Este nevoie de moderaţie pentru cei ce conduc. Regele Mihai rămâne în istorie şi îi suntem datori. Este datoria fiecărui român să ştie adevărul despre Majestatea Sa. Despre puterea de a renunţa la binele personal, pentru binele public. Şi-a iubit poporul într-un mod unic, aşa cum numai un suveran poate să o facă."

ACTUALIZARE ORA 15.00: Şedinţa solemnă a Parlamentului a început cu intonarea imnului naţional. În sală, alături de deputaţi şi senatori, sunt prezenţi Custodele Coroanei, Margareta, Preşedintele Klaus Iohannis, Patriarhul Daniel.

Ședința solemnă comună a Parlamentului va avea loc la ora 15.00, în prezența Președintelui României, Klaus Iohannis.

Potrivit Casei Regale, cu acest prilej, Custodele Coroanei române va susține un discurs în fața celor două camere reunite ale Parlamentului.

Birourile permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților întrunite miercuri, 6 decembrie, au aprobat organizarea unei Ședințe solemne comune a Parlamentului pentru omagierea personalității regelui Mihai I al României.

La eveniment va participa și Patriarhul Daniel.

Sursa: Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Ședință solemnă la Parlament dedicată Regelui Mihai, în prezența Custodelui Coroanei