Video Patronii teraselor din centrul Brașovului protestează împotriva cerșetorilor: "Vedem foarte mulți copii care sunt obligați să facă acest lucru"
Cerşesc în zona obiectivelor turistice, în zonele pietonale aglomerate sau la cele mai frecventate terase. Desori sunt copii, iar banii strânşi intră în buzunarele adulţilor care îi controlează. La Braşov, sunt atât de mulţi, încât administratorii unor localuri din Centrul Vechi au protestat în stradă împotriva acestui fenomen, din care aproape toată lumea are de pierdut.
La căpătul unei perioade extrem de dificile, administratorii localurilor din centrul municipiului Braşov sunt hotărâţi să rezolve una dintre problemele care le pun în pericol afacerile: cerşetoria.
Ștefan Gleveșeanu, administrator local: Vedem zilnic foarte mulți copii care sunt obligați să facă acest lucru, iar asta este o problemă.
Mugur Tureschi, administrator local: Cred că toți avem de pierdut. Inclusiv ei, care sunt exploatați sau care ajung în situația asta. Eu cred că avem mijloacele și putem să-i ajutăm.
Poliţia Locală Braşov a acordat 500 de sancţiuni doar în acest an. Amenzi de peste 200 de mii de lei. Protecţia Copilului, de cealaltă parte, a încercat să se ocupe de ocrotirea copiilor trimişi la cerşit, în stradă.
Mihai Priboi, director adjunct Protecția Copilului Brașov: În anul acesta, până în luna mai, am avut 11 acțiuni, 15 copii identificați dar, la fel, doar doi copii am putut să-i preluăm în sistemul de protecție.
Problema pare, însă, fără rezolvare
Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov: Aceste sancțiuni nu-și ating scopul. Pe de o parte, cei care cerșesc nu au bani să le plătească şi nu sunt afectați din punct de vedere financiar. Pot doar să îi condamne la muncă în folosul comunității. Nu au ce să le facă.
Şi atunci, în lipsa unor autorități eficiente, cine rezolvă problema cerşetorilor din turism?
Sânziana Vatră, reprezentant Fundația "Bucuria Darului" Brașov: Eu nu aș fi de acord cu ideea că brașovenii trebuie instruiți să nu dea, ci să dea acolo unde se pot vedea rezultate. Pentru că faptul că scoți din buzunar un leu, când îl vezi pe om pe stradă și te intersectezi cu el, asta nu îi îmbunătățește lui viața în mod considerabil.
Peste 90 la sută dintre persoanele amendate pentru cerşetorie sunt din cinci comunităţi foarte sărace, din jurul municipiului Braşov.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰