Patru ani de la Colectiv. Peste o mie de persoane au mărşăluit în memoria celor 65 de tineri care au pierit în foc
Patru ani de durere şi revoltă şi nicio schimbare. În tot acest timp, ar fi trebuit să învăţăm multe din ce s-a întâmplat pe 30 octombrie 2015, însă, Colectiv rămâne doar o rană deschisă.
Patru ani de durere şi revoltă şi nicio schimbare. În tot acest timp, ar fi trebuit să învăţăm multe din ce s-a întâmplat pe 30 octombrie 2015, însă, Colectiv rămâne doar o rană deschisă. Încă nu avem suficiente paturi pentru marii arşi, iar intervenţiile autorităţilor par perfecte doar în exerciţiile de simulare.
În Capitală, peste o mie de oameni au mărşăluit până la clubul morţii, în memoria celor 65 de tineri care au pierit în foc ori pe paturile de spital. Victimele au fost comemorate şi în alte oraşe din ţară.
Ploaia şi frigul nu i-au împiedicat pe bucureşteni să iasă din case pentru cei 65 de tineri care au pierit în infernul din Colectiv. Au mers în linişte, din Piaţa Unirii până în faţa clubului.
Cu durere şi revoltă, supravieţuitori, părinţi care şi-au pierdut copiii în foc sau în spitale, prieteni, dar şi oameni care nu îi cunoşteau au aprins o lumânare.
Victimele au fost comemorate şi în ţară. Aceeaşi atmosferă apăsătoare şi acelaşi sentiment: că nimic nu s-a schimbat.
O realitate dureroasă. În faţa unui nou dezastru, sistemul medical tot nu ar face faţă. Avem doar 23 de paturi pentru marii arşi, cu 12 mai multe faţă de anul 2015.
Colectiv a rămas o rană deschisă. Pentru părinţii celor dispăruţi fiecare zi este o luptă. Iar supravieţuitorii încă mai au operaţii de făcut şi se zbat să găsească cele mai bune tratamente, în străinătate însă. Cei mai mulţi dintre ei şi-au pierdut speranţa în instituţiile statului.
La patru ani de la dezastru din Colectiv, nu avem niciun vinovat în spatele gratiilor.
Anchetele bat pasul pe loc. Abia luna aceasta imaginile intervenţiei haotice din seara de 30 octombrie 20015 au fost scoase din sertar şi făcute publice.
Filmul a ajuns şi la procurorii militari, care au deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu, ucidere din culpă, sustragere şi ascundere de probe.
Infracţiunea de profanare de cadavre îl vizează pe adjunctul şefului ISU. Acesta fost înregistrat când insultă victimele căzute la pământ.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰