Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Aproape jumătate din paturile de terapie intensivă din România nu au echipamentele necesare

Medicul Dorel Săndesc, preşedintele Asociației de Anestezie și Terapie Intensivă, a explicat într-o intervenție la Observator, cât de pregătit este sistemul medical din România pentru lupta cu noul coronavirus.

de Redactia Observator

la 18.03.2020 , 07:53

  • Un pat de terapie intensivă utilat complet costă 60.000 de euro.

Aproape jumătate din paturile de terapie intensivă din România nu au echipamentele necesare, dezvăluie preşedintele Asociației de Anestezie și Terapie Intensivă. În exclusivitate, medicul Dorel Săndesc ne-a explicat, într-o intervenție la Observatorul orei 19.00, cât de pregătit este sistemul medical din România pentru lupta cu noul coronavirus.

(Alessandra Stoicescu): Domnule doctor ne tot auzim în perioade foarte dificile pentru România și de această dată aveți un apel, care sunt convinsă că își va găsi ecoul. Unde ne aflăm, în curba aceea a pandemiei?

(Medicul Dorel Săndesc): Bună seara. Suntem într-o fază, a acestui război deja declarat, de început încă, și ce e mai greu urmează să vină, fără îndoială. De aceea, este foarte important ca să folosim acest interval care iată, s-a creat, și aceasta și datorită acestor măsuri, care cred eu că s-au luat totuși destul de devreme și ne permit să intervenim. Fără îndoială că numărul va crește în viitor și este de așteptat să avem o "cocoașă" a evoluției acestei epidemii destul de importantă. Depinde de noi toți și mai ales de oameni, de toată comunitatea. Aceasta va determina gravitatea crizei. Dacă numărul de cazuri grave va crește brusc, după cum ați văzut nici cel mai bine pus la punct sistem sanitar din Europa, cel din Lombardia, nu a făcut față și a fost depășit, a fost copleșit. Ceea ce ne putem propune este să limităm dimensiunea maxime a acestei "cocoașe" și astfel să facem posibil de controlat de către un sistem sanitar care știm bine că nu este deloc unul dintre cele mai bune, ba dimpotrivă, este sistemul sanitar cu cea mai proastă finanțare din Europa. 

Vezi și

(Alessandra Stoicescu): Aceste cuvinte reale sunt cele care ne dau fiori în acest moment. Ați văzut situația de la Gerota, 22 de cazuri, oamenii au fost testați, au fost negativi, au stat în această carantină impusă de stat, iar acum avem 22 de noi cazuri din interior. Acolo avem nevoie de răspunsuri. Dacă vor fi multe cazuri, mi-ați spus astăzi că nu avem suficiente paturi de terapie intensivă. 

(Medicul Dorel Săndesc): Da. Noi am anticipat aceste evoluții, noi, Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă și am evaluat în urmă cu o săptămână și jumătate situația reală a paturilor de terapie intensivă. Acum putem să spunem cu certitudine că avem funcționale 2653 de paturi de terapie intensivă. De asemenea, putem să spunem că dintre acestea, puțin peste jumătate au echipamentele necesare, respectiv ventilatoarele mecanice și celelalte echipamente necesare pentru susținerea funcțiilor vitale. Dar, 1292 dintre acestea nu au asemenea echipamente și este evident că, dacă s-a declanșat această stare de urgență, în mod evident că o prioritate absolută a statului român trebuie să fie asigurarea finanțării pentru dotarea completă cel puțin a acestor paturi. Spun cel puțin a acestor paturi de terapie intensivă, pentru că în planul de acțiune al spitalelor, pe care tot noi l-am propus autorităților am prevăzut ca, în fiecare spital în care există o secție de ATI mare, cu linie de gardă continuă, să se identifice zone de extindere a acestor secții, în care să se poată amenaja paturi de terapie intensivă suplimentare. De aceea spun, că cel puțin cele 1292 de paturi trebuie dotate de urgență, profitând de oportunitatea care este declararea oficială a stării de urgență. Am constatat un impresionant val de sprijin, de solidaritate venit din partea unor oameni, a unor companii, care s-au oferit să ne ajute. 

(Alessandra Stoicescu): Facem un demers împreuna. România are nevoie de terapie intensivă, are nevoie de aceste dotări și eu, împreună cu dumneavoastră vreau să le spunem celor de acasă, companiilor mari, cât costă un pat de terapie intensivă dotat așa cum trebuie?

(Medicul Dorel Săndesc): Un pat de terapie intensivă este un complex terapeutic care include patul, el însuși foarte complex, ventilatoare, monitoare, injectomate, perfuzomate, etc., care toate costă estimativ peste 60.000 de euro pentru un pat. Iată valoarea unui pat care poate salva o viață. Credem sincer că un val de solidaritate mai mare decât valul de coronavirus poate rezolva problema. Credem că noi putem induce o epidemie de solidaritate care se învingă pandemia de coronavirus.

(Alessandra Stoicescu): Aveți nevoie de o epidemie de solidaritate, care trebuie să înceapă în acest moment. Vreau să vă anunț, în acest moment, că Fundația Mereu Aproape, prin donatorii din această săptămână cumpără, dacă suntem parteneri, primele două paturi de terapie intensivă, domnule doctor, și sunt convinsă că, din acest moment, o sa vină către dumnevoastră oameni care vor lua câte un pat de terapie intensivă. Sigur că vor fi și donații mult mai mici, dar eu mă refer la companii, la cei care pot. Unde să vină, domnule doctor?

(Medicul Dorel Săndesc): Vă mulțumesc foarte mult pentru acești primi pași care s-au făcut astăzi, iar noi vom disemina pe toate canalele mass-media, prin televiziuni, pentru că vom face această campanie, datele asociației noastre. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Evenimente » Aproape jumătate din paturile de terapie intensivă din România nu au echipamentele necesare