Antena Meniu Search
x

Video Peisaj sinistru pe plaja din Saturn. Sute de meduze moarte au invadat ţărmul, în lipsa hranei: cum explică specialiştii fenomenul

Imagini oribile pe litoral! Sute de meduze au invadat ţărmul mării într-o staţiune din sud. În lipsa hranei, au murit, iar peisajul este sinistru. Angajaţii de la Apele Române ar trebui să cureţe plajele, dar autorităţile spun că nu este cazul - meduzele nu deranjează pe nimeni.  

Cristina Niță
de Cristina Niță

la 16.11.2023, 21:01

Vezi și

Un covor transparent de nevertebrate a acoperit malul mării la Saturn! De la înălţime se vede cum micile golfuri ale staţiunii sunt invadate de creaturile marine. 

Cristina Niţă, reporter Observator: Sute de meduze au fost aduse la ţărm de curenţi în Staţiunea Saturn. Au dimensiuni mari, de aproximativ de 40-50 de centimetri, iar multe dintre ele sunt deja în descompunere.

Localnicii şi turiştii se tem de un focar de infecţie

Dincolo de imaginea deprimantă şi mirosul neplăcut, invazia de meduze îi sperie pe localnici şi puţinii turişti din zonă - se tem de un focar de infecţie. 

Pe acelaşi subiect

- Dezolant! Toată vegetaţia asta marină care este pe aici aduse de valuri, plus meduzele astea de care nimeni nu are grijă. Astea vor putrezi aici. În afară de mirosul specific, mai pot apărea şi alt boli. 

- Ele sunt frumoase, sunt spectaculoase meduzele, îmi pare rau că au eşuat aici pe mal. 

- Nu am văzut niciodată atâtea meduze, nu ştiu care e cauza, dar e urât. 

Cum explică specialiştii fenomenul

Fenomenul este, însă, doar modul în care natura reglează anual populaţia de meduze. 

Adrian Bîlbă, doctor în ştiinţe: Când apa se răceşte, şi acum a început să se răcească, în primul rând le moare hrana, se reduce numărul de alge, organisme pe care ele le filtrează şi nu mai au ce mânca. 

George Harcotă, specialist INCDM: De obicei, ele apar în această perioadă pentru că sunt furtuni puternice, în căutare de hrană, ele vin mai aproape, spre mal. Iar atunci, din cauza valurilor, ajung să euşueze pe mal. 

Biologii spun că tot natura va curăţa plajele - valurile vor spăla ţărmul curând. Iar când marea se va răci, altă specie de meduze va invada ţărmul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Peisaj sinistru pe plaja din Saturn. Sute de meduze moarte au invadat ţărmul, în lipsa hranei: cum explică specialiştii fenomenul