Antena Meniu Search
x

Mii de oameni s-au adunat la moaștele Sfintei Parascheva. Pelerinajul se va desfășura în condiții unice

Sfințenia nu este contagioasă. Acesta e mesajul reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care le transmit astfel pelerinilor că nu le este interzis să sărute racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Cel mai mare pelerinaj din ţară va începe joi, însă în condiții speciale. Comitetul pentru Situații de Urgență a decis, luni seara, că la sărbătorile religioase vor putea participa doar credincioșii din orașul în care are loc evenimentul.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 05.10.2020, 22:08

Vezi și
  • Pelerinajul de Sfânta Parascheva începe în condiții unice
  • În Iași rata de infectare a sărit de 1,5 la mia de locuitori
  • Cele mai importante știri ale zilei, la Observatorul orei 19

Update ora 21:50: Doar pelerinii din Iași vor putea participa la pelerinajul de Sfânta Parascheva. "Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități", a decis Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Știre inițială:

Moaştele Sfintei Parascheva sunt încă la interior, iar lucrările pentru organizarea altarului în curtea bisericii abia au început. În plus, pelerinajul oficial începe abia peste 3 zile. Şi totuşi, deja sosesc zilnic la Iaşi sute de credincioşi din toată ţara.

Rândurile deja se formează şi, deşi acum nu e îmbulzeala din anii trecuţi, pelerinii cu greu reuşesc să păstreze distanţa sau să respecte regulile.

Teama nu e o noţiune care să-şi aibă rostul aici.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pelerinajul ar urma să înceapă pe data de 8 octombrie, cu doua zile mai repede decât în anii anteriori. Atunci, printr-o slujbă specială, racla cu moaștele va fi scoasă afară și amplasată pe baldachin.

Cozile lungi de kilometri, miile de oameni care aşteptau zi şi noapte, dormeau pe străzi, unii lângă alţii, ţinându-şi de cald, sunt imagini de domeniu trecutului.

Anul acesta, pelerinii vor fi întâmpinați cu multe restricții. Rândul va fi mult mai lung pentru că se va sta in șir indian, iar între oameni se va păstra distanţa. Și nu doar atât.

Mihai Chirica, primar Iași: Îi descurajăm să vină cu autocare, noi nu asigurăm condiții de garare pentru autocare sau alte mijloace de transport de mari dimensiuni. Eu recomand să nu vină.

Pelerinii nu vor mai primi sarmale în ziua de hram, iar slujba va fi cu număr limitat de persoane și tot cu păstrarea distanței.

Totuși un lucru nu le este interzis: sărutatul şi atingerea moaștelor.

Constantin Sturzu, purtător de cuvânt MMB: Sfințenia nu e contagioasă, aceea ce înseamnă că sfintele moaște, icoane, taine cu care ne împărtășim au fost vreme de 2000 de ani izvor de vindecare, de mângâiere. Nu intervenim în relația pelerinilor cu Dumnezeu sau cu sfinții.

Deși la Iași rata de infectare a trecut de 1,5 la mia de locuitori, nu s-a pus niciodată problema suspendării pelerinajului.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Vrem nu vrem sunt sărbătorile Iașiului, dar va trebui să le adaptăm în contextul pe care îl trăim astăzi.

Prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iași: Păstrarea distanţei fizice pentru cei care sunt la rând pentru a ajunge la raclă. Purtarea măştii permanent.

Pelerinajul va începe joi dimineață și se va încheia pe 15 octombrie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Mii de oameni s-au adunat la moaștele Sfintei Parascheva. Pelerinajul se va desfășura în condiții unice