Antena Meniu Search
x

Video "Penalităţi şi dobânzi. Aşa mi-au luat, aşa îmi dai". Gigi Becali cere despăgubiri de 9 milioane de dolari de la statul român, după ce a învins la CEDO

Gigi Becali a învins statul român la CEDO! Este vorba de dosarul schimburilor de terenuri cu ministerul Apărării pentru care patronul FCSB a făcut aproape doi ani de puşcărie. Magistraţii români au constatat că a păgubit statul cu 900 de mii de dolari din înţelegerea cu Armata. Judecătorii europeni nu s-au pronunţat asupra vinovaţiei sau nevinovăţiei, dar consideră că procesul a durat prea mult. Gigi Becali cere despăgubiri de nouă milioane de dolari. 

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 20.02.2024, 19:28

Vezi și

În faţa palatului de lângă Guvern, Gigi Becali anunţă triumfător că a învins statul român la CEDO! Este vorba de dosarul schimburilor de terenuri cu MAPN.

Cristi Popovici, reporter Observator: Povestea dosarului a început în anii 96-99, când Gigi Becali, om de afaceri la acel moment a făcut un schimb de terenuri cu MApN. Gigi Becali dădea armatei în acele vremuri două parcele de teren din localitatea Ştefaneşti judeţul Ilfov, însumând aproape 30 de hectare. Primea la schimb aceeaşi suprafaţă, dar în Voluntari, mai aproape de Bucureşti. Terenul din Voluntari, cel primit de Becali, era de 56 de ori mai valoros faţă de cel din Ştefăneşti, primit la schimb de armată. Prejudiciul adus statului a fost atunci de aproape 900 de mii de dolari.

Cei care au aprobat schimbul de terenuri au fost Victor Babiuc, pe atunci Ministrul Apărării Naţionale, şi generalul Dumitru Cioflină, şef al Statului Major General. Ambii au fost condamnaţi la 2 ani cu executare. În 2001, cazul apare pentru prima dată în presă, iar în 2005 se fac primele acuzări.

În 2013, patronul FCSB a fost condamnat la 3 ani de închisoare, pedeapsă contopită din trei dosare - cel al terenurilor, dosarul Valiza, pentru că a stimulat financiar o echipă de fotbal din campionatul intern, şi cel al sechestrării unor hoţi care i-au furat maşina. Becali a stat un an şi 10 luni la închisoare, apoi a fost eliberat condiţionat.

Pe acelaşi subiect

În acelaşi timp, Becali făcea sesizare la CEDO în care denunţa că nu a fost judecat corect. Iar acum, la 11 ani distanţă, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat sentinţa finală.

Cristi Popovici, reporter Observator: Potrivit CEDO, lui Gigi Becali i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil. Judecătorii europeni consideră de asemenea că durata procesului a fost una mult prea lungă, peste 8 ani. Curtea European nu s-a pronunţat însă asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei lui Gigi Becali.

Radu Chiriţă, avocatul lui Gigi Becali: CEDO a decis o încălcare a articolului 6.1 din Convenţia Europeană şi a respins alte capete de plângeri formulate în numele domnului Becali. În esenţă, că a durat prea mult.

Cristian Popescu, avocat: N-are legătură cu stabilirea vinovăţiei faţă de ce a hotărât instanţele naţionale. Acolo are legătură cu modalitatea prin care organele de cerecetare penală din România, cât şi instanţele de judecată din România cumulat, au stabilit vinovăţia sau nevinovăţia lui Gigi Becali într-un termen şi o durată foarte foarte mare, lucru care nu este un caz izolat la nivelul României.

Gigi Becali este hotărât să dea statul român în judecată. Vrea daune de 9 milioane de euro.

Gigi Becali: Penalităţi şi dobânzi, aşa mi-au luat, aşa îmi dai, pe banii pe care mi i-ai luat!

România se află în topul țărilor condamnate la CEDO pentru încălcări ale drepturilor omului. Cele mai multe vizează tot durata proceselor, dar şi condiţiile din închisoari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » "Penalităţi şi dobânzi. Aşa mi-au luat, aşa îmi dai". Gigi Becali cere despăgubiri de 9 milioane de dolari de la statul român, după ce a învins la CEDO