Eveniment

Percheziții DIICOT la o periculoasă grupare de proxeneți și cămătari. Un comisar de la BCCO București este acuzat că sfătuia interlopii

De Redactia Observator. Publicat pe 01.10.2020 la 18:39 Actualizat pe 01.10.2020 la 18:42

Procurorii DIICOT au făcut 30 de percheziții într-un dosar în care mai mulți interlopi, ce acționau pe raza mai multor țări europene, sunt acuzați de constituire de grup infracțional organizat, tentativă la omor calificat, instigare la tentativă la omor calificat, camătă, evaziune fiscală, spălare a banilor și trafic de influență, printre altele.

captură în urma perchezițiilor DIICOT

Operațiune în forță a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

DIICOT

 • Un comisar de la BCCO București - Serviciul Antidrog, acuzat că sfătuia interlopii
 • Gruparea făcea inclusiv trafic cu materiale sanitare, în plină pandemie
 • Cele mai importante știri ale zilei, la Observatorul orei 19

"La data de 01.10.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au efectuat un număr de 30 de percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Vaslui și Brașov, într-o cauză în care se efectuează cercetări pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, tentativă la omor calificat, instigare la tentativă la omor calificat, camătă, evaziune fiscală, spălare a banilor, trafic de influență, cumpărare de influență, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, favorizarea făptuitorului, influențarea declarațiilor, efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția, distrugere, proxenetism, sustragerea ori distrugerea de probe ori înscrisuri și șantaj", se arată în comunicatul procurorilor.

Gruparea, acuzată de proxenetism în Elveția, Italia, Franța, Germania, Marea Britanie și Spania

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2012, membrii unei grupări infracționale au obținut sume de bani din activități de proxenetism, ce s-au desfășurat pe teritoriul Elveției, Italiei, Franței, Germaniei, Marii Britanii și Spaniei. Activitățile de proxenetism au fost realizate de către doi membri ai grupării, sub coordonarea liderului acesteia, iar sumele de bani obținute au fost transportate în România de către aceștia sau au fost transferate prin intermediul unui serviciu de transfer rapid de numerar pe numele unor persoane apropiate ale liderului.

Banii erau "spălați" prin achiziționarea de proprietăți imobiliare în România și autoturisme de lux sau reintrodus în circuitul financiar prin acțiuni de creditare a unor societăți comerciale administrate în fapt de către liderul grupării, au transmis procurorii DIICOT.

Membrul unei grupări rivale, un albanez, scos din mașină și bătut

În perioada în care coordona activitatea de proxenetism pe teritoriul Elveției, liderul grupării a intrat în conflict cu membrii unei alte grupări concurente, formată din cetățeni de origine albaneză. La data de 09.03.2012, acesta însoțit de alți 2 cetățeni români l-au atacat cu intenția de a-l ucide pe un cetățean albanez, pe fondul reglării unor conturi determinate de implicarea liderului grupării în activități de proxenetism. În acest scop cei 3 cetățeni români l-au urmărit cu un autoturism în trafic pe cetățeanul albanez și în momentul în care acesta din urmă se deplasa într-o zonă necirculată, au procedat la acroșarea autovehiculului condus de victimă, ulterior coborând din mașină și lovindu-l pe acesta cu diverse obiecte contondente și înțepătoare.

Cu privire la liderul grupului infracțional s-a mai reținut și faptul că, începând cu 2015, a desfășurat activități infracționale legate de traficul de droguri, fiind ajutat în acest sens de foști sportivi, printre care și polițiști ce desfășoară activități de pază în diverse cluburi de noapte de pe raza municipiului București.

"În aceste cluburi, suspectul a realizat adevărate „zone libere” în care se desfășurau activități de trafic de droguri, cu sprijinul majorității liderilor lumii interlope din România. În acest sens se reține faptul că, până în anul 2015, activitatea de pază a cluburilor din București a fost asigurată de o grupare aflată în coordonarea unei persoane ce a fost victima unei infracțiuni de tentativă la omor comisă, în anul 2015, pe fondul conflictelor generate de paza cluburilor din București", au transmis procurorii.

Interlopii, consiliați de un comisar de poliție din BCCO București - Serviciul Antidrog

"Ulterior comiterii acestei infracțiuni de tentativă la omor, paza cluburilor din București a fost preluată de o altă grupare din care face parte și suspectul Badea Robert Cristian, comisar de poliție în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București - Serviciul Antidrog la data comiterii faptelor, cu care suspectul a inițiat o relație de colaborare. În vederea obținerii de profituri financiare și ,,albirii” provenienței ilicite a acestora ofițerul de poliție a întreprins, împreună cu liderul grupării, demersuri în nume personal în vederea deschiderii și administrării în fapt a 2 case de pariuri sportive, dar care funcționau în drept ca și puncte de lucru ale unei societăți comerciale coordonate de către liderul grupării", consideră magistrații.

De asemenea polițistul îi acorda ,,consiliere juridică” atunci când liderul grupului sau alți membrii erau implicați în comiterea unor infracțiuni.

În urma cercetărilor, s-a mai stabilit și faptul că, începând cu anul 2016, gruparea de crimă organizată și-a extins activitățile infracționale în municipiul București, în sensul comiterii infracțiunii de cămătărie, desfășurată prin intermediul unei societăți comerciale neautorizate pentru a realiza acțiuni de creditare.

Trafic cu măști și produse sanitare, în plină pandemie

Potrivit DIICOT, probele administrate în cauză au relevat faptul că activitățile de cămătărie s-au desfășurat personal de către liderul grupării, dar și cu sprijinul membrilor unei alte grupări infracționale. Totodată, în cursul lunii martie 2020, într-o perioadă în care pe piața de consum exista o penurie de produse de uz sanitar - măști de unică folosință, alcool sanitar sau dezinfectanți, membrii grupării au procedat la achiziționarea unor cantități mari de astfel de bunuri necesare cetățenilor, iar ulterior la revânzarea la prețuri de speculă a acestora, fără a fi emise facturi fiscale și eludând în acest fel plata taxelor aferente.

"La data de 19.03.2020, în urma descinderilor efectuate la sediul uneia dintre societățile comerciale deținute în fapt de către liderul grupării și locuințele mai multor suspecți, au fost identificate și ridicate în vederea cercetărilor: 13.767 măști protecție, 430 l dezinfectant suprafețe, 449 l dezinfectant de mâini, 13,5 l alcool sanitar, 327 ochelari de protecție și 11.500 mănuși de protecție", informează procurorii.

Denunțător lovit cu o sabie

Pentru a-și ascunde activitatea infracțională, în contextul unui denunț formulat de către o persoană cu privire la grupul organizat, liderul a instigat doi membri să exercite acte de violență asupra denunțătorului, context în care, la data de 09 ianuarie 2020, aceștia au chemat persoana vătămată la o adresă, de pe raza municipiului București, unde i-au aplicat mai multe lovituri cu o sabie, provocându-i leziuni traumatice ce i-au pus în primejdie viața.
După comiterea faptei, liderul grupului infracțional a încercat ascunderea autorilor faptei precum și ascunderea și alterarea mijloacelor de probă.

Comisar acuzat că ar fi primit 5.000 de euro mită

Ulterior, în perioada ianuarie – aprilie 2020, suspectul Gheorghe Napoleon Bonaparte, având calitatea de comisar șef de poliție, a primit pentru sine suma de 5000 de euro de la membrii grupării, lăsând să se creadă că are influență asupra unui procuror sau judecător, promițând că îi va determina pe aceștia să înlocuiască măsura arestării preventive dispusă față de autorul tentativei la omor. Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că, la data de 13.04.2019, pe raza județului Vrancea, mai mulți suspecți în cauză au atacat o persoană vătămată, pe care liderul grupării o considera vinovată de o agresiune comisă împotriva unuia dintre oamenii săi de bază.

Astfel, în timp ce victima conducea un autoturism pe traseul București – Bârlad a fost acroșată de un alt autovehicul condus de către unul dintre membrii grupării, fiind proiectată în afara părții carosabile. Ulterior, atacatorii i-au aplicat persoanei vătămate nouă lovituri de cuțit, precum și alte lovituri cu obiecte contondente, respectiv țevi metalice, cu intenția de a o ucide.

Captură de pistoale, mii de litri de dezinfectat și zeci de telefoane

Potrivit procurorilor de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în urma perchezițiilor domiciliare au fost identificate și indisponibilizate sumele de 6.050 Euro, 15.950 lei și 120 lire sterline, bijuterii din aur, 1 armă letală de foc tip revolver și 5 cartușe, 3 pistoale cu aer comprimat, 1 pistol cu gaz și muniție aferentă, mai multe săbii și macete, bâte, 2 spray-uri paralizante, 29 telefoane mobile, 7 laptopuri, o tabletă, 18 cartele SIM, balize GPS și aparatură de bruiaj, 3 stick-uri de memorie, 3 hard diskuri, aproximativ 3.000 litri substanță biocidă și dezinfectantă.

"La sediul DIICOT – Structura Centrală au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane. Acțiunea a fost realizată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Brașov, B.C.C.O. Iași și I.P.J. Vaslui – Poliția Municipiului Bârlad, al ofițerilor D.G.A., al luptătorilor din cadrul S.I.A.S. și al Institutului Național de Criminalistică. Suportul tehnic a fost asigurat de către Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T., Direcția Generală Anticorupție și Direcția Operațiuni Speciale", se mai arată în comunicatul DIICOT.

În articolul

Percheziții DIICOT la o periculoasă grupare de proxeneți și cămătari. Un comisar de la BCCO București este acuzat că sfătuia interlopii

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Trending

De la cine a moștenit Andreea Bălan frumusețea. Cum arată mama ei, Valeriape a1.ro
Cum arată Valeria Lukyanova, femeia Barbie acum. A renunțat la aspectul de păpușă și seamănă cu o femeie obișnuităpe a1.ro
Ce se poate întâmpla dacă bei zeamă de murături în fiecare zi. Efecte asupra sănătățiipe a1.ro
Viviana Sposub și George Burcea s-au mutat împreună. Ce părere are mama asistentei TV despre relația fiicei: ”Trăim prezentul”pe spynews.ro
O adolescentă de 14 ani din Texas ar fi descoperit tratamentul împotriva coronavirusului! Cum a fost posibil: „Am început cu o bază de date”pe spynews.ro
Fiica cea mare a lui Cristi Borcea este de o frumuseţe răpitoare. Postarea cu care şi-a uimit faniipe antenasport.ro
Gestul făcut de Mihaela, fosta soție a lui Cristi Borcea, a impresionat mii de oameni. Schimbare radicală în viața femeiipe antenasport.ro
Mizerabiliipe antenaplay.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!pe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
10 lucruri pe care nu le vedem în filme despre Batmanpe tvhappy.ro
S-a aflat! Câte măşti de protecţie foloseşte Ludovic Orban într-o singură zipe antena3.ro
Mare atenție! Masca din bumbac nu protejează împotriva coronavirusului. Medic: ”Nu este cea mai bună soluție”pe antena3.ro
Top 10 masini care au fost construite ca niste tancuri. Toate service-urile ar da faliment daca romanii ar incepe sa le cumpere in loc de BMW, Audi sau Mercedes-Benzpe cars.ro
Soluția franțuzească pentru măștile textile anti-COVIDpe jurnalul.ro
Horoscop lunar, noiembrie 2020. Se anunță o lună plină de schimbări pentru multe semne zodiacalepe jurnalul.ro

urmează pe observator

Eveniment • la 06:59

Doi militari români, răniţi în Afganistan după un atac cu dispozitiv exploziv improvizat

 • Militarii români se deplasau cu un convoi de autovehicule MRAP, în regiunea Kandahar. 
 • În urma exploziei, au fost răniți sergentul Gabriel Czifrak și caporalul clasa a II-a Iosif Ioan Reman.
Eveniment • ieri la 23:21

Oameni alungați cu mascații de la înmormântarea unui bărbat răpus de Covid-19, la Roşiorii de Vede [Video]

 • Participanţii la înmormantare au fost dispersaţi de mascații SAS, iar maşina mortuară a fost escortată de Poliţie la cimitir.
 • Bărbatul decedat avea 49 de ani și fusese diagnosticat cu noul coronavirus în urmă cu 3 săptămâni.
Extern • ieri la 22:38

Europa trăiește din nou coșmarul din primăvară

 • Epidemia a scăpat din nou de sub control şi în Italia.
 • În numeroase oraşe se închis rând pe rând şcolile.
Extern • ieri la 22:35

Papa Francisc, rugăciune pentru victimele pandemiei şi pentru pace

 • În Italia, focarele de coronavirus par a fi scăpat din nou de sub control.
 • Mai mulţi membrii ai gărzii elveţiene au fost confirmaţi cu coronavirus în ultima săptămână.
Social • ieri la 22:29

Turiști căzuți de pe munte, în Bucegi, misiune contra cronometru pentru 16 salvamontiști trimiși să-i salveze [Video]

 • Unul dintre cei accidentați prezintă traumatisme la membrele superioare și la torace, iar despre cel de-al doilea nu se cunosc încă informații.
 • Turiștii făceau parte dintr-un grup organizat, format din trei turiști, conduși de un ghid.
Social • ieri la 22:22

Burgerii, subiect de amplă dezbatere în Parlamentul European

 • Fermierii resping ideea pentru că le sunt afectate afacerile.
 • Susţin că termenii induc în eroare consumatorii.
Vezi toate știrile noi