Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Percheziţii la cămătarii care furau până şi alocaţiile copiilor. Victimele se îndatorau de sute de ori suma împrumutată

Încă o operaţiune ca-n filme a mascaţilor care au intrat peste o reţea de cămătări din Baloteşti, condusă de un interlop poreclit Zabar. Zece indivizi dădeau bani cu împrumut şi le cereau datornicilor dobânzi chiar şi de sută la sută. Dacă nu înapoiau banii, oamenii erau ameninţaţi cu moartea şi bătuţi. Ca să scape, una dintre victime le-a dat interlopilor alocaţia copiilor. 

de Ana Maria Munteanu

la 08.10.2024 , 19:25

Zeci de poliţişti, jandarmi, mascaţi înarmaţi, câini de căutare şi un elicopter au plecat pe urmele cămătarilor de lângă Bucureşti. Liderul grupării era Robert Iancu, zis Zabar. Împreună cu cei doi fii ai lui şi alţi apropiaţi dădea împrumuturi cu camătă. 

Percheziţii la cămătarii care furau până şi alocaţiile copiilor

Investigaţiile de până acum arată că sunt cel puţin 30 de victime. Unele dintre ele au ajuns să datoreze de câteva zeci, poate chiar sute de ori, suma împrumutată şi, practic, plăteau lunar aproape toţi banii pe care îi câştigau. Anchetatorii spun că sunt cazuri în care victimele au fost obligate prin violenţă să-i mandateze pe cămătari să încaseze alocaţiile copiilor.

Vezi și

Dobânzile ajungeau si la sută la sută, iar pentru datorie, victimele plăteau scump. Până şi ajutorul social şi alocaţia celor şapte copii ai unei victime erau încasate de interlopi. 

Pe acelaşi subiect

"I-au dat foc la casă lui cumnată-miu pentru camătă. 3-400 de euro, mai mult nu luăm. Dobânzi uriaşe, care nu puteam să ieşim, ne luau casele dacă nu le dădeam. Mie mi-a spart casa, mi-a spart apartamentul. Ne ameninţă, noi nu ieşim pe stradă, vine poliţie şi ne duce la magazin", spune o victimă.

Clienţii, racolaţi de fiii liderului 

Cei care racolau clienţii erau cei doi fii ai liderului. Împătimiţii jocurilor de noroc erau principalii clienţi ai cămătarilor, fii interlopului Zabar fiind angajaţii unor cazinouri mari din Bucureşti.

Indivizii au fost ridicati chiar din cazino. Datornicii care nu plăteau banii erau ameninţaţi pe stradă  cu moartea sau loviţi cu maşina de membri grupării. 

"Totul a pornit de la sesizarea unei persoane adresată poliţiei oraşului Otopeni cu privire la faptul că în timp ce se deplasa de stradă a fost agresat de alte persoane, agresat fizic, motivul fiind o sumă de bani, nefiind restituită o datorie", a declarat Mădălina Moşoiu, IPJ Ilfov.

Anchetatorii au descoperit în casa interlopilor teancuri de bani- peste 100 de mii de lei şi zeci de mii de euro, jumătate de kilogram de aur, cuţite, macete şi săbii. 

"Vorbim de 10 persoane care sunt vizate în acest moment în cadrul dosarului penal. Vorbim de sume cuprinse între 500 şi 30.000 de mii de lei", a declarat Georgian Drăgan, comisar șef IGPR.

Cei zece suspecţi sunt acuzaţi de lovire sau alte violențe, camătă și șantaj. Potrivit noului cod penal darea de bani cu dobândă se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.

Ana Maria Munteanu Like

Cred cu fermitate că jurnalismul de calitate ar trebui să fie de neclintit. Pentru asta fac tot ce îmi stă în putință să scot la iveală adevărul din orice “poveste”.

Întrebarea zilei
Vă costă mai mult chiria anul acesta faţă de 2023?
Observator » Evenimente » Percheziţii la cămătarii care furau până şi alocaţiile copiilor. Victimele se îndatorau de sute de ori suma împrumutată