Percheziţii la Opera Naţională din Iaşi, într-o anchetă care vizează o grupare specializată în fals şi delapidare
Mai multe percheziţii au avut loc în municipiile Bucureşti şi Iaşi, la 26 de locaţii, într-o anchetă care vizează destructurarea unei grupări specializate în delapidare şi fals, condusă chiar de managerul unor instituţii culturale. Beatrice Rancea ar fi vizată în acest dosar.
- Managerul instituţiei, Beatrice Rancea, ar fi condus grupul infracţional organizat
- Prejudiciul estimat se ridică la 5 milioane de lei
- Paispreze persoane vor fi duse la audieri la DIICOT Iaşi
Managerul unor instituții culturale din Iași este bănuit că ar fi delapidat subvențiile acordate de Ministerul Culturii. Confrom unui comunicat DIICOT, procurorii din Serviciul Teritorial Iaşi al Direcţiei, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi au efectuat un număr de 26 de percheziții domiciliare, pe raza municipiilor Iași și București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de delapidare și fals.
Percheziţiile au loc în contextul în care la Opera Naţională Română din Iaşi există de mai multă vreme un conflict între o parte dintre angajaţi şi managerul instituţiei, Beatrice Rancea, motiv pentru care s-au făcut mai multe plângeri penale de ambele părţi şi au fost deschise şi acţiuni în judecată.
„În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2014, s-a constituit și a acționat, alternativ, în municipiile Iași, respectiv București, un grup infracțional organizat condus de către o persoană, în calitate de manager al unor instituții culturale din municipiile Iași și București, grup la care au aderat ulterior și alte persoane. Membrii grupului au acționat în scopul de a obține sume mari de bani provenind din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în speță de la bugetul Ministerului Culturii. Acțiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale București și a Operei Naționale Române Iași”, spune DIICOT.
Cum acţiona grupul infracţional organizat de la Operă
Concret, scopul organizării grupului infracțional a fost cel al obținerii unor sume mari de bani din bugetul entității angajatoare pentru satisfacerea intereselor proprii și ale colaboratorilor grupării, prin folosirea, traficarea sau însușirea unei cote mari a subvențiilor oferite de stat prin Ministerul Culturii.
Investigația penală a scos în evidență faptul că activitatea infracțională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achizițiilor, iar pe de altă parte au vizat și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile.
„Astfel, ar fi fost conceput un sistem menit să crească nivelul de trai al membrilor grupului, într-un mod discreționar în realizarea actului managerial, dar și prin scurgerile ilegale de bani, fără consultarea departamentelor specializate, de achiziție publică sau de contabilitate, prin încheierea de contracte comerciale, civile și de cesiune de drepturi de autor, fără respectarea prevederilor legale, în beneficiul membrilor grupului și al partenerilor acestora, delapidând în acest mod patrimoniul unităţii administrate”, se arată în comunicatul BCCO.
Gruparea a acționat, în diferite perioade, atât în municipiul Iași, cât și în București, activitatea infracțională din ultima perioadă fiind desfășurată pe raza municipiului Iași. Prejudiciul estimat în cauză, până în prezent, este de 5.000.000 de lei. La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane. Acțiunea a fost sprijinita de ofițeri de poliție judiciară din cadrul S.I.C.E. al IPJ Iași și al jandarmilor din cadrul IJJ Iași.
Ministerul Culturii a anunțat că va pune la dispoziția DIICOT, la solicitarea acesteia, toate documentele necesare, va coopera cu instituțiile de control ale statului și va răspunde oricăror solicitări legale, necesare pentru bunul mers al anchetei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰