Antena Meniu Search
x

Pereche de şacali aurii, apariţie neobişniută într-o pădure din Iaşi

Apariţie spectaculoasă în pădurea Dobrovăţ din Iaşi. Este vorba despre o pereche de şacali aurii, animale care trăiesc în special în Delta Dunării. În timp ce specialiştii sunt fascinaţi, sătenii fac haz de necaz.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 07.06.2020, 23:35

Vezi și
  • Specialiştii cred că în zonă sunt mai mulţi şacali aurii.
  • Şacalul auriu are o reputaţie de distrugător.

Prădător de tufiş, extrem de şiret, capabil să îşi pândească victima cu orele şi apoi să o atace printr-o ambuscadă inteligentă, şacalul auriu bântuie acum prin pădurile din Iaşi.  

Perechea de șacali a fost văzută pentru prima dată într-o poieniță din pădure. Specialiștii spun însă că în realitate ar putea fi aici 4 sau 5 perechi de șacali aurii.

Doar două minute s-a lăsat filmată perechea de şacali, în Pădurea Dobrovăţ aflată 30 de kilometri de Iaşi. Cadrele preţioase au fost surprinse de un tânăr iubitor de natură, după o pândă de câteva zile. O reuşită importantă pentru că şacalii sunt precauţi.

Ben Brucker, pasionat de natura: În momentul acela, stăteam într-un foişor la înălţime să nu fiu simțit de animale. Eram, practic trezit de vreo 3-4 ore, eram la cafea. Când i-am văzut, urmăream o vulpe. Când vulpea a dispărut mi-am dat seama că se întâmplă ceva și au apărut șacalii care sunt răpitori mai mari, mai puternici.

Până acum, şacalii aurii puteau fi văzuţi doar în Delta Dunării. Speicaliştii cred că aceştia au migrat spre Moldova după ce principalul lor inamic, lupul, a dispărut din zonă.

Paul Boişteanu, preşedintele Consiliului Naţional de Vânătoare Iaşi: Datorită schimbarilor climatice, schimbarilor de habitat de ceea ce reprezinta oportunitatea expandarii. S-au dus si se vor duce de aici in nord cat mai mult. Deja sunt si la sudul Poloniei, vor ajunge in Nordul Romaniei.

Şacalul are reputaţie de distrugător. Mănâncă ouăle păsărilor, şopârle, rozătoare şi şoareci din pădure. Se înmulţeşte rapid şi poate crea dezechilibre grave în ecosistemul în care locuieşte.

Gelu Puiu, secretar de stat: La ora actuala sacalul este observat si monitorizat de cei de la fondurile de vanatoare.

Dacă pentru specialişti prezenta şacalilor în zonă e temă de cercetare, pentru localnici e prilej de glume.

“Asta e, pot să apară şi dinozauri de-acum încolo”, spune un localnic.

Şacalul auriu nu atacă omul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Pereche de şacali aurii, apariţie neobişniută într-o pădure din Iaşi