Antena Meniu Search
x

Video Pericolul portofelelor virtuale pentru copii. Părinţii obişnuiesc să le dea sute de lei celor mici pentru cheltuielile personale

Tot mai mulţi copii primesc bani de buzunar direct pe card. Părinţii le transferă lunar, în conturi, peste 300 de lei. Cu un singur click, adulţii pot afla pe ce cheltuie banii cei mici. Educaţia financiară, însă, este, de multe ori, mai eficientă cu cash, spun trainerii financiari. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 12.04.2024, 20:08

Vezi și

Portofelul virtual câştigă teren în faţa celui din buzunar şi în cazul copiilor. Datele unei bănci digitale, arată că cei mici primesc într-o lună în jur de 300 de lei, cu 26% mai mult fată de 2023.

Mod mai simplu de a gestiona finanţele

Copil: Îi dau pe chestii şcolare uneori. 

Copil: Îi strâng pentru a-mi lua lucruri pe care să le am amintire sau de care am nevoie. Haine, papuci, chestii pentru vară mai mult. 

Pe acelaşi subiect

Alice, adolescentă: Mi-l alimentează părinţii săptămânal sau de fiecare dată când am nevoie. Fac şi cumpărături sau rechizite sau cand mai mânănc cu prietenii la restaurante.

Luiza Domnişoru, director de comunicare bancă virtuală: Este practic o extensie a contului adultului. Acesta are control deplin asupra fondurilor pe care copilul le primeşte şi de care dispune pentru diverse cheltuieli. 

Diana Patrolea, manager de produs bancă: Copiii pot să cheltuiască banii de buzunar atât prin intermendiul aplicaţiei, cât şi prin intermediul cardului.

Adulţii îi învaţă, în acest fel, pe cei mici să-şi gestioneze propriile finanţe. Cardul este un mod mai simplu de a primi si alocația lunară sau bursa.

Riscurile cardurilor pentru copii. Recomandările specialiştilor

Nicoleta Marcu, părinte: Am stabilit cu ele că le alimentăm cardurile cu sume mici periodice. La început cred că le puneam 20 de lei pe săptămână. Acum am ajuns să le punem mai mult 200 de le pe săptămână.

Părinte: I-am oprit plata prin wifi, are doar PIN-ul. Dacă iese în parc şi vrea să-şi cumpere un sandwich sau un suc, să nu mai vină până acasă. 

Specialiștii în educație financiară cred că un copil este mult mai responsabil când foloseşte cash. 

Adrian Asoltanie, expert financiar: Din punctul meu de vedere, pana la 16 ani, copilul trebuie să aibă pe mână bani cash. Cardul este o metodă foarte facilă pentru părinte, este foarte comod pentru părinte să trimită bani. Relaţia cu banii se construieşte. Este o parte educaţională acolo. 

Părinte: Cu banii de buzunar putem să-i responsabilizăm şi să le dăm să facă nişte lucruri şi sunt plătiţi pentru banii aia.  

În România, doar din datele de la două băncile mari reiese că sunt înregistrate peste 50.000 de carduri pentru copii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Pericolul portofelelor virtuale pentru copii. Părinţii obişnuiesc să le dea sute de lei celor mici pentru cheltuielile personale