Antena Meniu Search
x

Pesta porcină din România, între măsuri urgente și haos. Fermierii acuză autoritățile că nu au intervenit ferm

Pesta porcină continuă să se extindă în România. Sunt 524 de focare în 94 de localităţi din sudul şi vestul ţării. Autorităţile din Bucureşti cer măsuri urgente în zonele afectate şi le transmit oamenilor să colaboreze cu inspectorii veterinari care le intră în curte şi le ucid porcii.

Vezi și

Pesta porcină continuă să se extindă în România. Sunt 524 de focare în 94 de localităţi din sudul şi vestul ţării. Autorităţile din Bucureşti cer măsuri urgente în zonele afectate şi le transmit oamenilor să colaboreze cu inspectorii veterinari care le intră în curte şi le ucid porcii.

Inspectorii veterinari îmbrăcaţi în salopete albe cară porcii ucişi în județul Brăila. În urma lor, sătenii cer explicaţii. Spun că e haos şi nu înţeleg cum acţionează autorităţile. Cele de la Bucureşti le-au cerut, la televizor, să colaboreze cu inspectorii şi cu medicii veterinari.

Geronimo Branescu, preşedinte ANSVSA:

Mesajul catre populatie este acela de a notifica, de a anunta cu maxima prompitudine medicul veterinar, DSV cu privire la orice suspiciune.

Sunt peste 500 de focare în aproape 100 de localităţi. Zeci de mii de porci au fost ucişi. Cea mai grea lovitură au primit-o două ferme din Tulcea. În comuna Satu Nou, 17 mii de animale au fost încinerate.

O altă fermă din Tulcea căreia i-a fost prelungită interdicţia de a trimite porci la abatoare e în prag de faliment.

Nu mai avem ce să le dăm mancare la porci. Trebuie scosi din boxe, separati, altfel se mănâncă de tot, explica un fermier.

Oamenii nu au soluţii şi nici ajutorul de care vorbesc autorităţile de la Bucureşti.

GERONIMO BRĂNESCU, presedinte ANSVSA:

Daca vorbim de porcinele destinate sacrificarii imediate sau daca vorbim de aprovizionarea cu furaj, toate acestea sunt gestionate de DSV-uri pt a evita la maximum posibilitatea extinderii bolii in limitele teritorial aprobate.

NICOLAE DUMUŢA, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Satu Mare:

Porcul nu are voie sa se miste decat cu derogare de la Directia sanitar-veterinara.

În pădurile din vestul ţării s-au găsit şi porci mistreţi morţi. Sunt filtre pe toate drumurile. Autorităţile se tem ca virusul să nu ajungă de la animalele sălbatice la cele domestice.

RAED ARAFAT, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă:

Aceasta boala nu are vaccin pentru animale.Colaborarea este cea mai importanta solutie pentru a opri raspandirea.

Fermierii acuză autorităţile că nu au intervenit ferm, după ce au apărut primele focare în Tulcea. Lipsa lor de acţiune imediată ar fi amplificat criza pe care o traversează acum ţara.

COSTEL STANCIU, preşedintele Asociatiei Pro Consumatori

Importatorii de produse animaliere, de carne de porc pentru industria alimentara isi freaca mainile, o sa creasca cifra lor de afaceri.

DRAGOŞ FRUMOSU, preşedintele Sindicatelor din Industria Alimentară

Focarul a fost în Tulcea, după care al doilea în Bihor. Faptul ca s-a transferat de la est la vest nu îmi sună oarecum bine.Am ajuns în momentul când fermele de crestere a porcului luaseră avânt în Romania, începusem să le redresăm.

Ţările europene au sistat deja importurile ce provin din zonele din România, afectate de pesta porcină. Ţara noastră aduce de peste hotare jumătate din carnea necesară consumului intern. Se estimează că, în perioada următoare, importurile ar putea creşte cu peste 30 la sută.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Pesta porcină din România, între măsuri urgente și haos. Fermierii acuză autoritățile că nu au intervenit ferm