Meniu
Search
x

Anchete la nivel înalt, după ce viitori piloţi de avioane au fost prinşi copiind la examene

Acuzaţii extrem de grave în aviaţia civilă din România! Mai mulţi viitori piloţi ar fi copiat la examenele pentru obţinerea licenţei. Au intrat în sală cu telefoanele şi au primit răspunsurile pe whatsapp, dezvăluie o investigaţie Libertatea.

De Redactia Observator la 29.10.2019, 19:58
Vezi și

Acuzaţii extrem de grave în aviaţia civilă din România! Mai mulţi viitori piloţi ar fi copiat la examenele pentru obţinerea licenţei. Au intrat în sală cu telefoanele şi au primit răspunsurile pe whatsapp, dezvăluie o investigaţie Libertatea. Aşa ar fi trecut testele care le permiteau să piloteze avioane, deşi le lipseau cunoştinţele elementare. Scandalul ar fi ajuns până la DNA. Să trişezi la un astfel de examen este un joc cu viaţa, spun piloţii cu experienţă.

"Ce e briza de munte? Dăm acum poza cu tot", este schimbul halucinant de mesaje pe care şi le-ar fi trimis, chiar din sala de examen, elevii care visau să devină piloţi. 

La proba de meteorologie, considerată cea mai dificilă, unii dintre ei ar fi cerut pe whatsapp indicaţii despre noţiuni elementare. 

Testele s-au dat la începutul toamnei atât la Şcoala de Aviaţie Civilă, cât şi la Autoritatea Aeronautică Civilă Română.

Adrian Cuculis, avocat: Este foarte grav dacă se copiază la un astfel de examen care pune în pericol viaţa celor care pilotează, dar poate şi a celorlalţi care participă la zborul respectiv chiar dacă nu este comercial 

Radu Macovei, deţinător licenţă pilot privat: Există momente în care, din punct de vedere meteorologic, lucrurile nu stau chiar roz. Rişti pentru că nu ştii sau eşti prea temerar să ridici avionul de la sol şi peste două-trei mile s-ar putea să fii în pământ. Tu şi prietenii tăi

Deşi erau obligaţi să predea telefoanele înainte de examen, cursanţii le-ar fi păstrat la ei. Aşa au putut fotografia testele grilă, pe care le-au trimis apoi către colegii rămaşi afară. De la ei, ar fi primit răspunsurile corecte. 

Capturile cu mesajele dintre cursanţi ar fi ajuns şi la DNA, într-un denunţ făcut pe 2 octombrie. Procurorii nu au anunţat până acum dacă au luat sau nu măsuri. 

Dintre cei 51 de candidaţi care au dat examenele, 16 ar fi promovat, iar doi au trecut şi de proba practică, adică au devenit piloţi.  

În urma suspiciunilor de fraudare a examenului din septembrie, Autoritatea Aeronautică face verificări interne, iar până la rezultatele finale au suspendat deja licenţa de pilot privat celor care obţinuseră asta la examenul din septembrie. Potrivit unor surse, se pare că au fost descoperiţi deja cei care au copiat cu telefonul. 

Şcoala de aviaţie Civilă nu a vrut să comenteze schimbul de mesaje dintre cursanţi, dar a precizat că va face o anchetă internă. Şi elevii care au susţinut examenul se feresc să vorbească. Din mesajele publicate, reiese că viitorii piloţi nu stăpânesc noţiuni elementare de pilotaj. Unul dintre ei chiar cere să i se spună, la un moment dat, cum trebuie să oprească motorul avionului.

Alex Geică, specialist în aviaţie: Nu poţi urca la bordul unei aeronave fără să ai cunoştinţe elementare. Poţi pune în pericol atât viaţa ta, cât şi a celorlalţi care, de fapt, vor să zboare cu tine sau poţi încurca traficul aerian pentru alţii 

Licenţa de pilot particular le permite celor care trec examenul teoretic şi apoi pe cel practic să piloteze avioane uşoare. 50 la sută dintre piloţii privaţi ajung, ulterior, după alte examene, să piloteze aeronave pline cu sute de pasageri. În ultimii cinci ani, 11 avioane uşoare au fost implicate în accidente, în România. Opt persoane şi-au pierdut viaţa.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Anchete la nivel înalt, după ce viitori piloţi de avioane au fost prinşi copiind la examene