Anchete la nivel înalt, după ce viitori piloţi de avioane au fost prinşi copiind la examene
Acuzaţii extrem de grave în aviaţia civilă din România! Mai mulţi viitori piloţi ar fi copiat la examenele pentru obţinerea licenţei. Au intrat în sală cu telefoanele şi au primit răspunsurile pe whatsapp, dezvăluie o investigaţie Libertatea.
Acuzaţii extrem de grave în aviaţia civilă din România! Mai mulţi viitori piloţi ar fi copiat la examenele pentru obţinerea licenţei. Au intrat în sală cu telefoanele şi au primit răspunsurile pe whatsapp, dezvăluie o investigaţie Libertatea. Aşa ar fi trecut testele care le permiteau să piloteze avioane, deşi le lipseau cunoştinţele elementare. Scandalul ar fi ajuns până la DNA. Să trişezi la un astfel de examen este un joc cu viaţa, spun piloţii cu experienţă.
"Ce e briza de munte? Dăm acum poza cu tot", este schimbul halucinant de mesaje pe care şi le-ar fi trimis, chiar din sala de examen, elevii care visau să devină piloţi.
La proba de meteorologie, considerată cea mai dificilă, unii dintre ei ar fi cerut pe whatsapp indicaţii despre noţiuni elementare.
Testele s-au dat la începutul toamnei atât la Şcoala de Aviaţie Civilă, cât şi la Autoritatea Aeronautică Civilă Română.
- Avionul secretarului de stat al SUA, întors din drum din cauza unei probleme tehnice. Marco Rubio e așteptat la...
- Un pasager a atacat o însoțitoare de bord, apoi a deschis ușa și a sărit dintr-un Airbus A320 care se pregătea...
- Ţara care te plăteşte pentru a lucra într-unul din orăşelele sale. Angajaţii vor testa munca într-un "birou...
- Tragedia aviatică din Washington, soldată cu 67 de morţi. Toate piesele avionului și elicopterului, recuperate
- Avion prăbușit în Filipine. Un soldat american și trei contractori au murit pe loc
Deşi erau obligaţi să predea telefoanele înainte de examen, cursanţii le-ar fi păstrat la ei. Aşa au putut fotografia testele grilă, pe care le-au trimis apoi către colegii rămaşi afară. De la ei, ar fi primit răspunsurile corecte.
Capturile cu mesajele dintre cursanţi ar fi ajuns şi la DNA, într-un denunţ făcut pe 2 octombrie. Procurorii nu au anunţat până acum dacă au luat sau nu măsuri.
Dintre cei 51 de candidaţi care au dat examenele, 16 ar fi promovat, iar doi au trecut şi de proba practică, adică au devenit piloţi.
În urma suspiciunilor de fraudare a examenului din septembrie, Autoritatea Aeronautică face verificări interne, iar până la rezultatele finale au suspendat deja licenţa de pilot privat celor care obţinuseră asta la examenul din septembrie. Potrivit unor surse, se pare că au fost descoperiţi deja cei care au copiat cu telefonul.
Şcoala de aviaţie Civilă nu a vrut să comenteze schimbul de mesaje dintre cursanţi, dar a precizat că va face o anchetă internă. Şi elevii care au susţinut examenul se feresc să vorbească. Din mesajele publicate, reiese că viitorii piloţi nu stăpânesc noţiuni elementare de pilotaj. Unul dintre ei chiar cere să i se spună, la un moment dat, cum trebuie să oprească motorul avionului.
Licenţa de pilot particular le permite celor care trec examenul teoretic şi apoi pe cel practic să piloteze avioane uşoare. 50 la sută dintre piloţii privaţi ajung, ulterior, după alte examene, să piloteze aeronave pline cu sute de pasageri. În ultimii cinci ani, 11 avioane uşoare au fost implicate în accidente, în România. Opt persoane şi-au pierdut viaţa.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰