A murit Pimen, Arhiepiscopul de Suceava. Era infectat cu coronavirus
Pimen, Arhiepiscopul de Suceava, a murit la vârsta de 90 de ani. Clericul, care a fost confirmat cu coronavirus în 20 aprilie, era internat la Institutul Matei Balș din București.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Pimen avea 90 de ani.
- Clericul a încetat din viaţă miercuri, la o lună după ce a fost diagnosticat cu coronavirus.
Actualizare 8.30 - Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a confirmat moartea ÎPS Pimen.
"Da...
Înaltpreasfințitul Pimen a trecut la Domnul.
Biserica Ortodoxă Română a pierdut astăzi un vrednic de pomenire ierarh al ei, pe cel care a fost Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților în ultimii 29 de ani și al cărui nume, alături de ale altor înaintași ai săi, va rămâne mereu legat de ocrotirea splendidelor mănăstiri bucovinene.
Gândul său mărturisit adesea are azi o reverberație aparte:
"Pentru asta am devenit preot. Să învăț a muri în fiecare zi. Ne pregătim în fiecare zi de marea întâlnire cu El".
Conform legislației în vigoare pentru cazurile persoanelor decedate diagnosticate cu Covid, după punerea în sicriul sigilat, acesta va fi preluat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, care, împreună cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, va decide data și detaliile înmormântării. Mormântul se află la mănăstirea Sihăstria Putnei din județul Suceava.
În actuala situație, conform Statutului BOR, cel care va administra temporar eparhia este Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Damaschin Dorneanul", a anunțat Bănescu.
Actualizare 8:10 - Institutul Național de Sănătate Publică a confirmat decesul ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.
Deces 1141
Bărbat, 90 ani, județ Suceava, preot.
Dată confirmare: 20.04.2020.
Dată deces: 19.05.2020.
Comorbidități: HTA. Boala cardiaca ischemică.
Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor IPS Pimen a încetat din viaţă noapttea trecută, la o lună după ce a fost diagnosticat cu coronavirus, potrivit mesajului postat pe Facebook de Trinitas TV, televiziunea oficială a Patriarhiei Române.
”Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen s-a mutat la Domnul! Dumnezeu să-l odihnească!”, este anunţul de pe rețeaua de socializare.
Și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a postat un mesaj pe Facebook prin care anunță decesul clericului.
Potrivit doxologia.ro, ÎPS Pimen a murit la ora 0.50, după ce a suferit al doilea atac de cord.
Aseară, directorul Institutul Național „Matei Balș”, Adrian Streinu Cercel, a declarat că starea ÎPS Pimen este staționară.
„Beneficiază de confidențialitate maximă și tot ceea ce pot să vă spun este că este staționar. Eforturile noastre sunt maximale”, a spus Streinu Cercel la Antena 3.
ÎPS Pimen, confirmat cu coronavirus în urmă cu o lună
Confirmarea că Pimen a fost depistat pozitiv la testul pentru coronavirus a venit pe 20 aprilie. Atunci, clericul nonagenar a fost transferat cu un elicopter de la Suceava la București. Aparatul de zbor a decolat cu un echipaj medical de la Iași.
Pe 3 mai, surse medicale au anunțat înrăutățirea stării de sănătate a clericului și transferarea lui la Secția de Terapie Intensivă de la Balș, după 2 săptămâni în care a stat într-un salon izolat din afara ATI. Pimen a fost intubat la terapie intensivă, iar starea sa a fost declarată a fi critică, cu ”evoluție imprevizibilă”.
”Facem toate eforturile să fie bine”, au declarat atunci surse medicale.
Pe 16 aprilie, Arhiepiscopul de Suceava a luat parte la o ceremonie religioasă în aer liber, în urma căreia s-a simțit rău. În noaptea de Înviere, a ținut slujba împreună cu preoți și călugări de la biserica Sfântul Gheorghe, de la Mănăstirea Sfântul Ioan din Suceava.
ÎPS Pimen – biografie
ÎPS Pimen a urmat cursurile medii ale Liceului din Râmnicu Sărat, iar între 1948 şi 1951 a studiat la Seminarul monahal de la Mănăstirea Neamţ, ca frate de mănăstire, absolvind în 1951. La 10 martie 1951 a fost tuns în monahism, primind numele Pimen, iar la 29 iunie acelaşi an a fost hirotonit ierodiacon.
A fost hirotonit ieromonah în anul 1957. În perioada 10 octombrie 1976 – 1 ianuarie 1977 a urmat cursurile de limba germană la Universitatea din Köln. A fost numit iconom şi apoi stareţ al Mănăstirii Putna (1957-1961). Între 1974 şi 1978 este stareţ la Mănăstirea Sfântul loan cel Nou de la Suceava.
De la 1 februarie 1978 a slujit la Reprezentanţa Patriarhiei Române din Ierusalim. Între anii 1979 şi 1982 a fost exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor. La recomandarea Arhiepiscopului şi Mitropolitului Moldovei, Teoctist Arăpaşu, pe 10 ianuarie 1982 a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, cu titlul de Suceveanul şi hirotonit în 24 iunie 1982. În urma reînfiinţării Arhiepiscopiei Sucevei, în 24 ianuarie 1991 a fost ales Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor şi întronizat la Suceava în 3 martie 1991, potrivit Basilica.ro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰