Antena Meniu Search
x

Placă inaugurală dezvelită la Castelul Regal de la Săvârșin

Marți, placa inaugurală gravată cu ocazia încheierii celor opt ani de lucrări de restaurare a Castelului Regal Săvârșin, a fost dezvelită.

 Marți, placa inaugurală gravată cu ocazia încheierii celor opt ani de lucrări de restaurare a Castelului Regal Săvârșin, a fost dezvelită.

Principesa Moștenitoare Margareta a menționat că lucrările de restaurare au început în luna mai 2007 și s-au încheiat în luna octombrie 2015. Ele s-au desfășurat după un plan inițial realizat de arhitectul Casei Regale, Șerban Sturdza, ulterior la lucrări contribuind și alți arhitecți. Totodată, specialistul în patrimoniu construit, David Baxter din Anglia, a colaborat cu Familia Regală în toți acești opt ani.

Lucrările de restaurare ale parcului și clădirii castelului, care s-au executat în același stil creat în 1943 de Regina Mamă Elena, s-au desfășurat sub conducerea Principesei Moștenitoare Margareta. Marți au fost inaugurate atât lucrările de construcție, la exterior și interior, cât și lucrările de refacere a decorațiunilor interioare și mobilierului, dispărute în totalitate în anul 1948.

Un important aport la lucrările desfășurate în cei opt ani l-au avut angajații Casei Regale, precum și colaboratori externi, din localitatea Săvârșin și din comune limitrofe. La lucrările de restaurare au participat zecile de echipe de dulgheri, zidari, fierari, țesători, ebeniști, argintari, lucrători în alamă, în porțelan, parchetari, instalatori, electricieni, specialiști IT, lucrători în ceramică, care și-au făcut cu mândrie și plăcere datoria. Au lucrat, în acești opt ani, sute de meșteri, de multe ori împreună cu membrii Familiei Regale, care au contribuit direct la multe dintre procesele de refacere a edificiului istoric și elementelor lui interioare.

'La baza lucrărilor de restaurare ale Castelului a stat tot ceea ce făcut aici Regina Mamă Elena în anii '40. În ceea ce privește mobilierul, trebuie să vă spun că tot ceea ce a fost în Castel a fost furat. Dar au fost niște săteni care ne-au dat o masă, un scaun, o oglindă, și așa încet-încet am găsit niște lucruri care ne-au aparținut. Iar dacă nu au existat, le-am copiat, le-am refăcut din nou. Cele mai vechi obiecte din Castel sunt un ceas foarte mare, care a aparținut Reginei Mamă Elena, fiind adus de la Florența și o poartă mare din lemn, datând de prin 1500, pe care am reușit să o punem în casă', a declarat, cu prilejul dezvelirii plăcii inaugurale, Principesa Margareta.

Ea a mai spus că în toți acești ani Regele Mihai a fost la curent cu stadiul lucrărilor de restaurare derulate la Castelul de la Săvârșin.

'A fost foarte interesat de ceea ce s-a făcut aici și ne atrăgea tot timpul atenția pentru ca să respectăm vechiul aspect al Castelului. (...) Aportul Majestății Sale a fost foarte prețios în desfășurarea lucrărilor, ajutându-ne foarte mult', a afirmat Principesa Margareta.

În ceea ce privește viitorul Castelului, Principesa Margareta a spus că Parcul Dendrologic în mijlocul căruia se află Castelul va fi introdus în circuitul turistic, chiar de anul viitor, dacă se va putea.

'Parcul Dendrologic a fost creat în forma actuală în jurul anului 1835 de către un cunoscut arhitect peisagist. Este un parc istoric și unul de interes internațional. Pentru asta vom planta aici niște specii de copaci care au fost la începuturile parcului, după care vom deschide parcul câteva luni pe an. Deocamdată, în apropierea intrării pe Domeniul Regal există amenajate câteva spații de cazare și tot aici va fi deschis un magazin pentru suveniruri', a adăugat Principesa Moștenitoare Margareta.

Festivitatea inaugurală a fost urmată de o demonstrație în aer liber a Asociației Române de Aeromodelism. Timp de 25 de minute, unsprezece membri ai asociației, veniți la Săvârșin din întreaga țară, au efectuat demonstrații cu aeromodele de zbor liber, captive și acrobate electrice, pe peluza din fața castelului.

Castelul Regal de la Săvârșin este un conac ce a fost construit între anii 1650 — 1680, fiind deținut de Familia Regală Română. Pe locul clădirii actuale se găsea în secolul al XVIII-lea castelul familiei nobiliare Forray.

La începutul lui noiembrie 1784, la castel au sosit cetele de răsculați ale lui Horia, Cloșca și Crișan, cărora li s-au alăturat și iobagii de pe domeniu, care au refuzat să se opună răsculaților.

Spre sfârșitul dominației maghiare în Transilvania, domeniul a intrat în proprietatea lui Carol Hunyady, care a stăpânit domeniul Săvârșin până la moartea sa în 1932. După moartea acestuia, domeniul a trecut în proprietatea societății 'Corvin', la care era acționar majoritar Anton Mocioni. În martie 1943, acesta a vândut acțiunile majoritare regelui Mihai I, documentele atestând faptul că acest castel nu a aparținut niciodată regelui Carol al II-lea.

Clădirea castelului care a fost refăcută la începutul secolului al XIX-lea, în stil neoclasic, fiind prevăzută cu etaj și balcon, a suferit în cursul deceniilor multiple transformări interioare și exterioare.

Castelul este înconjurat de un parc prevăzut cu lac și debarcader. După ce au fost confiscate de comuniști în 1948, la fel ca toate celelalte proprietăți regale, castelul a revenit în posesia Casei Regale la începutul lui iunie 2001.

Parcul dendrologic din jurul castelului a fost înființat de vicecomitele Andras Forray, în anul 1514, care a fost domn de pământ și a avut moșie în zona Săvârșinului, fiind refăcut în jurul anului 1835 de un vestit arhitect peisagist. Parcul are o suprafață de 6,5 hectare și conține câteva specii rare de arbori și arbuști, declarate monumente ale naturii: brad argintiu, molid, tuia piramidală, chiparoși de baltă, salcâm chinezesc, pin de Himalaya, alun turcesc, stejari seculari și multe altele.

Sursa: AGERPRES

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Placă inaugurală dezvelită la Castelul Regal de la Săvârșin