Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Planta care a devenit un adevărat coșmar pentru români are viață mai lungă din cauza caniculei. Afectează grav căile respiratorii

Ambrozia, coşmar fără sfârşit pentru românii alergici. Vara asta, e mai rău ca niciodată. Din cauza secetei, sezonul plantei care supără peste două milioane de oameni va fi prelungit până în octombrie. Deşi, teoretic, în lege, amenzile sunt usturătoare pentru cei care lasă planta să crească în voie pe terenurile noi, în practică, nu prea îi verifică nimeni. 

de Diana Speretoiu

la 30.08.2024 , 17:26

Temperaturile ridicate au făcut ca ambrozia să înflorească mai devreme în acest an, iar sezonul alergiilor se va prelungi până la sfârşitul toamnei, cred specialiştii.

Ambrozia creşte, în special, în zonele de câmpie, pe marginea drumurilor sau pe terenuri neîngrijite. Iar din astfel de locuri polenul este purtat de vânt până la trei kilometri.

Planta-coșmar pentru români

Vezi și

"Noi, în zona colinară, n-am prea avut ambrozie, dar schimbările climatice, probabil, sau fenomenul de încălzire globală a dus la dezvoltarea acestei plante. Granulele acestea de polen, produse de plantă, stau în suspensie şi câte două, trei săptămâni şi e cel mai fin polen pe care-l poate produce natura", spune Claudiu Fiu, activist de mediu.

Pe acelaşi subiect

Polenul ne poate afecta grav căile respiratorii. De câţiva ani, Claudiu a simţit asta pe propria piele.

"Am fost şi sunt alergic la ambrozie şi mă feresc de perioada de influorescenţă, stau cât mai departe de planta respectivă", mai spune Claudiu Fiu, activist de mediu.

Popular, alergia de ambrozie e cunoscută ca febra fânului. Medicii alergologi atrag atenţia că alergia poate fi confundată cu o răceală pentru că unele simptome sunt asemănătoare.

"Pacienţii sunt suferinzi pentru că le curge nasul, strănută de mai multe ori, se trezesc cu nasul înfundat, ochii curg, sunt roşii, mănâncă nasul, ochii. E foarte afectată calitatea vieţii lor în perioada aceasta de polenizare. Pacienţii pot dezvolta şi simptomatologie de astm bronşic datorită agresivităţii polenului de ambrozie şi artemisie, pacienţii tuşesc. E o tuse seacă, supărătoare", a declarat Simona Coleaşă, medic alergolog.

Imunoterapia sau vaccinurile antialergice, spun specialiştii, pot reduce sensibilitatea la polenul de ambrozie pe termen mai lung, dar există şi alte tratamente care pot ţine alergiile sub control.

"Să aibă un antialergic la îndemână mai ales cei care deja sunt sensibilizaţi, au trecut printr-o testare şi ştiu că sunt alergici la acest polen. Există spray-uri cu administrare intranazală. Picături cu antihistaminic", mai spune Simona Coleaşă, medic alergolog.

În ultimii ani, tot mai mulţi oameni au ajuns la medic din cauza alergiei. Copiii sunt cei mai expuşi simptomelor severe de alergie.

"De la an la an sunt mai frecvente cazurile cu alergie la ambrozie. Apare şi la copii, şi la adulţi. În ultimul timp, sunt cazuri din ce în ce mai frecvente la copii, inclusiv la bebeluşi", a declarat Simona Ţîrcă, medic alergolog.

În teorie, proprietarii care lasă planta să crească în voie pe terenurile lor, riscă amenzi usturătoare: între o mie şi cinci mii de lei, pentru persoane fizice, şi între zece şi două zeci de mii de lei, pentru persoane juridice. În practică, terenurile părăsite și marginile drumurilor sunt invadate de ambrozie.

Diana Speretoiu Like

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează.

Întrebarea zilei
Ce variantă aţi ales pentru încălzirea locuinţei?
Observator » Evenimente » Planta care a devenit un adevărat coșmar pentru români are viață mai lungă din cauza caniculei. Afectează grav căile respiratorii