Video "Plecase la mare şi ştia că mortul e în curte". Un preot din Prahova, acuzat că cere prea mult pentru slujbe: oamenii, revoltaţi că părintele nu le dă chitanţe
Scandal monstru în comuna Brazi, din Prahova. Preotul din satul Bătești este acuzat că cere bani mulți pentru a oficia slujbele, fară a elibera chitanțe pentru asta. Mai mult, o familie l-a reclamat la Patriarhie după ce a fost nevoită să platească sute de lei preotului, groparului, dar și femeii de la lumânări. Protoieria Ploiești – Sud, în faţa căreia răspunde preotul, spune că astfel de servicii sunt benevole şi nu ar trebui ca enoriaşii să plătească vreo taxă.
Anișoara Arsenie, din satul Bătești, comuna prahoveană Brazi, și-a înmormântat soțul, decedat la 77 de ani. Femeia a avut surpriza ca în loc de compasiune şi vorbe de mângâiere sufletească... să fie obligată să scoată bani grei din buzunar pentru a-și îngropa bărbatul. "Am avut probleme cu groparul, am avut probleme cu femeia de la lumânări care nu e angajată şi ne cere bani pentru curăţenie, pentru tras clopotul", a declarat Anişoara Arsenie, soţia unui bărbat decedat. Despre comportamentul preotului Aurelian Paraschivescu vorbesc și cei doi gineri ai decedatului. "Am obţinut cu greu o chitanţă în valoare de 700 de lei de la preot, asta în urma insistenţelor noastre, ale familiei", a declarat Daniel Meşca - ginerele decedatului.
"Am avut un caz aici cu bunica, am vorbit cu dânsul şi urma să înmormântăm persoana. Dânsul n-a mai apărut. L-am sunat, dânsul plecase la mare, şi ştia că mortul e în curte. La 3 zile a apărut în curte la mama soacră şi i-a cerut banii deşi nu a venit la înmormântare", a declarat Petre Chirilescu - ginerele decedatului. Supărați de faptul că au platit sumele impuse, dar nu au primit și chitanțe pentru acestea, cei doi au mers să ceară socoteală. Primul ieșit în cale a fost chiar groparul, care le-a luat 800 de lei pentru a săpa groapa. Evident, tot fără chitanță. Părintele Aurelian, paroh al bisericii "Nașterea Maicii Domnului" din Bătești de peste 28 de ani, nu neagă că ar fi cerut acele sume. Mai mult, nu vede nici o problemă în faptul că a impus un tarif de 700 de lei pentru o slujbă.
- Reporter: Dar dacă vine un om care nu are venituri, îi luaţi tot 700 de lei?
- Preotul Aurelian: Este altă situaţie, vorbim despre altceva.
- Reporter: Deci luaţi în funcţie de...?
- Preotul Aurelian: Păi nu, că nu e! Nu...
- Reporter: Deci nu aveţi un tarif fix, e în funcţie de familie.
- Preotul Aurelian: Păi în mod normal ar trebui ca enoriaşii trebuie să fie înţelegători. Nu vă bagă mâna în buzunar nimeni.
Reprezentanții Protoieriei Ploiești – Sud spun că serviciile bisericești nu au tarife. Fiecare poate oferi sau nu bani preotului, acesta neavând dreptul să impună o taxă. "Biserica percepe nişte contribuţii benevole. Ele nu sunt taxe sau impozite, deci nu pot fi impuse, aceste contribuţii, pentru că ele se adresează bunei-voinţe", a declarat Mihăiţă Stroe – Protopop Protoeria Ploiești – Sud. Iar acesta nu este primul scandal în care este implicat preotul din Băteşti. Oamenii din sat ridică din umeri și spun că nu au ce face. Protoeria va cerceta cazul de la Bătești, din Prahova, iar preotul riscă sancțiuni. Mai ales că nu este prima sesizare ce îl vizează pe preotul Aurelian.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰