Video Polițist din Suceava, speriat de un șofer căruia i-a dat permis pe spagă: "A ieşit tăntălăul pe bandă, veneau maşini: bă, eşti cretin?"
Peste două milioane de euro. Este averea uriaşă pe care şeful de la Permise din Suceava a strâns-o din şpăgi. Mita o lua chiar în biroul său transformat într-un centru de comandă al grupării infracţionale. Reţeaua-mamut a scos mii de şoferi pe bandă rulantă, care au pus mâna pe volan doar la examen. La probele teoretice li se şoptea totul în cască.
- Spaga se dădea în funcție de vârstă sau etnie. Romii cotizau cu până la 1.500 de euro
- Unii candidați habar nu aveau de legislația rutieră, dar treceau cu brio proba teoretică
"Cotizezi", iei carnetul. Aşa descriu procurorii D.N.A. reţeaua dirijată chiar din biroul instituţiei de şeful de la Permise: comisarul Radu Obreja. Un grup de WhatsApp, aplicaţii prin care să-şi ascundă urmele, verificarea numerelor de înmatriculare ale ofiţerilor sub acoperire şi nume de cod care să ascundă ruta mitei. O şpagă care se dădea poliţistului examinator chiar în parcarea de unde plecau elevii la examen.
Cuantumul mitei nu era fix, ci personalizat. De la 200 de euro, pentru cei mai tineri, până la 500 de euro pentru persoanele mai în vârstă. Pentru un candidat de etnie rromă, funcţionarii publici cereau până la 1.500 de euro.
Aşa a ajuns comisarul şef la o avere de peste două milioane de euro. Fostul şef al Serviciului Permise Auto Suceava a cumpărat pe numele apropiaţilor, al fiului şi chiar al amantei, mai multe terenuri, case, apartamente, maşini şi chiar 17 spaţii dintr-o policlinică din oraş. O avere în schimbul unor pericole în trafic.
Stenogramele care arată corupția de la Biroul de Permise Suceava
M: Nişte proşti de te doare capul. Să trăiţi.
O: N-ai ce face.
M: A ieşit tăntălăul pe bandă, veneau maşini: bă, eşti cretin? I-am frânat... El îmi zice, da' mi-aţi frânat. Păi ţi-am frânat, dacă eşti bou şi nu accelerezi odată?! L-am trecut dar... prost, nici nu-l ducea mintea... să-şi ţină gura.
Unii candidați au obținut permis de conducere chiar dacă nu știau deloc legislația. Erau însă... ajutaţi.
Candiatului îi era montată la guler o cameră de luat vederi şi i se dădea o cască de dimensiuni foarte mici pentru ureche. Persoana de la celălalt capăt îi spunea să se aşeze în faţa monitorului astfel încât să vadă întrebările şi îi transmitea în cască răspunsurile corecte.
B: Așa...vă spun, un pic mai aproape, un pic mai în stânga. Perfect, așa stați tot timpul, adică eu pe cameră văd mijlocul monitorului...
N: Deci de când am 21 sau când am 22 mă las pe spate?
B: 22! 22, da?
N: Da.
După ce dosarele vor fi trimise în judecată, se va stabili şi ce se întâmplă cu cei care au obţinut permisele în mod fraudulos. 14 funcţionari publici şi instructori auto îşi vor petrece sărbătorile în arest preventiv.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰