Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Poliţiştii americani au "cules Ghioceii" din casele lor de lux. Interlopii români au jefuit timp de 3 ani bătrânii din SUA, apoi şi-au luat lingouri din aur şi Lamborghini Urus

Un clan din Vâlcea a terorizat America timp de aproape trei ani. Interlopii români tâlhăreau locuitorii din San Diego ziua în amiaza mare. Din banii şi bijuteriile furate, au făcut milioane de dolari. Se lăudau apoi pe reţelele de socializare cu teancurile de euro şi bolizii de lux pe care i-au trimis în ţară. Şi statul american a fost înşelat cu peste 5 milioane de dolari. Liderul reţelei a pus la punct o schemă prin care a încasat ilegal ajutoare în timpul pandemiei. 

de Cristina Filip

la 16.03.2023 , 19:26

În imaginile surprinse de camerele de supraveghere, se vede cum un membru al clanului Ghiocel jefuieşte o pensionară de 72 de ani, pe străzile din San Diego. Se întâmpla anul trecut, cu o săptămână înaintea Crăciunului. Românca pusese ochii pe bijuteriile preţioase pe care victima le avea la gât. Femeia îi smulge podoabele, se urcă în maşina în care o aştepta un complice şi cei doi se fac nevăzuţi.

Fiica victimei: I-au luat colierul și a fost supărată luni întregi pentru că însemna ceva pentru ea. 

E doar una dintre sutele de victime care i-au îmbogăţit cu aproape un milion şi jumătate de dolari pe membrii clanului Ghiocel. Urmăreau vârstnici şi îi abordau pe stradă, sub diverse pretexte. Acţionau în cartiere liniştite şi se fereau pe cât posibil de camerele de supraveghere.

Vezi și

Cum au ajuns însă să facă legea peste Ocean?

Pe acelaşi subiect

Luke Johnson, detectiv: De multe ori, ei cer indicații către cea mai apropiată biserică sau spun că au trecut printr-o traumă în familie pentru a-i face să le fie milă de ei.

Jessica Adeline Schulberg, asistent procuror SUA: De cele mai multe ori, merg la oameni și se oferă să vândă bijuterii false. Pun podoabele la gâtul victimelor, apoi le fură bijuteriile adevărate.

Ofițer DCCO: În cazul în care victimele ripostau, le deposedau prin violenţă de acestea. Membrii grupării au transferat în România din Statele Unite o parte din bijuteriile sustrase în valoare de aproape 120 de mii de dolari, iar din profitul infracţional obţinut, în scopul albirii acestuia, au achiziţionat lingouri şi monede din aur estimate de către autorităţile americane la aproximativ 732 de mii de dolari, precum şi mai multe autoturisme de lux.

Printre bolizi - Un Lamborghini Urus de 260 de mii de dolari şi un ferrari de 230 de mii de dolari.

Pentru a nu da de bănuit, Eduard Ghiocel, care petrece în acest videoclip, mergea aproape 200 de km, din San Diego în Los Angeles, unde vindea bijuteriile furate unui amanet. Lingourile de aur şi maşinile cumpărate apoi de clan erau trimise acasă, în Râmnicu Vâlcea. Aşa scăpau românii inclusiv de grija fiscului american. Braţul lung al justiţiei i-a prins în cele din urmă. Eduard Ghiocel şi soţia sa au fost arestaţi în America. Cei doi băieţi ai cuplului, Marius şi Gabriel Ghiocel, împreună cu iubitele lor, au reuşit să fugă în România. Agenţii FBI au cerut sprijinul politiei din Romania iar operațiunea a fost numită de anchetatorii români "cei 300 de ghiocei".

Cristina Filip, reporter Observator: Ceilalţi patru membri ai grupării, Gabriel, Larisa, Marius, dar şi Argentina Ghiocel sunt în şibertate în România. Mandatele de arestare emise pe numele lor sunt valabile doar pe teritoriul Statelor Unite. Ceea ce înseamnă, că pentru a fi ridicaţi de aici, de acasă, din Vâlcea, poliţia de peste Ocean trebuie să ceară extrădarea.

Ofiţerii români au găsit în casele interlopilor aur, autoturismele şi multe teancuri de bani. Membrii clanului se lăudau pe reţelele sociale, unde postau imagini de la petreceri pe iahturi, băuturi scumpe şi îşi etalau bijuteriile cu diamante şi grămezile de euro.

Peste 30 de indivizi din clanul care a terorizat America sunt încă de negăsit. Cum au ajuns însă să facă legea peste Ocean? În 2017, indivizii îşi instalau centrul de comandă al infracţiunilor în Canada, la Vancouver. Furau bijuterii şi bani. Ţinteau vârstnicii, în special asiatici. Au ajuns în Europa, unde au acţionat identic în Spania sau Italia. Trei ani mai târziu, erau în Mexic. Destinaţia finală - tărâmul tuturor posibilităţilor - America.

Liderul grupării, Constantin Sandu, se ocupa şi cu alte infracţiuni, mult mai elaborate. Ar fi pus în mişcare şi o adevărată maşinărie prin care înşela guvernul american.

Jessica Adeline Schulberg, asistent procuror SUA: Au postat mesaje pe Facebook în căutarea persoanelor care doresc să aplice pentru ajutoarele de șomaj.

Constantin Sandu, zis Bibi, şi locotenenţii săi, au recrutat peste 200 de complici. Induceau în eroare statul american, prin depunerea de cereri false de șomaj, în cadrul unui program care îi ajuta pe angajații afectați de pandemie. Sandu a reuşit să obţină ajutoare de peste 5 milioane de dolari. La începutul acestei luni, anchetatorii au pus mâna pe el la un punct de trecere a frontierei spre Mexic.

În ultimii trei ani, tot mai mulţi români au ajuns în America, trecând ilegal graniţa cu Mexic. Se laudă pe TikTok şi arată cum păcălesc agenţii, ajutaţi de călăuze.

Folosesc inclusiv drone pentru a se asigura că pe malul american al Rio Grande nu sunt forţele de ordine care să îi aştepte. Călăuzele primesc între 8 şi 10 mii de dolari. În 2021, peste patru mii de cetăţeni români au fost prinşi încercând să intre ilegal în Statele Unite.

Cristina Filip Like

Cred că profesia asta m-a ales pe mine înainte să o aleg eu pe ea. Nu întâmplător.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Poliţiştii americani au "cules Ghioceii" din casele lor de lux. Interlopii români au jefuit timp de 3 ani bătrânii din SUA, apoi şi-au luat lingouri din aur şi Lamborghini Urus