Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Poliţiştii care ar trebui să prevină bătăile din şcoli, insuficienți. În multe judeţe există un singur agent, care supravhegheză peste 12.000 de elevi

La şcoală nu e întotdeauna sigur. Anul trecut numărul de incidente violente a crescut de 4 ori. De trei ani există o structură a poliţiei care ar trebui să facă prevenţie, să-i consilieze pe elevii problemă, să participe la şedinţele cu părinţii - pe scurt să transforme curtea şcolii şi sala de clasă în locuri sigure. În realitate, însă, în multe judeţe există un singur poliţist, maxim doi, care au în sarcină să supravegheze sute de şcoli. Altfel spus, imposibil. 

de Cosmina Balint

la 29.10.2023 , 09:22

Este încă un episod violent din şcolile româneşti, filmat lângă o şcoală din Bacău. Cum fenomenul a luat amploare de la an la an, în 2020, Ministerul de Interne a înfiinţat poliţia pentru siguranţă şcolară.

Cosmina Balint, reporter Observator: În schema de personal au fost prevăzute 270 de posturi, adică un poliţist care să supravegheze mai bine de 11.000 de elevi. În acest moment posturile nu sunt ocupate în totalitate iar raportul este de unu la peste 12.000.

Insuficient. Mai ales în oraşele mari.

Vezi și

Eugen Ilea, Federația Părinților: Vorbim de 450 de unităţi şcolare. Nu pot acoperi necesarul de colaborare între Poliţia Capitalei şi şcoli. La nivel naţional sunt undeva la 17.000 deci am putea vorbi de o organigramă mecesară pentru a acoperi cu cadre de poliţie, cam tot pe acolo.

Pe acelaşi subiect

Anul trecut numărul de cazuri de violenţă în şcolile din România a fost de cel puţin 4 ori mai mare faţă de 2021

Altfel, poliţiştii pentru siguranţa şcolară sunt scumpi la vedere. În Giurgiu, de exemplu, unde numai anul trecut au fost peste 33 de incidente violente, le e imposibil să acopere şcolile din judeţ.

Dan Saltelechi, Europol: Acolo avem la acest moment 4 colegi care lucrează la biroul pentru siguranţă şcolară însă parte dintre aceştia sunt în concedii şi atunci nu poţi face prevenire cu 2 poliţişti pe raza unui judeţ unde sunt peste 300 de unităţi de învăţământ.

Asta înseamnă că poliţistul de la IPJ Giurgiu trebuie să intervină, de exemplu, şi la şcoala din Găiseni, care se află la peste 60 de kilometri de oraş. Aşa că, de cele mai multe ori, sunt înlocuiţi de colegi din alte structuri.

Dan Saltelechi, Europol: Sunt aceiaşi poliţişti de ordine publică, poliţişti de proximitate sau din cadrul birourilor de ordine publică şi prevenire a criminalităţii.

Leuțu Cotroceanu, director Direcția Siguranța Școlară: Structurile Poliției Române au intervenit la un număr de 5.730 de evenimente sesizate, în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, dintre acestea 2.468 fiind sesizate în anul școlar 2022- 2023. 

Anul trecut numărul de cazuri de violenţă în şcolile din România a fost de cel puţin 4 ori mai mare faţă de 2021.

Cosmina Balint Like

Curioasă fiind de fel și cu multe întrebări la care îmi doresc să aflu răspunsurile, munca de reporter mi-a adus satisfacție încă din prima zi.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Poliţiştii care ar trebui să prevină bătăile din şcoli, insuficienți. În multe judeţe există un singur agent, care supravhegheză peste 12.000 de elevi