Antena Meniu Search
x

Video Poluare cu combustibil pe Dunăre. O navă sub pavilion turcesc a deversat mizeria plină de carburant direct în apele fluviului

Poluare cu combustibil pe Dunăre, la câţiva kilometri de portul Olteniţa. Vinovatul e o navă cu pavilion turcesc. Echipajul a curăţat ambarcaţiunea şi a aruncat mizeria plină de carburant direct în Dunăre. Cei de la Apele Române au neutralizat petele care se întinseseră pe 20 de kilometri, însă cel mai probabil, fauna acvativă fusese deja afectată. 

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 31.10.2021, 19:22

Vezi și

Primii care au observat petele de carburant pe luciul apei au fost nişte pescari care au anunţat imediat autorităţile. Până să ajungă nava celor de la Apele Române cu soluţia care să neutralizeze poluarea, dâra de combustibil se întinsese deja cale de 20 de kilometri, din portul Olteniţa până aproape de portul Chiciu din judeţul Călăraşi. 

Reporter: Barjă care a deversat ceva deşeuri prin zonă? 

Localnic: Mai sus, la Olteniţa, în sus. Acolo, dar nu aici. 

În căutarea sursei, au fost luate la bani mărunţi toate ambarcaţiunile din zonă. 

Pe acelaşi subiect

Andrei Corlan, consilier al comisarului şef al Gărzii Naţionale de Mediu: Aseară erau oprite în portul din Olteniţa cinci astfel de barje şi se făceau controale. Au fost verificate de Garda de Mediu, Apele Române acele barje. 

Vinovatul, descoperit

Târziu, în noapte, s-a găsit vinovatul, o navă cu pavilion turcesc. 

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Nava se afla în mişcare, timp în care deversa şi materialul poluant în Dunăre. A fost observată de câţiva pescari care au anunţat la rândul lor Poliţia de Frontieră, apoi ulterior comandantul navei a fost somat să tragă la ţărm. 

Cei de la Garda de Mediu spun că a fost o deversare deliberată a tuturor reziduurilor adunate în colectorul de pe fundul navei, după spălarea barjei. 

Andrei Corlan, consilier al comisarului şef al Gărzii Naţionale de Mediu: Acolo sunt hidrocarburi, ape uzate. Orice fel de impuritate şi materie în suspensie care se poate găsi într-o navă acolo se înmagazinează. 

Analizele probelor de apă vor stabili cât de gravă a fost poluarea, însă cel mai probabil, fauna acvatică a fost deja afectată, potrivit specialiştilor. Abia după ce vin rezultatele analizelor se va stabili cuantumul amenzii pe care o va primi societatea care administrează nava. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Poluare cu combustibil pe Dunăre. O navă sub pavilion turcesc a deversat mizeria plină de carburant direct în apele fluviului