Antena Meniu Search
x

Popescu Piedone, către o minoră de 15 ani gravidă: "Ce faci, păpuşă?". USR a sesizat Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului. Reacţia primarului

Deputatul USR Oana Ţoiu a sesizat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) privind înregistrarea video în care primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, se adresează într-un limbaj nepotrivit unei adolescente minore însărcinate din Centrul de primire în regim de urgenţă ”Cireşarii II”, arătând că filmarea a fost difuzată fără consimţământul acesteia şi este de natură să aducă atingere demnităţii şi reputaţiei acesteia. În videoclipul postat de Popescu Piedone pe Facebook, acesta i se adresează unei fete, care pare deranjată de faptul că este filmată: ”Ce faci, păpuşă? Tu eşti aici, în centru? Şi eşti gravidă?”, informează news.ro.

de Redactia Observator

la 19.07.2023, 21:30

Popescu Piedone, către o minoră de 15 ani gravidă: "Ce faci, păpuşă?". USR a sesizat Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului. Reacţia primarului
- Inquam Photos / Octav Ganea

”Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului este instituţia care trebuie să semnaleze derapaje de acest gen, având printre atribuţii respectarea drepturilor copilului, inclusiv dreptul la demnitate şi dreptul la utilizarea propriei imagini. Or, după cum s-a văzut în înregistrare şi chiar şi primarul Popescu Piedone a recunoscut, mama minoră nu dorea să fie filmată şi nici să-i fie folosită imaginea. ANPDCA poate dispune ştergerea înregistrării din mediul online şi poate aplica o sancţiune, care chiar dacă nu va avea efect asupra primarului Sectorului 5 în mod individual, va stabili o normă de comportament pentru alţi politicieni”, a afirmat Oana Ţoiu, membră în Comisia pentru muncă şi protecţie socială, conform unui comunicat de presă transmis, marţi, de USR.

Într-un film postat pe Facebook, Cristian Popescu Piedone o concediază pe şefa centrului "Cireşarii II", după ce constată că o tânără internată acolo este însărcinată

Potrivit sursei citate, Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, semnată şi de România şi ratificată prin Legea 18/1990, prevede că niciun copil nu va face obiectul ingerinţelor arbitrare sau ilegale în viaţa sa personală, familia sa, domiciliul sau corespondenţa sa şi nici al unor atacuri ilegale la onoarea şi reputaţia sa. ANPDCA este instituţia din statul român care trebuie să monitorizeze respectarea principiilor şi drepturilor stabilite prin Convenţie.

De asemenea, Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului stabileşte că orice copil are dreptul la protejarea imaginii sale publice şi a vieţii sale intime, private şi familiale şi interzice orice acţiune de natură să afecteze acest drept. Deputatul USR a cerut ANPDCA să dispună, de urgenţă, ştergerea înregistrării care aduce atingere demnităţii minorei şi reputaţiei acesteia. În plus, Oana Ţoiu a solicitat ANPDCA informaţii privind numărul mamelor minore din municipiul Bucureşti, numărul mamelor minore din municipiul Bucureşti înscrise într-o formă de învăţământ, măsurile de prevenire a sarcinii la minore implementate în cadrul serviciilor de protecţie, rezidenţiale şi nerezidenţiale, conform datelor existente la nivelul ANPDCA, măsurile de sprijin al mamelor minore în şcolarizare - inclusiv disponibilitatea centrelor rezidenţiale de a pune la dispoziţie echipamente pentru şcoala hibrid, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei - în curs de implementare de către ANPDCA pentru anul şcolar 2023-2024.

Pe acelaşi subiect

Într-un film postat pe Facebook, care începe cu declaraţii de iubire din partea câtorva copii internaţi în centrul social, primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, o concediază, în faţa camerei de filmat, pe şefa centrului ”Cireşarii II”, după ce constată că o tânără internată acolo este însărcinată.

”Ce faci, păpuşă? Tu eşti aici, în centru? Şi eşti gravidă?”, îi spune primarul Cristian Popescu Piedone tinerei care este vizibil nemulţumită de faptul că este filmată. Discuţia edilului continuă cu şefa centrului. ”E gravidă? Câţi ani are?”, întreabă el, o voce de femeie răspunzându-i: ”15”. ”Şi cum a rămas gravidă?” continuă primarul, la care i se răspunde că fata părăseşte ”fără permisiune centrul, frecvent”. ”Cum adică părăseşte fără permisiune? Cine este şeful centrului”, continuă edilul. ”Eu”, îi răspunde interlocutoarea.

În acel moment, primarul o concediază. ”Aţi fost şeful centrului! Încheierea contractului de.. cum să părăsească centrul şi vine gravidă înapoi? Pentru ce răspundem de ei? Să rămână gravidă la 15 ani?”, spune primarul. Din fundal, se aude vocea adolescentei: ”Dar e treaba ta, domnu, ce fac io?” ”Păi e treaba mea, dacă stai în casa asta, a statului, e treaba mea, domnişoară! Nu a mea, a instituţiei respective!. Cum adică părăseşte centrul? Cum adică părăseşte centrul? Ori avem grijă de copii, ori le dăm drumul pe stradă! Încetarea contractului de muncă, numirea unui nou administrator aici! Doamnă, puteţi să vă îmbrăcaţi şi plecaţi acasă! În clipa asta vă duceţi la viceprimarul de resort, vă mulţumesc pentru colaborare! Până angajăm, transferaţi din direcţie un om responsabil! Aveţi societate de pază aici? Vreau întâlnire cu ei, reziliat contractul şi la societatea de pază! Cum, intră cineva care iese, cum iese? Poate face hotel, bordel aici cu minori! Păi suntem nebuni? E viaţa ei, dar nu în instituţia în care răspundem!”, mai spune Popescu Piedone.

El a cerut ca în astfel de cazuri să fie declanşată anchete sociale pentru ca părinţii fetelor să nu acuze autorităţile. El a dat angajaţilor sfaturi legate de gestionarea spaţiului din centru, despre modul cum trebuie ţinute alimentele, ambalajele acestora şi chiar mopurile. Când una dintre angajate a încercat că vorbească, primarul nu a lăsat-o: ”Nu aveţi nimic! Mă uit ce este! Personal insuficient, nu veniţi cu doi oameni să ţineţi 54 de... şi restul voluntari, că nu-i plătim, şi restul băgăm banii în buzunar!”.

Edilul verifică inclusiv frigiderele, iar când angajatele se plâng că nu au loc şi de aceea pun legumele şi fructele lângă alte alimente, replică: ”Nu e loc? Bani în buzunar, la patron, să cumpere pentru loc! Aţi înţeles? Nu că nu e loc! Sănătatea omului nu înseamnă nu are loc patronul bani să-şi mai cumpere două frigidere! Că e patron, şi-a asigurat responsabilitatea!”, mai spune primarul. El le-a cerut angajatelor să arunce toate celelalte alimente depozitate în frigiderul în care era depozitate ouăle, concluzionând: ”Vin să vă fac curat prin frigidere!”.

Reacţia primarului

Cristian Popescu Piedone nu consideră că a greşit cu ceva în acesz caz. Primarul Sectorului 5 a declarat că apelativul "păpuşă" nu a fost folosit pentru o jigni în vreun fel pe minoră, ci acesta e modul lui adresare pe care îl foloseşte inclusiv cu nepoatele sale.

"Mi-a zis să nu o filmez, i-am zis: „ce faci, păpușă?”, am apelat-o cu apelativul păpușă, nicidecum să o jignesc, păpușă le zic nepoatelor mele. Probabil la montaj cel care a montat a uitat să blureze. Își va privi sancțiunea pentru neblurare. Înseamnă că trebuie să-mi revizuiesc comportamentul de bunic. Prevenția și a proteja o minoră înseamnă că am greșit? Nu, nu consider că am greşit", a declarat Cristian Popescu Piedone pentru Digi24.  

ONG-ul Sexul vs Barza, reacție după declarațiile primarului

Asociația SEXUl vs BARZA, care face educație sexuală pentru adolescenți de peste 10 ani, condamnă comportamentul primarului Sectorului 5, Cristian Piedone, care a expus și denigrat public o adolescentă însărcinată de numai 15 ani, din Centrul de Primire în Regim de Urgență „ Cireșarii II”.

În primul rând, acestei tinere i-a fost încălcat dreptul la identitate și viață privată de către primar, care a filmat-o și apoi a postat videoclipul pe Facebook fără să-i ceară acordul. Din filmarea care a circulat pe rețelele de socializare și în mass-media, rezultă foarte clar că minora nu și-a dat consimțământul, retrăgându-se imediat în camera ei după ce a observat că este filmată. Apoi, faptul că minora se afla într-un centru de primire în regim de urgență arată că adolescenta se află cel mai probabil într-o situație extrem de vulnerabilă. După cum se precizează chiar pe site-ul DGASPC-ului Sectorului 5, centrul în care a filmat primăria este responsabil cu “asigurarea protecției speciale a copilului abuzat, neglijat și exploatat sau aflat în risc iminent în propria familie, în familia extinsă sau în familia substitutivă, precum și găzduirea și îngrijirea acestuia pe perioada determinată cu domiciliul legal situat pe raza Sectorului 5”. 

Totodată, apelativul “păpușă” cu care primarul Cristian Piedone i se adresează minorei este complet lipsit de respect, ba chiar denigrator și misogin. Un comportament abuziv este și momentul în care edilul ridică vocea la minoră, umilind și retraumatizând victima.

„Subliniem că, din experiența noastră de lucru, adolescenții și copiii rezidenți ai unor astfel de centre de urgență sociale ajung aici după ce au trecut printr-un episod traumatic pentru ei, fiind separați de familie pentru că aceasta nu mai este sigură pentru ei. Violența în familie sau violența sexualizată în familie este un exemplu de context din care copiii și adolescenții sunt scoși de urgență. Da, vom găsi, în astfel de centre, fetițe gravide. Dar cu cine? Răspunsurile sunt greu de înghițit dar trebuie să privim adevărul în față: sunt gravide cu tata, în urma unui abuz sexual și viol. Sau sunt gravide cu vreun bărbat de 28 de ani care le-a promis marea cu sarea și ele au fugit de la părinții care le băteau, ca să ajungă la alt adult care le maltratează și le violează. Sau aduse la centru după ce au fost salvate din mână vreunui traficant, care le-a așteptat la cotitură să plece din familia violentă, promițându-le că le va ajuta să aibă o viață mai bună. Acești copii și adolescenți neprotejați au nevoie să fie tratați cu respect și susținuți cu consiliere și educație sexuală, nu chestionați de parcă situația lor de vulnerabilitate e vina lor”, a declarat Adriana Radu, președinta Asociației SEXUL vs BARZA.

Rata nașterilor la fetițe între 10 și 14 ani a fost de 10 ori mai mare în România față de media UE în 2021, potrivit Eurostat. Totodată, numărul bebelușilor născuți de mame sub 15 ani a fost mai mare în 2021 față de acum un deceniu, potrivit INS. Dintre tații cu vârstă declarată, 58% aveau sub 19 ani, iar 42% peste 20 de ani. Cea din urmă cifră scoate la iveală amploarea fenomenului violenței sexuale asupra fetelor, diferența dintre aceste minore și parteneri fiind de cel puțin șase ani în momentul actului sexual. În plus, peste jumătate dintre tații care au lăsat gravide fetițe sub 15 ani nu aveau vârsta declarată. Prin urmare, numărul de agresori împotriva minorilor ar putea fi mult mai mare, avertizează Asociația SEXUL vs BARZA, care face educație sexuală pentru adolescenți.

Experiența unei sarcini, pentru orice adolescentă, este un episod extrem de sensibil și greu de dus din punct de vedere fizic și emoțional. Comportamentele exercitate de domnul primar nu fac decât să vulnerabilizeze și mai mult adolescentele care au trecut printr-un abuz de tip sexual. În munca noastră de educație și consiliere a mii de adolescenți, atât din mediul urban cât și rural, privitor la sănătatea sexuală și reproductivă, am constatat că principala lor teamă este legată de posibile sarcini.

La un an de la reglementarea educației sexuale în școli, începând din clasa a VIII-a și cu acordul părinților, Asociația SEXUL vs BARZA desfășoară o campanie pentru realizarea unei programe școlare pilot în România, dedicată special educației sexuale a adolescenților, și pentru formarea profesorilor și consilierilor școlari care vor să predea această disciplină,mai transmite asociația.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferati ca pentru masa de Paşte să preparati cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Popescu Piedone, către o minoră de 15 ani gravidă: "Ce faci, păpuşă?". USR a sesizat Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului. Reacţia primarului