Antena Meniu Search
x

A fost potop în nordul ţării. Sunt prognozate furtuni în est (Video)

Inundaţiile de cod roşu sunt mai rapide decât autorităţile. Mii de oameni s-au trezit în mijlocul viiturilor, înainte să fie avertizaţi. Noaptea i-a prins cu picioarele în apă şi mâl, în timp ce alţii au rămas blocaţi în trenuri sau în maşini, pe drumuri acoperite de ape.

de Redactia Observator

la 16.05.2019, 20:36

Vezi și

Inundaţiile de cod roşu sunt mai rapide decât autorităţile. Mii de oameni s-au trezit în mijlocul viiturilor, înainte să fie avertizaţi. Noaptea i-a prins cu picioarele în apă şi mâl, în timp ce alţii au rămas blocaţi în trenuri sau în maşini, pe drumuri acoperite de ape. 26 de localităţi din patru judeţe au fost inundate, iar vremea extremă continuă să ne surprindă. Ciclonul mediteranean care a adus ploi şi grindină va lovi de vineri cu furtuni în zonele unde temperaturile vor creşte până la valori de iunie.

Prima dată a lovit grindina, cu forţa unor pietre cât pumnul. În Bistriţa-Năsăud, a pornit pe neaşteptate potopul. În 24 de ore a căzut toată ploaia estimată pentru luna mai. 

Sute de oameni, captivi în faţa potopului din nordul ţării

În comuna Dumitra, aşezată între mai multe cursuri de apă, şuvoaiele umflate de ploaie au rupt podeţe şi garduri. Pompierii au salvat un copil de câteva luni dintr-o casă unde apa avea peste un metru şi jumătate. Alţi oameni, însă, au rămas captivi, aşteptând retragerea viiturilor. 

Spre seară, sate întregi din Bistriţa-Năsăud, Mureş şi Maramureş erau deja sub ape. 

Şase mesaje trimise prin sistemul Ro-Alert avertizau că e cod portocaliu de ploi torenţiale în patru judeţe. În zonele respective, însă, gospodăriile oamenilor erau inundate deja. 

Codul portocaliu de inundaţii a fost emis de autorităţi, abia cu două ore înainte de miezul nopţii, iar codul roşu pentru judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, peste alte trei ore. Pe oameni, însă, noaptea îi prinsese deja cu picioarele în apă şi mâl. Râurile se umflaseră, iar şuvoaiele îşi săpaseră drum printre case. 

Temperaturile au scăzut cu 12 grade în câteva ore, în nordul ţării

Alţi oameni au rămas blocaţi în trenurile oprite în gări, după ce şinele au dispărut pur şi simplu sub apă. 

În localitatea Jelna, ce nu a distrus apa a pus la pământ grindina. La mai bine de 12 ore de la potop, gheaţa încă nu s-a topit, deci imaginaţi-vă ce a mai rămas întreg din grădinile oamenilor. 

La fel a fost şi în Mureş, unde grădinile au fost albe ca iarna. În câteva ore, temperaturile au scăzut cu 12 grade.

Meteorologii prognozează furtuni în estul ţării

Câteva judeţe din sud şi centru rămân până vineri sub cod galben de ploi. 

Ciclonul mediteranean care a adus fenomene extreme rămâne deasupra ţării noastre până săptămâna viitoare. 

De vineri, temperaturile vor creşte până la 28 de grade în estul ţării, dar vor spori şi forţa furtunilor anunţate de meteorologi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » A fost potop în nordul ţării. Sunt prognozate furtuni în est (Video)