Antena Meniu Search
x

Video Povestea adolescentei care a primit prima inimă artificială. Alexandra mai avea câteva zile de trăit, iar viaţa i se schimbase brusc acum 3 luni

Viaţa unei adolescente a fost salvată la Târgu Mureş, printr-o intervenţie în premieră în România. Fata de 17 ani a primit o inimă artificială la Institutul de Transplant. Prima de acest gen implantată unui minor la noi în ţară. Elevă în clasa a X-a, tânăra aflase de curând că suferă de o boală cumplită, cu o evoluţie fulgerătoare.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 28.09.2023, 19:44

Vezi și

Tânăra de 17 ani a primit o nouă şansă la viaţă.

Prof. dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară Târgu Mureş: Evoluţia este bună, suntem mulţumiţi. Este conştientă, cooperantă, bucuroasă şi cu un tonus foarte bun.

Mihaela Bondilă, bunica fetei: Când a ieşit, primul lucru, mi-a spus: "mamaie, să nu plângi"

Până în urmă cu trei luni, Alexandra era o adolescentă ca oricare alta. Cu planuri mari, dar toate s-au năruit brusc. Un dignostic crunt a obligat-o să îngheţe clasa a X şi a ţintuit-o pe un pat de spital.

Pe acelaşi subiect

Mihaela Bondilă, bunica fetei: Obosea, vomita. La Marie Curie, au depistat că inima ei bate 13%.

Prof. dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară Târgu Mureş: Am preluat-o într-o stare avansată de insuficienţă cardiacă. Stare clinică nu mai permitea să aşteptăm nici măcar câteva zile.

Pentru fata de 17 ani se găsise un donator la Oradea, însă inima nu a fost compatibilă. Atunci inima artificială a fost soluţia salvatoare. Cu sprijinul unui specialist din Serbia, echipa din Târgu Mureş a implantat dispozitivul sub formă de pompă în interiorul ventriculului stâng pe care l-a conectat apoi la aortă. Astfel a fost asigurat debitul cardiac pentru inima bolnavă. Aparatul nu înlocuieşte un organ sănătos, dar ajută pacienţii să câştige timp şi să ducă o viaţă normală.

Prof. dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară Târgu Mureş: În acest an am mai implantat alţi trei pacienţi, aceasta este a patra intervenţie de acest tip. Unul din aceşti pacienţi chiar am şi reuşit să-l transplantăm la un interval de aproximativ trei luni.

"130 de transplanturi de inimă s-au făcut până acum în România. În plus, 20 de bolnavi au primit o inimă artificială parţială. Totuşi, pe lista de aşteptare pentru un transplant de cord se află cel puţin 55 de români", transmite Andreea Petrescu, reporter Observator.

Profesor dr. Horaţiu Moldovan, preşedinte Romtransplant: Nevoia în populaţie este sigur mult mai mare. Există mult mai mulţi pacienţi cu insuficienţă cardiacă care nu sunt diagnosticaţi suficient şi evaluaţi pentru a fi candidaţi receptori pentru transplant.

Inima artificială implantată tinerei costă o sută de mii de euro şi este decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Nu toţi pacienţii însă eligibili.

Prof. dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară Târgu Mureş: Sunt nişte măsurători pe care le facem pentru a vedea dacă pacientul se pretează pentru implantarea inimii artificiale. De exemplu, să spunem, dacă unul dintre cei doi ventriculi este bun.

La nivel mondial, procentul donatorilor de organe a scăzut cu 10 la sută în ultimii ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Povestea adolescentei care a primit prima inimă artificială. Alexandra mai avea câteva zile de trăit, iar viaţa i se schimbase brusc acum 3 luni