Povestea crucilor de gheaţă din Sadova. Cum sunt confecţionate înainte de a ajunge în curţile bisericilor, de Bobotează
Astăzi, în Ajunul Bobotezei, pregătirile pentru marea sărbătoare de mâine sunt în toi. În unele locuri, credincioşii respectă cu sfinţenie tradiţiile vechi de secole. În localitatea suceveană Sadova de exemplu, sătenii au plecat în căutarea gheţii şi au confecţionat cruci care vor fi aşezate în curţile bisericilor. Sub atenta supraveghere a preoţilor, voluntarii au muncit intens, însă bucuria a venit la final când au admirat crucile de gheaţă frumos sculptate şi au strigat în cor Chiralesa, aşa cum cere tradiţia locului.
Dornici să păstreze tradiţia de Bobotează, mai mulţi voluntari ai parohiilor au pornit dis de dimineaţă spre lacul Iezer, de unde s-au aprovizionat cu bucăţi cât mai mari de gheaţă. "Avem pentru biserică Sfântul Gheorghe de la Sadova cinci bucăţi, şase. Pentru noi, pentru biserică şi încă cinci bucăţi dacă se poate pentru biserica Înălţarea Domnului la Sâhla".
Temperaturile scăzute din ultima perioadă din zona localităţii Sadova au făcut ca stratul de gheaţă să fie unul generos. Acesta măsoară între 25 şi 30 de centimetri. Bucăţile de gheaţă au fost aduse apoi în localitate şi sculptate cu migală de voluntari.
Crucile vor fi aşezate în apropierea bisericilor. "De Bobotează, în ziua de Luni impreună, slujitorii de la Parohie vor face slujba de sfinţire a aghesmei mari şi totodată vom sfinţi apele şi crucea aceasta de gheaţă, crucile acestea de gheaţă care s-au făcut şi sunt puse atât de frumos in parohiile noastre", a declarat preotul Ionuț Ionescu. "Dintotdeauna s-a păstrat tradiţia, se păstrează şi chiar suntem mândri că păstrăm tradiţiile şi ducem tradiţiile şi obiceiurile mai departe", spune primarul comunei Sadova, Mihai Constantinescu.
Aceeaşi tradiţie s-a păstrat şi la Galaţi. Aici temperaturile nu au fost prielnice pentru a păstra tradiţia ca la carte, aşa că două cruci de gheaţă, care vor fi folosite la slujba de Bobotează, se află momentan în depozitul unei societăţi comerciale care s-a şi ocupat de realizarea lor.
"Crucile se pregătesc încă de la începutul anului şi stau la -20 de grade. Sunt puse în straturi mici de apă, se completează zilnic. Vor rezista, crucile vor fi luate pe 6, luni dimineaţă vor fi transportate. Vor fi decorate cu crenguţe de brad şi flori naturale", explică Daniela Pojocu. Crucile vor fi duse mâine pe Faleza Superioara a Dunării, unde va avea loc slujba de sfințire a apelor de Bobotează.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰