Antena Meniu Search
x

Video Povestea Iolandei şi a fiicei sale Iolanda Junior, femeile care au îmbrăcat mii de personaje de pe marile scene ale lumii

Dacă aţi fost măcar o dată la un musical în Bucureşti, sigur aţi văzut costumele create de ele. Sunt mamă şi fiică şi au îmbrăcat sute de personaje, de la Cenuşăreasa, la Fantoma de la Operă. Măiestria lor a atras atenţia unor scenografi faimoşi din Europa, iar creaţiile româneşti au ajuns pe scene celebre. 

de Redactia Observator

la 11.06.2024 , 22:36

Pe scena operei din Genova, prind viaţă personaje fantastice, poveşti de dragoste şi intrigi comice. Se joacă "Visul unei nopţi de vară", iar o parte din magia de aici poartă semnătură românească. Toate costumele au trecut prin mâinile acestor artiste, într-un mic atelier din Bucureşti. 

Ele sunt Iolanda Mutu şi Iolanda Mutu Junior, mamă şi fiică. Împreună au pus bazele unuia dintre cele mai cunoscute ateliere de croitorie, dedicat artelor spectacolului. 

De şapte ani, de aici pleacă în toată ţara, dar şi peste hotare, costume de scenă spectaculoase. Le-au purtat copiii de la Opera Comică, artiştii operetei, cântăreţi faimoşi şi vedete. 

Vezi și

"Cel mai greu, Fantoma de la Operă, pentru că a fost timpul foarte scurt, am avut 3 saptamani la dispoziţie. Scenograful a intrat aici pe uşă şi când a văzut că suntem 6-7 oameni într-un apartament mic, a zis "aoleu", a spus Iolanda Mutu Jr.

Pe acelaşi subiect

Cum a pornit pasiune Iolandei pentru costume

Ce nu ştia scenograful e că echipa aceasta mică n-a dat niciodată greş. Cele 170 de costume au fost gata până la premieră. 

Dar cum a ajuns Iolanda Mutu să îmbrace mii de personaje, pe marile scene din România şi de peste graniţe? E un vis care a început în copilărie.  

"Tricotam şi făceam rochiţe la păpuşi. Ca toate fetiţele, de altfel, pentru că noi făceam lucru manual la şcoală. Şi tare bine era, pentru că învăţam să coasem. Mama făcea în casă croitorie, mie îmi făcea toate rochiile", a spus Iolanda Mutu.

Mai târziu, a ajuns să lucreze la vestita Casă de Modă Venus. Acolo a făcut şi fiica ei primii paşi în lumea fascinantă a modei. 

După ce a făcut facultatea în Barcelona, Iolanda s-a întors în România. Primul spectacol pentru care a făcut costume, alături de mama ei, a fost Cenuşăreasa, la Opera Comică pentru copii. În câţiva ani, au început să le caute scenografi din toată Europa - aşa cum s-a întâmplat anul trecut, la prestigioasa Operă din Genova. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei
Aţi fost nevoit să apelaţi la terapie, pentru copilul vostru, în adolescenţă?
Observator » Evenimente » Povestea Iolandei şi a fiicei sale Iolanda Junior, femeile care au îmbrăcat mii de personaje de pe marile scene ale lumii