Video Prea mult pentru ea. Olimpia Bratu, directoarea bibliotecii din Gorj, a ales moartea chiar în locul pe care l-a iubit cel mai mult. Un copil olimpic își plânge mama
Sinuciderea unei femei de succes din Târgu Jiu trage un semnal de alarmă asupra depresiei mascate, care poate să îi macine pe cei de lângă noi, fără să ne dăm seama. Directoarea bibliotecii judeţene Gorj, adorată de un copil olimpic şi de un soţ, istoric, respectat în oraş, a cedat în faţa problemelor pe care a încercat să le ascundă şi să le rezolve singură. Era măcinată de un proces în care ajunsese fără nicio vină, credea ea, şi care o împiedica să se dedice carierei şi familiei.
Nicoleta Codrean, bibliotecară: O femeie extraordinară.
La 52 de ani, Olimpia Bratu avea mereu zâmbetul pe buze, era plină de energie şi implicată în proiecte dedicate, în special, tinerilor. Seara trecută, fără vreun avertisment, şi-a încheiat socotelile cu viaţa chiar în Biblioteca din Târgu Jiu pe care o conducea de peste 10 ani.
Durerea din spatele unui zâmbet mascat
Ion Alexandrescu, actor: E cutremurător. Am vorbit în jur de ora 1.
- Tragedie într-o bibliotecă din Târgu-Jiu. Directoarea, găsită spânzurată în sediul instituţiei: femeia ar fi...
- "E cutremurător!" Directoarea bibliotecii din Târgu Jiu, găsită spânzurată în mansarda instituției. Olimpia...
- "O voi însoți pe sora mea oriunde vrea ea”. Scrisoarea de adio a gemenilor care s-au aruncat împreună de la...
Diana Speretoiu, reporter Observator: Potrivit unor surse din anchetă, femeia şi-ar fi explicat gestul extrem într-un bilet de adio. Ar fi pus totul pe seama unui proces care o măcina de câteva luni, după ce un copil a fost rănit de o creangă în timpul unei activităţi organizate de bibliotecă, în Parcul Central.
Copilul şi-a rupt o mână, iar primăria şi biblioteca unde era directoare Olimpia Bratu au fost date în judecată de părinţi. Ei au cerut daune substanţiale, iar magistraţii verdictul este aşteptat în mai puţin de o săptămână. Directoarea, însă, nu a mai suportat presiunea. Colegii o plâng înmărmuriţi.
Femeie: N-a simţit nimeni că are probleme.
Nicoleta Codrean, bibliotecară: Un profesionalism rar întâlnit şi dedicată profesiei şi culturii şi nouă, bibliotecarilor. Ţinea foarte mult la noi. Ce poate să facă un om să ia o asemenea decizie? Nu înţeleg.
La fel de şocaţi sunt soţul directoarei şi fiul ei, de vârsta majoratului, considerat cel mai bun participant din toate timpurile la Olimpiada Internaţională de Lingvistică. În acest caz, psihologii vorbesc despre depresie mascată.
Lidia Bîrsanu, psiholog: Vorbim aici de persoane care pot să disimuleze. Suferinţe să fie doar interioare. Sunt cele mai greu de depistat. Persoana este mai tristă sau, dimpotrivă, e foarte veselă, excesiv, ca şi cum ar avea ceva de ascuns. Depresia netratată poate să ducă la situaţii foarte grave, chiar la suicid.
Depresia, boala secolului, afectează cel puţin 350 de milioane de oameni în toată lumea. Peste 500 de mii de români au fost diagnosticaţi cu depresie, dublu faţă de statisticile de acum 12 ani. Numărul celor cărora depresia le distruge viaţa este, însă, mai mare. Mulţi nu merg la psiholog sau psihiatru din cauza prejudecăţilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰