Antena Meniu Search
x

PREMIERĂ pentru România: Un astronaut de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale a vorbit cu profesori din Timişoara (VIDEO)

Profesori și elevi din ciclul preuniversitar au avut prilejul, marţi, la Universitatea de Vest Timișoara (UVT), de a se întâlni virtual cu astronautul Thomas Pesquet, care se află în prezent la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Profesori și elevi din ciclul preuniversitar au avut prilejul, marţi, la Universitatea de Vest Timișoara (UVT), de a se întâlni virtual cu astronautul Thomas Pesquet, care se află în prezent la bordul Stației Spațiale Internaționale.

VIDEO AICI

Astronautul Thomas Pesquet a intrat în legătură video directă  cu profesori din Timişoara, dar şi cu reprezentanţi ai altor două ţări participante, Portugalia şi Irlanda. Astfel, timp de aproximativ 20 de minute, astronautul Agenţiei Spaţiale Europene a răspuns la întrebările adresate de profesorii curioşi să afle ce face Thomas Pesquet pe Staţia Spaţială Internaţională.

“Suntem încă aprovizionaţi de pe Pământ cu apă şi provizii şi încercăm să minimalizăm asta pe cât de mult posibil, pentru că este un efort prea mare să aduci aceste resurse pe Staţia Spaţială Internaţională. Aşa că încercăm să reciclăm cât de mult putem, să generăm mai puţin gunoi, dacă vrem să explorăm spaţiul mai mult. Ideea e că dacă poţi să faci asta pe Pământ, vei fi capabil să faci asta, într-o zi, şi în spaţiu. Testăm mai multe tehnologii pe Staţia Spaţială Internaţională. De exemplu, cum să creştem plante în spaţiu. Când vom ajunge mai departe în spaţiu, cum ar fi pe Marte şi mai departe, ar trebui să avem capacitatea să ne creştem propria mâncare şi să nu mai depindem de provizoriile de pe Pământ. Ne focusăm şi pe printarea 3D, cum să ne producem propriile unelte. Pare futurist, dar poate fi realizat”, a explicat Thomas Pesquet.

Printre cei care au participat la întâlnirea virtuală în direct cu astronautul Agenţiei Spaţiale Europene s-a numărat şi Dumitru Prunariu, primul şi singurul român care a călătorit în spaţiu. Prunariu a susţinut şi o prezentare despre rolul pe care îl joacă spaţiu în viaţa noastră cotidiană.

Pe 17 noiembrie 2016, astronautul Thomas Pesquet a decolat de pe cosmodromul Baikonur la bordul unei capsule ruseşti şi a ajuns cu bine la bordul ISS, în cadrul misiunii ”Proxima”. Astronautul francez a luat cu el un volum cu operele complete ale scriitorului Antoine de Saint-Exupéry. Dorind să îi aducă un omagiu, Thomas Pesquet a lansat pe 2 ianuarie, din spaţiu, un concurs literar care se adresează tinerilor cu vârste de până la 25 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » PREMIERĂ pentru România: Un astronaut de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale a vorbit cu profesori din Timişoara (VIDEO)