Video Prima groapă de gunoi ecologică din țară, coșmarul localnicilor. Oamenii se plâng că nu mai pot respira din cauza mirosului
Prima groapă de gunoi ecologică din ţară, deshisă în Gorj în urmă cu 13 ani, a devenit coşmarul localnicilor. Oamenii se plâng că nu mai pot respira din cauza mirosului degajat de resturile menajere îngropate sub nasul lor, dar autorităţile ridică neputincioase din umeri.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Depozitul de gunoi deschis la marginea oraşului Târgu Jiu se întinde pe 20 de hectare şi afectează nu doar cartierele, ci şi comunele învecinate.
Tânără: Ne-a intrat intrat inclusiv în casă, îngrozitor. Toată noaptea, să nu poţi să dormi. Avem copii. Nu putem să-i scoatem afară. Geamurile închise, cu scoci la geam, la uşi. îngrozitor. Efectiv suntem disperaţi, nu ştim ce să mai facem.
Localnică: La mine, la doi kilometri, este dezastru. Sunt atât de afectată încât am fost nevoită să plec noaptea de-acasă. Să-mi iau copiii, să-i urc în maşină şi să dorm la rude.
Comisarii de mediu spun că au amendat compania în repetate rânduri.
Gheorghe Sanda, Garda de Mediu Gorj: Am încercat prin tot ceea ce ne permite legislaţia să constrângem acest operator economic să facă tot ce îi stă în putinţă pentru combaterea acestui disconfort olfactiv. În ultimele şase luni au fost aplicate sancţiuni în valoare de aproape patru miliarde de lei vechi.
Pe lângă toate deşeurile strânse din întreg judeţul Gorj care ajung în această groapă de gunoi ecologică, alte zeci de mii de tone sunt aduse din Alba.
Luis Popa, Serviciul de Gestionare a Deșeurilor: Nu-şi respectă ce au de făcut, îl închidem. Dar ce vom face şase luni de zile în cazul în care nu avem unde să ducem deşeurile. În momentul de faţă nu avem soluţii sută la sută pentru această problemă. Am făcut demersuri către judeţele învecinate să ne primească cu deşeurile din acest judeţ. Din păcate, până în momentul de faţă, am primit răspunsuri negative.
Cosmin Pistol, prefect Gorj: A fost tratată cu o anumită lejeritate de către autorităţile de mediu, problema în sine. Trebuia să-şi realizeze o investiţie la o staţie de ardere a gazelor produse din descompunerea deşeurilor, fapt care nu s-a realizat.
Firma de salubritate vine cu o veste proastă.
Marius Bălan, director firmă de salubritate: Odată cu arderea acestui gaz de depozit, practic sunt neutralizaţi acei compuşi urât mirositori.
Reporter: Când am putea vorbi de o îmbunătăţire a calităţii aerului?
Marius Bălan: Undeva. până în jumătatea acestui an.
Localnicii au protestat în repetate rânduri, nemulţumiţi că nu mai pot sta în case din pricina mirosului insuportabil. În toamnă, oamenii au surprins un excavator care acoperea cu pământ mizeria scursă din gunoaie pe un teren învecinat.
După această acţiune, firma de salubritate s-a ales cu dosar penal pentru poluarea mediului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰