Video Prima locomotivă românească hibrid circulă în Arad. Inginerii au făcut o bijuterie dintr-o vechitură de 40 de ani. Câtă motorină economisesc lunar
În vreme ce trenurile de stat sunt la pământ, prima locomotivă hibrid, realizată integral în România de două companii private, funcţionează în judeţul Arad. Ingineri din Constanţa au făcut un vehicul ecologic şi puternic dintr-o vechitură de 40 de ani. Locomotiva poate să tragă după ea garnituri lungi de 600 de metri.
Inginerii unei companii din Constanţa au făcut locomotiva hibrid pe carcasa uneia din anii 80. Au păstrat saşiul, cabina de comandă şi au adăugat un computer de bord. Esenţial este generatorul care încarcă bateriile în timp scurt, când este în mers. La staţia de încărcare, locomotiva are bateriile pline în două ore şi jumătate - este gata pentru şase ore de manevre în care tractează trenuri de marfă din terminalul intermodal în staţia Curtici şi în zona de graniţă.
Când bateriile se consumă, mecanicul porneşte motorul diesel care generează energie electrică. "Acum cuplăm manşa, în faţa, da. Tot înainte. sigur, acum locomotiva o să plece", spune mecanicul.
Iulia Pop, reporter Observator: Colosul de metal a reuşit ca în terminalul intermodal să facă o economie de 2.500 de tone de motorină pe lună.
Locomotiva hibrid românească reduce poluarea şi costurile pentru combustibil şi operare
- "A venit aşa dintr-o dată". Utilaj forestier care tracta o dubă, spulberat de un tren de călători în...
- Locomotiva unui tren de călători a luat foc în gara Băbeni din Vâlcea. Anunțul CFR
- Șoferiță drogată, prinsă în mașină cu arme și zeci de grame de canabis și cristal. "Sfatul inconştient" al...
- Un mecanic de locomotivă a murit electrocutat în gara Războieni din Alba. Bărbatul verifica furtunele de apă,...
- "Stegarul dac", sub control judiciar. Îi este interzis să participe la adunări publice
Ionel Jichiţa – responsabil siguranţa circulaţiei: Nouă ne-a scăzut consumul de motorină, undeva la jumătate din ceea ce am consumat până în prezent. E mai puternică decât cele diesel pe care le-am avut până acum.
Alexandru Adrian Don - administrator centru logistic: Singura locomotivă cu tracţiune complet electrică, full electrică. Am plătit pentru locomotivă aproximativ 800 de mii de euro, plus TVA.
Locomotiva a fost produsă prin colaborarea celor două firme din Constanţa şi Craiova, după un proiect propriu de cercetare şi inovare, care este acum obiectul unui brevet de invenţie. Este dovada că cine vrea poate să facă modernizări, în ţara unde vârsta medie a locomotivelor sare de 50 de ani. Căile ferate române vor să transforme în hibrid acelaşi tip de locomotivă, dar la preţ aproape dublu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰