Antena Meniu Search
x

Primele concluzii ale anchetei după incendiul de la Ferma Dacilor. Arafat: "Alarma nu a funcţionat". Şefii ISU Prahova, vinovaţi: "Controalele se făceau după interese"

Incendiu la Ferma Dacilor. Incendiul de la Ferma Dacilor a luat cel puţin opt vieţi. Printre victime sunt un tată şi doi dintre copiii lui, o handbalistă promiţătoare, dar şi fiul şefului Direcției Generale de Informații a Armatei. Patronul pensiunii a fost chemat la audieri, dar e în şoc după ce şi-a pierdut unul din copii în incendiu şi nu poate da declaraţii.

de Redactia Observator

la 29.12.2023, 12:02

Primele concluzii ale anchetei după incendiul de la Ferma Dacilor. Arafat: "Alarma nu a funcţionat". Şefii ISU Prahova, vinovaţi: "Controalele se făceau după interese"
- Inquam Photos / Octav Ganea

Raed Arafat, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, a oferit primele reacţii după ancheta pornită în urma tragediei care a curmat opt vieţi. Arafat spune că alarma de incendiu nu a funcţionat, iar ISU nu are suficient personal pentru a controla absolut fiecare locaţie în parte. Arafat spune că este în primul rând responsabilitatea proprietarilor de a avea toate avizele şi de a fi în regulă cu toate actele.

Incendiu la Ferma Dacilor. Opt oameni au murit

"Avem indicii ca anumite lucruri nu au mers cum a trebuit. Nu putem să avem un inspector de prevenire la fiecare uşă, in fiecare minut. Este responsabilitatea proprietarului ca totul să fie în regulă. Centrala de alarmare în caz de incendiu nu era funcțională. Complexul putea sa fie inchis in 2019. De la 1017, acum avem 443 inspectori de prevenire, dar cu activitate care creste continuu. 40.000 de verificari de prevenire anul trecut", a declarat Raed Arafat, şeful ISU.

"Vicierea actului de autoritate prin implicarea prim-adjunctului ISU Prahova în activitateade control, în iulie 2019, la Ferma Dacilor. Prim-adjunctul nu poate desfășura efectiv control de prevenire. Impunerea unei stăi de temere a inspectorilor care se împotriveau stilului. Modificarea discreționară a planurilor de control, după propriile interese. Mai mult, aceste planuri au fost modificate. Se poate vorbi de fals în documente. Controlul la Ferma Dacilor a fost făcut prin încălcarea regulamentului. Stabilirea de către prim-adjunct a sancțiunilor - doar avertisment pentru Ferma Dacilor. Nelacrificarea ulterior controlului a lipsei autorizației de securitate la incendiu. Nu s-au făcut demersuri pentru obținerea acestui document, inclusiv a autorizației de contrucție.

Informarea eronată a IGSU despre acest obiectiv. Nu s-au făcut controale ulterioare nici pentru determinarea de a intra în legalitate, justificarea ISU Prahova fiind legată de pandemie. Măsuri: transmiterea raportului către organele de cercetare penală. Ne delimităm ferm de abordări care încalcă legea. Reluarea demersurilor către Ministerul Turismului pentru modificarea normelor de clasificare turistică pentru includerea autorizației de securitate la incendiu, așa cum a fost până în 2011. Modul de emitere a certificatului de atestare a contrucției ridică semne de întrebare. Emiterea certificatului de atestare a avut la bază expertiză pe o singură cerință. Doar pe un segment s-a făcut această expertiză, nu pe toate cerințele, printre care și securitatea la incendiu", a declarat Benone Duduc, adjunctul șefului IGSU.

Şeful inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova renunţă la funcţie, iar şeful direcţiei de prevenire din ISU Prahova a fost demis. Mai marii din instituţie au făcut plângere la parchet pentru a verifica modul cum s-au derulat controalele acolo. Pentru Observator, Raed Arafat spune că tot complexul turistic ar fi trebuit închis încă de acum patru ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Primele concluzii ale anchetei după incendiul de la Ferma Dacilor. Arafat: "Alarma nu a funcţionat". Şefii ISU Prahova, vinovaţi: "Controalele se făceau după interese"