Antena Meniu Search
x

IGSU anunţă controalele la pensiuni și hoteluri în urma incendiului de la Ferma Dacilor. Raed Arafat vorbește şi de schimbarea legislației

Controale de amploare la mai multe pensiuni şi hoteluri din Prahova în urma tragediei de la Tohani. Măsurile vin după 7 persoane au murit şi una este încă dispărută în urma incendiului devastator izbucnit pe 26 decembrie la Ferma Dacilor. De la incident şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Prahova, colonel Nicolae Tudoroiu, şi-a dat demisia, pentru a elimina orice suspiciune privind ancheta. Iar şeful Inspecţiei de Prevenire din aceeaşi instituţie a plătit cu funcţia după şirul de nereguli. Pe lângă lipsa avizului de securitate la incendiu, pensiunea nu avea nici măcar autorizaţie de construire

de Redactia Observator

la 28.12.2023, 16:11

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a convocat o şedinţă de lucru, în sistem de videoconferinţă, la sediul MAI, după incendiu de la Ferma Dacilor, în care a cerut o analiză obiectivă a cadrului legislativ incident activităţii de prevenire a situaţiilor de urgenţă, urmând ca propunerile să fie transpuse într-un proiect de act normativ care să amendeze legislaţia în vigoare.

O posibilă schimbare în legislaţie

"Astăzi, 28 decembrie 2023, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a convocat o ședință de lucru, în sistem de videoconferință, cu participarea, la sediul MAI, a inspectorului general al IGSU, dl. general Dan-Paul Iamandi, a primului-adjunct al acestuia, dl. colonel Constantin Florea, a șefului Direcției Generale pentru Protecție Civilă, dl. general de brigadă Marius Dogeanu și a șefului Direcției Suport Decizional, dl. colonel Ionuț Amzu, iar la nivel județean, a prefectului/înlocuitorului legal, a inspectorului șef și a șefilor structurilor de prevenire de la nivelul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență Județene / București-Ilfov.

Ședința a avut ca scop prezentarea unor aspecte legate de activitatea de inspecție la obiectivul la care a avut loc tragicul eveniment din data de 26 decembrie 2023, din localitatea Tohani, județul Prahova, ocazie cu care șeful DSU a cerut ca personalul care efectuează activități de control să manifeste toleranță zero și exigență în aplicarea sancțiunilor contravenționale față de abaterile care pun viața oamenilor în pericol.

Pe acelaşi subiect

Totodată, inspectorul general al IGSU a solicitat intensificarea controalelor pe linia siguranței la incendiu la toate categoriile de agenți economici, dar și verificări la operatorii care, în următoarea perioadă, vor desfășura activități unde se preconizează un aflux mare de persoane. Pe de altă parte, șeful DSU a solicitat o analiză obiectivă a cadrului legislativ incident activității de prevenire a situațiilor de urgență, urmând ca propunerile să fie transpuse într-un proiect de act normativ care să amendeze legislația în vigoare", anunţă conducerea IGSU.

Echipă de control şi la ISU Prahova

DSU trimite și echipe de control la ISU Prahova. Deci vorbim și despre o anchetă internă, dar și de o anchetă penală deschisă de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova. 

Între timp, audierile continuă la poliția orașului Mizil, acolo unde urmează să vină rude, dar și angajați ai Fermei Dacilor, care să dea declarații în fața polițiștilor.

În continuare este căutată o a opta persoană dispărută

Reamintim, că în a doua zi de Crăciun, în jurul orei 6.00, în localitatea Tohani, județul Prahova, s-a produs un incendiu puternic la pensiunea Ferma Dacilor. 7 oameni, printre care 3 copii, şi-au pierdut viaţa în a doua zi de Crăciun, după incendiul violent care a mistuit pensiunea din Tohani. O persoană adultă este încă de negăsit, la mai bine de 24 de ore de la izbucnirea focului. Victimele au fost identificate pe baza probelor ADN. Oamenii care se adunaseră la pensiune sunt rude şi apropiaţi ai lui Cornel Dinicu, proprietarul complexului, un om de afaceri cu un trecut controversat. Între timp, s-au deschis mai multe anchete. DNA a intrat pe fir şi redeschide un dosar mai vechi, referitor la modul în care funcţiona Ferma Dacilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » IGSU anunţă controalele la pensiuni și hoteluri în urma incendiului de la Ferma Dacilor. Raed Arafat vorbește şi de schimbarea legislației