Antena Meniu Search
x

Accident la Mina Lupeni: un miner a murit în uma surpării unei galerii, alți doi ortaci au fost salvați după o operațiune dramatică

Echipa de salvatori a intrat în subteranul Minei Lupeni, unde a avut loc o surpare, şi a anunţat că cei trei mineri daţi dispăruţi ar putea fi în viaţă...

O amplă operațiune de salvare a fost declanșată la Mina Lupeni, după surparea unei galerii subterane. Trei mineri au rămas blocați, la 500 de metri adâncime.

Update ora 07:50 Următoarele zile sunt decisive pentru minerul rănit în mina de la Lupeni şi internat la spitalul Floreasca din Capitală. Bărbatul se află încă în stare gravă, transmit medicii.

Update ora 07.00: Cel de-al treilea miner rămas blocat în subteran a fost găsit mort. Salvatorii au încercat să îl resusciteze pe bărbatul de 38 de ani, însă nu au reușit. Trupul minerului a fost găsit în jurul orei 05.00. Operațiunea s-a încheiat astfel după aproximativ 15 ore.

Update ora 02.45: Al doilea miner blocat în subteran a fost salvat după 12 ore de la accidentul care l-a blocat în subteran. Echipele de intervenție l-au adus la suprafață, unde a fost preluat de un echipaj de la Ambulanță.

Pe acelaşi subiect

Bărbatul este rănit la picior, iar starea lui de sănătate e mai bună decât a primul salvat.

Update ora 02.00: Ministrul Energiei anunță că echipele de salvare au ajuns și în zona celui de-al treilea miner blocat, dar, pentru moment, nu au stabilit contactul.

"Am reuşit să scoatem primul miner, primul găsit. Sperăm să ne comunice medicii că e în stare bună. Vestea bună este că şi cel de-al doilea miner urcă spre noi. Am ajuns în zona celui de-al treilea miner, l-am identificat. Salvatorii sunt în zona lui. Au încercat o comunicare cu el, dar nu au reuşit”, a spus Toma Petcu, citat de Agerpres.

Update ora 01.30: Primul miner salvat a fost adus la suprafață. Bărbatul, rănit, a fost preluat cu o targă și urcat într-o ambulanță SMURD. El urmează a fi transportat la spital, dar în București, cu ajutorul unui elicopter. A fost demarată operațiunea de recuperare a celui de-al doilea miner găsit de salvatori.

Update ora 00.15: Echipele de salvare fac eforturi pentru a-l aduce la suprafață pe primul miner pe care l-au salvat. El este rănit și va fi transportat la spital.

”S-a eliberat primul miner, acum se pregătesc să îl scoată la suprafaţă. Din informaţiile pe care le deţin, acesta ar avea o problemă la un picior şi la o mână. Urmează, oricum, să fie consultat de medici. Este pregătit şi un elicopter să îl ducă la orice spital”, a declarat Darius Câmpean, preşedintele Sindicatului Muntele din Valea Jiului, citat de News.ro.

Cel de-al doilea miner cu care salvatorii au intrat în contact este nevătămat.

UPDATE ora 23:05 - Echipele de salvare au reușit să ajungă la un al doilea miner, care este în viață. 

”A fost găsit un al doilea miner, echipele de salvare comunică cu el, este bine, sănătos. Sperăm ca în curând să începem scoaterea şi celui de-al doilea, sperăm ca în scurt timp să ajungem la el şi să îi scoatem pe amândoi. Se încearcă localizarea exactă pentru a se ajunge repede la el”, a declarat ministrul.

Toma Petcu a mai anunţat că echipele de salvatori încearcă să îl găsească şi pe cel de-al treilea miner surprins în subteran şi că nu vor opri căutările până când toţi cei trei mineri blocaţi în mină vor fi scoşi la suprafaţă.

UPDATE ora 22:30 - Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunţat că salvatorii au ajuns la primul miner blocat în subteran, în Mina Lupeni, în urma prăbuşirii tavanului unui abataj. Acesta este conştient, cooperează şi urmează să fie preluat de medici.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, joi seară, la Lupeni, că salvatorii au ajuns la primul miner prins în subteranul Minei Lupeni şi au reuşit să elibereze mare parte a corpului. Bărbatul este conştient şi cooperant.

”Salvatorii au reuşit să ajungă la dumnealui, au reuşit să elibereze mare parte a corpului, mai au de eliberat pe stânga. Este conştient, cooperant. Din momentul în care va fi desprins total, pentru că operaţiunea e greoaie, i se va acorda primul ajutor de către medici. Am decis să îl scoatem printr-o cale de evacuare în zona de sud a puţului. Bineînţeles, că un rezultat medical mai complet şi mai bun o să avem când îl scoatem la suprafaţă, colegii sunt acolo şi sunt pregătiţi. Tot ei vor decide, în funcţie de rănile pe care le are, la ce spital va fi transportat, dacă va fi un spital din apropiere sau unul din ţară”, a declarat Toma Petcu.

Acesta a mai precizat că la Mina Lupeni a fost chemat şi un elicopter cu termoviziune, care poate zbura pe timp de noapte, acesta urmând să transporte minerii blocaţi în subteran, pe măsură ce vor fi scoşi, la spitale.

UPDATE ora 20:45 - Prefectul judeţului Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely, a declarat că salvatorii de la Mina Lupeni înaintează greu către cei trei mineri blocaţi în galerie din cauză că locul unde aceştia se află este foarte strâmt şi, în plus, sunt surpări continue.

Prefectul judeţului Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely, a declarat, joi seară, pentru News.ro, că salvatorii sunt foarte aproape să ajungă la primul minier blocat în subteran de surparea tavanului unui abataj, însă avansarea este dificilă mai ales că au loc surpări continue.

”Echipele de salvare se apropie de primul minier blocat în subteran, însă avansul este greu deoarece sunt surpări continue. Se înaintează cu precauţie. Sunt surpări, material minier tot vine şi nu se ştie cât”, a declarat prefectul.

UPDATE ora 20:30 - Ministrul Energiei, prezent la fața locului, a declarat că echipele de salvare aud vocile minerilor, dar că nu-i pot identifica. "Comunică prin lovituri în metale și strigăte mai puternice. E important că echipa de salvare ne-a comunicat că sunt foarte aproape de a ajunge la un miner. Trebuie să știți că locul intervenției este foarte dificil, se înaintează cu un ritm de un m pe oră. Am decis să intervenim prin cele 2 capete de surpare, cu 2 echipe din 2 directii. Am convenit să nu le lasăm la 8 ore, să avem schimburi la 6 oreȚ, a spus ministrul.

UPDATE 18:50 - Minerii au vârste cuprinse între 39 şi 43 de ani au fost blocaţi de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri.

Surparea s-a produs la peste 400 de metri adâncime, iar cei trei mineri blocaţi au vârste cuprinse între 39 şi 43 de ani.

UPDATE 18:30 - Ministrul Energiei a ajuns la mina Lupeni.

UPDATE 18:00: Tatăl unuia dintre minerii prinsi în mină aşteaptă înfrigurat la poarta minei, supărat că nimeni nu vorbeşte despre ce se întâmplă.

"M-a sunat nora, ca sunt probleme la mina si ca s-ar putea sa fie si el acolo si am venit imediat. Nu te anunta nimeni nimic. Patru copii are acasa. La ora 6 trebuia sa se termine schimbul. Nu stiu nimic decat ce se discuta afara, nu a anuntat nimeni pe nimeni nimic. Daca nu vor sa spuna, asta e politica. Ne rugam sa-i salveze pe toti cei care sunt prinsi", a spus tatal unuia dintre minerii care sunt blocati in mina.

Update 17:30 - Şi a doua echipă de salvatori a coborât în mină.

Update 17:00 - Salvatorii mineri au ajuns la locul în care s-a surpat malul, aud niște voci dar este foarte mult de săpat. Au coborât de două ore în subteran. Încearcă să facă o breșă în malul de pământ ca să le bage oxigen, dar se surpă malul.

Au apărut primele imagini cu operaţiunea de salvare declanşată la Mina Lupeni, unde o galerie subterană s-a prăbuşit. 3 mineri sunt blocaţi.

”Echipa de salvatori a intrat deja în subteran. Ne-a comunicat la suprafaţă că se aud voci, ceea ce înseamnă că cei trei mineri ar putea fi în viaţă”, a declarat liderul Sindicatului Muntele din Valea Jiului, Darius Câmpean.

El a mai spus că accesul în zona în care a avut loc surparea este foarte dificil.

Galeria al cărei tavan s-a surpat este la o adâncime de 500 de metri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Accident la Mina Lupeni: un miner a murit în uma surpării unei galerii, alți doi ortaci au fost salvați după o operațiune dramatică