Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Avertisment OMS: Cazurile de variola maimuţei, decoperite până acum, reprezintă doar ”vârful aisbergului”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că cele aproximativ 200 de cazuri de variola maimuţei (”monkeypox”) descoperite în ultimele săptămâni în ţări în care virusul nu circulă de obicei ar putea fi doar ”vârful aisbergului”.

de Redactia Observator

la 28.05.2022 , 12:12

Avertisment OMS: Cazurile de variola maimuţe, decoperite până acum reprezintă doar ”vârful aisbergului” Avertisment OMS: Cazurile de variola maimuţe, decoperite până acum reprezintă doar ”vârful aisbergului” - Shutterstock

”Nu ştim dacă nu cumva vedem decât vârful aisbergului”, a declarat vineri, în cadrul unei prezentări statelor membre a răspândiri ”neobişnuite” a virusului, la Adunarea Mondială a Sănătăţii, la Geneva, în Elveţia, directoarea Departamentului OMS al Pregătirii Mondiale pentru Riscuri Infecţioase Sylvie Briand.

Experţi încearcă să stabilească ce a cauzat această ”situaţie neobişnuită”, iar rezultate preliminare nu arată o variaţie sau o mutaţie a virsului variolei maimuţei, a anunţat Sylvie Briand. 

”Dacă implementărm măsuri adecvate acum, vom putea probabil să oprim acest lucru rapid”, a îndemnat ea.

Articolul continuă după reclamă

Regatul Unit a semnalat un prim caz la 7 mai. De atunci, aproximativ 200 de cazuri au fost înregistrate în ţări care se află departe de ţările în care acest virus este enedemic. Potrvit Centrului European de Prevenţie şi Controlul Bolilor (ECDC), 219 cazuri - şi nicio moarte - au fost semnalate până miercuri.

Pe acelaşi subiect

Variola maimuţei - endemică în 11 ţări din Africa Centrală şi de Vest - a fost descoperită brusc în alte peste 20 de ţări din lume, inclusiv în Statele Unite, Australia, Emiratee Arabe Unite (EAU) şi în ţări europene.

Variola maimuţei, o boală mult mai puţin gravă - cu o rată a mortalităţii de 3-6%.

Ministerul spaniol al Sănătăţii înregistra vineri 98 de cazuri confirmate, Regatul Unit 90, iar Portugalia 74. În Portugalia, toate cazurile sunt ale unor bărbaţi, majoritatea în vârstă de până la 40 de ani. ”Ne aflăm, pentru moment, la începutul acestui eveniment”, a subliniat Sylvie Briand.

”Ştim că vom avea mai multe cazuri în zilele următoare”, însă ”aceasta nu este o boală de care marele public ar trebui să se îngrijoreze. Nu este covid(-19) sau alte boli care se răspândesc rapid”, insistă ea.

Variola maimuţei face parte din familia varilei, care omora anual milioane de persoane în lume, până când a fost eradicată în 1980.

Majoritatea bolnavilor se refac după trei-patru săptămâni. Simpromele iniţiale constau într-o febră, o umflare a ganglionilor limfatici şi o erupţie cutanată.

Multe cazuri privesc homosexuali - însă unii experţi subliniază că nu există nicio dovadă a faptului că boala a fost transmisă pe cale sexuală, ci că ar fi fost transmisă mai degrabă prin contact apropiat cu o persoană infectată care avea leziuni pe piele.

Nu există un tratament pentru această boală - însă s-au dezvoltat antivirale împotriva variolei, dintre care unul a fost aprobat recent de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), potrivt lui Sylvie Briand.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Avertisment OMS: Cazurile de variola maimuţei, decoperite până acum, reprezintă doar ”vârful aisbergului”