Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Primul pacient supus unui transplant pulmonar în România a fost externat: 'M-am rugat lui Dumnezeu şi i-am mulţumit că încă respir'

Cu gândul la o nouă viaţă, primul pacient supus unui intervenţii de transplant pulmonar în România, a părăsit astăzi spitalul Sfânta Maria. La o lună de la operaţie, poate să respire cum n-a făcut-o în ultimii şase ani.

de Redactia Observator

la 17.05.2018 , 22:01

Cu gândul la o nouă viaţă, primul pacient supus unui intervenţii de transplant pulmonar în România, a părăsit astăzi spitalul Sfânta Maria. La o lună de la operaţie, poate să respire cum n-a făcut-o în ultimii şase ani. După încă două săptămâni de recuperare la Spitalul Colentina, bărbatul va putea pleca acasă. În scurt timp, şi al doilea pacient transplantat va putea fi externat.

M-am rugat lui Dumnezeu şi i-am mulţumit că încă respir şi e bine, este declaraţia emoţionantă făcută de Mugurel Amariţei, pacientul transplantat.

A fost primul său gând, când a deschis ochii după operaţie. A primit doi plămâni sănătoşi şi, odată cu ei, şansa la o viaţă normală. Totul, după şase ani de calvar.

Vezi și

Mugurel Amariţei, pacient transplantat

Mai mult mă chinuiam, decât să trăiesc. Acum mi s-a schimbat total, a doua naştere.

Mugurel Amariţei a fost diagnosticat în 2011 cu insuficienţă respiratorie cronică. După trei ani a devenit dependent de oxigen, iar transplantul de plămâni era singura lui şansă la viaţă. O şansă minimă, după ce a fost refuzat de mari clinici din Europa. După ani de pregătire şi scandaluri, medicii de la Sfânta Maria au hotărât să-l bage în sala de operaţie. 

Mugurel Amariţei pacient transplantat

Cui trebuie să mulţumesc...domnilor doctori, echipei...care au stat lângă mine 24 de ore din 24 şi m-au ajutat.

Din echipa medicală a făcut parte şi Igor Tudorache, medic român stabilit de mai mulţi ani la Hanovra. Specialistul a revenit după două săptămâni, când al doilea pacient român a primit plămâni sănătoşi.

Cu o sănătate aproape de fier, Mugurel a părăsit astăzi salonul în care a stat în ultimele 10 zile. În locul lui va veni cel de-al doilea pacient transplantat.

Mugurel se va reface pentru încă aproape două săptămâni la Spitalul Colentina, apoi va pleca acasă. Vrea să facă tot ce a visat înainte de operaţie.

Mugurel Amariţei, pacient transplantat

Excursii, umblatul prin toată ţara asta şi...să mă bucur de familie.

Între timp, Ministerul Sănătăţii a rezolvat şi problema pacienţilor transplantaţi în străinătate şi care pot acum să se recupereze la aceleaşi spitale. 

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii

Pacienţii care nu pot face în România, pot să meargă în străinătate în continuare, pot să meargă în străinătate la control, deci este pe transparenţă decizională, urmează să semnez ordinul de ministru, astfel încât toţi pacienţii să beneficieze de servicii.

O singură operaţie de transplant pulmonar a costat aproximativ 70 de mii de euro. Banii au fost daţi de Ministerul Sănătăţii şi de Primăria Generală, în subordinea căreia se află Spitalul Sfânta Maria.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeţi că autoritățile fac suficient pentru a preveni violențele dintre clanurile interlope din Capitală?
Observator » Evenimente » Primul pacient supus unui transplant pulmonar în România a fost externat: 'M-am rugat lui Dumnezeu şi i-am mulţumit că încă respir'