Antena Meniu Search
x

Înotătorul transsexual Lia Thomas, exclus de la Jocurile Olimpice, după ce a pierdut procesul cu World Aquatics

Înotătorul american Lia Thomas, care a devenit cunoscut la nivel global după ce a devenit primul sportiv transgender care a câștigat un titlu NCAA în martie 2022, a pierdut procesul împotriva World Aquatics la Curtea de Arbitraj Sportiv și, odată cu acesta, orice speranțe de a participa la Jocurile Olimpice de la Paris de luna viitoare, transmite The Guardian.

de Redactia Observator

la 13.06.2024 , 00:24

Lia Thomas
Înotătorului transsexual Lia Thomas a pierdut procesul cu World Aquatics - Profimedia Images

Curtea de Arbitraj Sportiv a respins acțiunea în justiție împotriva organismului de conducere World Aquatics intentat de înotătorul Lia Thomas, transmite Mediafax.

World Aquatics (WA) a votat în 2022 pentru a împiedica femeile transsexuale să concureze în cursele de elită feminine dacă au trecut prin orice parte a procesului de pubertate masculină.

Thomas, în vârstă de 25 ani, care a devenit primul atlet transsexual care a câștigat cel mai înalt titlu național universitar din SUA în martie 2022, a încercat să anuleze această interdicție la Curtea de Arbitraj Sportiv (TAS), argumentând că regulile erau discriminatorii.

Articolul continuă după reclamă

TAS a trebuit mai întâi să stabilească dacă Thomas era eligibil pentru a contesta regulile.

Pe acelaşi subiect

Lia Thomas "nu a fost suficient de afectat" de reguli pentru a le putea contesta

Într-un verdict de 24 de pagini, TAS a declarat că Thomas "pur și simplu nu avea dreptul să se angajeze cu eligibilitatea de a concura în competițiile WA", ca cineva care nu mai era membru al US Swimming, "cu atât mai puțin să concureze într-o competiție WA", și, prin urmare, nu a fost suficient de afectat" de reguli pentru a le putea contesta.

WA a lăudat hotărârea și a declarat că este un "pas important în eforturile noastre de a proteja sportul feminin".

"World Aquatics este dedicată încurajării unui mediu care promovează corectitudinea, respectul și egalitatea de șanse pentru sportivii de toate genurile și reafirmăm această promisiune", se arată într-un comunicat.

"Politicile și practicile noastre sunt evaluate în permanență pentru a ne asigura că se aliniază cu aceste valori fundamentale, ceea ce a dus la introducerea unei categori open dedicate. Rămânem angajați să lucrăm în colaborare cu toate părțile interesate pentru a susține principiile de incluziune în sporturile acvatice și rămânem încrezători că politica noastră de incluziune de gen reprezintă o abordare corectă", au comunicat reprezentanții World Aquatics.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cât de uşor vă este să operaţi în sistemul e-Factura?
Observator » Evenimente » Înotătorul transsexual Lia Thomas, exclus de la Jocurile Olimpice, după ce a pierdut procesul cu World Aquatics