Video Produse iubite de români, cancerigene şi vopsite în laborator. Când vor dispărea alimentele periculoase de pe rafturi
Adio, afumături artificiale! Comisia Europeană vrea să elimine, treptat, toate produsele injectate cu fum, fie că vorbim de mezeluri, brânzeturi, peşte sau sosuri. Pe rafturile magazinelor ar urma să rămână doar alimente afumate natural. Deşi românii sunt mari amatori de afumătură, nu se uită pe etichetă. Prea puţini ştiu dacă ce mănâncă e natural sau vopsit în laborator.
Râvnim după gustul de afumătură, dar nu ştim, de fapt, cât de natural este.
Mezelurile, dar şi brânzeturile care sunt afumate artificial vor dispărea până în 2029. La fel se va întâmpla şi cu chipsurile cu aromă de barbecue, de exemplu, pentru că substanţele pe care le conţin sunt considerate cancerigene.
Ce riscăm dacă consumăm aceste alimente
În plus ne pot crea dependenţă. "Substanţele acelea din produsele afumate sunt ca un drog, ne fentează papilele gustative. Ele creează un mediu inflamator extraordinar de puternic în organism. După aia ne mirăm de ce sunt destule persoane cu diverse persoane cu patologii, cancer de colon, colon iritabil", ne explică Fabius Antal, expert.
În metoda tradiţională, mâncarea stă la afumătoare ore sau chiar zile în şir. Mai sănătos, dar mai scump. Prin această metodă produsul pierde foarte mult din greutate, deci este o metodă prin care costurile cresc, ori în momentul în care folosim un produs chimic, doar vopsim carnea şi ajungem la gustul dorit.
Protecţia Consumatorilor încurajează românii să consulte etichetele când merg la cumpărături. Românii consumă anual 34.000 de tone de produse afumate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰