Video Produsele tradiţionale s-au scumpit cu aproape 50%. Fermierii dau vina pe preţurile la motorină sau curent
Preţurile alimentelor cresc de la o lună la alta şi nici produsele tradiţionale nu fac excepţie. Brânza de oaie şi de vacă este cu până la 30-40% mai scumpă faţă de anul trecut. Şi preţul cărnii de oaie a fost majorat între 20 şi 30%. Iar acest lucru se vede în vânzări, se plâng producătorii.
Un kilogram de brânză de vacă sau de oaie costă între 45 şi 55 de lei. Şi telemeaua s-a scumpit. Dacă anul trecut se vindea cu 35 - 45 de lei, acum e între 60 şi 70 lei cumpărată direct de la producător sau din târguri de profil. În supermarketuri preţul poate să ajungă şi la 100 de lei, pentru că plătim şi adaosul comercial.
Silviu Căţean, fermier: Pentru un kilogram de brânză ne trebuie în jur de 10 litri de lapte de oaie sau de vacă 15, în funcție de tipul de brânză. Un litru de lapte de oaie costa 3 lei pe kilogram. În fiecare an e mai greu.
Produsele din carne de oaie au ajuns cu 20 de lei mai scumpe
Caşcavalul afumat se vinde cu preţuri între 40 şi 60 de lei, iar brânza de burduf costă între 80 şi 100 de lei. Sloiul de oaie, mâncarea ciobanilor încă de pe vremea dacilor, sare de 80 de lei. Produsele din carne de oaie au ajuns cu 15 - 20 de lei mai scumpe.
- Au mers pentru ulei și zahăr la jumătate de preț și s-au oprit la televizoare. Haos la un supermarket care a...
- Cozi la ulei şi carne de porc, la deschiderea unui supermarket din Capitală. Oamenii s-au pus la cozi de la 5...
- Alimentele care pot face "minuni" pentru sănătate iarna. "Reglează temperatura corpului"
Florentina Lazăr, reporter Observator: Fermierii pun scumpirile pe seama prețurilor crescute la motorină, curent, dar şi furaje. Mai mult, vânzările au scăzut anul acesta, iar profitul a fost unul minim.
Silviu Căţean, fermier: Dacă anul trecut kilogramul de furaj era un leu, anul asta se vinde cu 12 lei. Profit nu avem, mergem cumva din inerție, nu stiu până când.
Petrică Căpraru, producător carne: Costuri sunt mărișoare, costuri de producție, cu personalul, taxe, combustibil, curent.
Edurd Şerban, antreprenor: Anul trecut era stocul limitat, de prin noiembrie am rămas fără produse, anul asta în schimb mai avem.
Petre Daea, ministrul agriculturii: Au fost lansate acte normative pentru a putea stăpâni prețul la energie și gaz astfel încât să putem realiza produsele pe care le obținem cu greu la costuri cât mai reduse.
În acest an dificil, fermierii spun că ar avea nevoie de mai mult sprijin de la ministerul agriculturii.Inflaţia înregistrată de preţurile produselor alimentare a crescut cu 2,2% de la o lună la alta, ceea ce conduce la o rată anuală a inflaţiei pentru preţurile produselor alimentare de 25-30%, spun economiştii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰