Antena Meniu Search
x

Video Profesorul Marian Petcu împarte FJSC în două. Studenţii au comentarii de la "ne jignea încontinuu" la "e o somitate, îl iubim"

Abuz sau exagerare. Este dilema etică pe care comportamentul unui profesor universitar o pune în dezbatere şi scoate la iveală războiul dintre generaţiile de studenţi. Studenţii actuali îl acuză că îi jigneşte într-un limbaj total neacademic, în vreme ce absolvenţi din generaţii mai vechi susţin că stilul profesorului este doar ironic, iar colegii lor mai tineri sunt mult prea sensibili. Pe Internet au apărut deja două petiţii, pro şi contra, iar Universitatea analizează cazul în Comisia de etică. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 20.03.2023, 19:36

Vezi și

Grupurile online de studenţi de la Facultatea de Jurnalism din Bucureşti s-au umplut cu mesaje şi comentarii despre Marian Petcu, profesorul de comunicare şi istoria presei, cu o experienţă de zeci de ani la catedră. Totul a început cu postarea Roxanei, studentă în anul II: 

Roxana, studentă: În momentul în care eram la curs, domnul profesor ne jignea în continuu, ne facea proşti. Eu m-am decis să mă ridic să îi spun că nu am venit la curs să fiu jignită, am ales să părăsesc sala. Se ia foarte mult de noi ca postură, ca îmbrăcăminte. Ni se spune ochelariste dacă purtam ochelari, se ia de culoarea părului. 

Mesajul a fost distribuit de sute de internauţi şi a fost iniţiată o petiţie împotriva lui. 

Andra, studentă: Cel mai mult mă deranjează că venim la facultate sa învăţăm lucruri şi ajungem să fim trataţi ca niste proşti. Dacă ai o stimă de sine scazută, e posibil să te afecteze şi mai tare. 

Pe acelaşi subiect

David, student: Un coleg mesteca guma, i-a zis că ia guma şi i-o pune în păr. Lucruri de le auzeam acum 30 de ani povestite de mama. 

În sprijinul profesorului, a apărut petiţie semnată deja de peste 200 de oameni

În sprijinul profesorului, a apărut o altă petiţie semnată deja de peste 200 de oameni. Victoria a absolvit în 2008 şi spune că glumele profesorului sunt doar un mod ironic de a lupta cu analfabetismul funcţional şi lipsei de cunoaştere.

Victoria Baltag, absolventă: Domnul Marian Petcu este o somitate. Noi toţi îl iubim şi l-am admirat prin modul ironic inteligent pe care îl avea, îl iubeam pentru aceste cuvinte, nouă ne dădea un impuls! Sunt extraordinari de sensibili. 

Andra, studentă: Nu suntem mai sensibili, cred că lucrurile astea se întamplau şi atunci, dar erau o normalitate şi pur şi simplu internalizau abuzul. 

Mihai Marcovici, absolvent: Nu înţeleg războiul care are loc. Are un limbaj mai colorat, eu unul consider că e un limbaj mai părintesc. 

Războiul dintre generaţii

Războiul dintre generaţii este explicat de specialişti prin diferenţa de mentalitate dintre generaţia Z şi mileniali. 

Andreea Săvulescu, psihoterapeut: Stilul de parenting este foarte diferit. Au mult mai mult acces la informaţii. Sunt anumite apelative pe care ei nu le mai tolerează pentru ca le ştirbesc încrederea în sine pe care ei şi-o construiesc cu atât de mult efort deoarece generaţiile de azi sunt concentrate pe dezvoltare persoanală şi de a-şi crea o identitate.

Dascălul predă în continuare, iar facultatea a început o anchetă în acest caz.

Antonio Momoc, decan FJSC: Este un exerciţiu corect de libertate de exprimare. Studenţii vor veni în consiliul facultăţii, vor expune punctul de vedere, vor face la fel în comisia de etică.

Raluca Radu, profesor FJSC: O masă critică de studenţi care consideră că se râde de ei, nu împreuna cu ei. Noi încercăm să înţelegem cum putem să lucrăm mai bine împreună.

Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti ar putea veni cu un verdict săptămâna viitoare. Sancţiunea poate începe de la mustrare scrisă până la desfacerea contractului de muncă. Contactat de reporterii Observator, profesorul Marian Petcu a spus că va oferi un punct de vedere după decizia comisiei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Profesorul Marian Petcu împarte FJSC în două. Studenţii au comentarii de la "ne jignea încontinuu" la "e o somitate, îl iubim"