Antena Meniu Search
x

Video Proiectul Ministerului Mediului: confiscarea maşinilor din parcurile naţionale. "Ce spun ei, că şi ei vor să se bucure de natură"

Mașina confiscată pentru cei prinși că au intrat ilegal într-un parc natural. Este propunerea pe care ministerul Mediului a lansat-o în dezbatere publică, pentru a opri miile de turişti care ignoră regulile de acces în cele mai frumoase locuri din ţară. România este ultimul stat din Uniunea Europeană în care se poate ajunge cu autoturismul în zonele protejate.

Cristian Ionescu
de Cristian Ionescu

la 05.08.2021, 20:48

Vezi și

Fie că sunt cu ATV-uri, motociclete sau chiar autoturisme de teren, turiştii ignora semnele de acces interzis şi barierele. În goana pentru distracţie, distrug flora şi sperie animalele. "În ultimii ani am avut mai multe cazuri, 4-5 cazuri pe an, pe care le-am surprins noi, bineînţeles, probabil au fost mai multe cazuri. Ce spun ei, că şi ei vor să se bucure de natură, să vadă frumuseţile Parcului Naţional. Amenda începe de la 3.000 de lei.", a declarat Mircea Vergheleț, director Parcul Piatra Craiului.

Suntem in masivul Piatra Craiului, în punctul Curmătura Groapelor, la aproximativ 1430 m altitudine. Acesta este locul din care accesul motorizat este interzis pe teritoriul parcului. Aici s-au montat panouri si o bariera care sa-i opreasca pe şoferii cu motociclete, ATV-uri sau chiar autoturisme.

În prezent, nu există legislație specială pentru tragerea la răspundere a turiștilor care încalcă interdicțiile de acces în parcurile naturale și ariile protejate. Jandarmii dau amenzi doar pentru accesul fără drept, cu mijloace motorizate, în pădure sau pe fonduri de vânătoare. "Cele mai frecvente sancţiuni pe care le-am aplicat, peste 200, pentru pătrunderea cu ATV-uri, motociclete, autoturisme în zona fondului forestier. Dacă vorbim despre arii protejate, am dat aproximativ 50 de sancţiuni", a declarat Ion Zaharia, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie Braşov.

"În cursul anului 2021, efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Prahova împreună cu reprezentanţi ai Parcului Natural Bucegi au desfăşurat 33 de acţiuni pentru prevenirea şi combaterea faptelor cu impact negativ asupra patrimoniului, fără a fi constatate fapte de natură penală sau contravenţională", a declarat şi Daniel Chirvase, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie Prahova. Aceeaşi situaţie este şi la mare. În aria protejată de la Grindul Chituc, din comuna Corbu, turiştii au rupt vegetaţia cu ATV-urile. Amenzile sunt uriaşe, însă nu par să îi sperie prea tare. Zonele costiere naturale Vadu și Corbu fac parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Proiectul Ministerului Mediului: confiscarea maşinilor din parcurile naţionale. "Ce spun ei, că şi ei vor să se bucure de natură"