Antena Meniu Search
x

Video Protest în Slănic Prahova. Una dintre cele mai frumoase rezervații, Piatra Verde, riscă să devină exploatare de calcar

Zeci de oameni au protestat ca să împiedice distrugerea unei rezervaţii naturale. Localnicii din Slănic Prahova sunt revoltați pentru că unul din cele mai frumoase locuri de lângă stațiunea lor e pe cale să devină exploatare de calcar. În timp ce primăria spune că nu va permite asta, compania care vrea să extragă tuf vulcanic dă asigurări că are toate autorizaţiile necesare.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 28.08.2021, 20:23

Vezi și

Revolta localnicilor s-a născut după ce, în ultimele zile, mai multe utilaje grele au scos cantități mari de tuf vulcanic de la Piatra Verde. 

Claudiu Loghin, reporter Observator: Piatra Verde este situată la aproximativ 3 kilometri de staţiunea Slănic Prahova. Specialiştii spun că acest tip de tuf are o culoare verde aparte şi este formată din acumularea şi consolidarea cenuşei provenite din erupţiile vulcanice.

"În primul rând muntele Piatra Verde este o valoare a Slănicului, zace aici de mii de ani, aici trebuie să rămână. În al doilea rând conţine un mineral foarte rar, pe care trebuie să-l conservăm", ne-a spus un localnic.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Primăria Slănic a dat terenul spre închiriere unei firme în urmă cu mai bine de 20 de ani. La un moment dat contractul a fost preluat de o altă societate, însă până acum nu s-a întâmplat nimic acolo. Oamenii din zonă s-au sesizat că ceva s-a schimbat abia când au văzut utilajele. Aşa că primarul dă asigurări că ia măsuri. 

Costea Daneluș, primar Slănic Prahova: Marţi, la şedinţa de consiliu voi propune rezilierea contractului. În primul rând ei trebuiau să ne anunţe că fac exploatare acolo.

Contactată de Observator, compania de exploatare spune că respectă legea

"Societatea noastră are dreptul legal de a desfășura activități de exploatare a gipsului și tufului vulcanic în cariera Slănic – Piatra Verde din anul 2000, în baza licenței de concesiune pentru exploatare emisă de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM). Accesul la perimetrul de exploatare se face în baza contractului de închiriere încheiat cu Consiliul Local Slănic. Activitățile de extracție și transport se realizează prin intermediul unei societăți cu care avem contract în acest sens", au transmis reprezentanții companiei.

Locuitorii din zonă aşteaptă acum să vadă ce face primăria. În cazul în care vor continua lucrările, au de gând să iasă din nou să protesteze. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Protest în Slănic Prahova. Una dintre cele mai frumoase rezervații, Piatra Verde, riscă să devină exploatare de calcar