Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Maraton de manifestații contra modificării legilor justiției și împotriva revoluției fiscale. Peste 20.000 de oameni au protestat în Bucureşti

Sute de oameni şi-au anunţat prezenţa la un miting în piaţa Victoriei, nemulţumirile fiind legate de modificările la legile Justiţiei şi la legislaţia fiscală.

de Redactia Observator

la 26.11.2017 , 22:53

O nouă serie de proteste anti-guvernamentale a avut loc în București și alte orașe ale țării, dar și în străinătate. Manifestanții sunt contra modificării legilor justiției de către coaliția PSD-ALDE și împotriva revoluției fiscale.

Actualizare 22:30 - Protestul din Bucureşti împotriva modificărilor la legile justiţiei se încheie. Mii de oameni au mers în marş din Piaţa Victoriei până la Parlament.

Manifestația a durat peste 4 ore. După ce, inițial, au început să se strângă în Piața Victoriei, la ora 18.00, o oră și jumătate mai târziu, la 19.30, manifestanții au pornit către Parlament.

Articolul continuă după reclamă

Actualizare 21:30 - Manifestanţii din Bucureşti au ajuns în faţa Palatului Parlamentului. Au plecat cu aproape două ore în urmă din Piaţa Victoriei.

Actualizare 21:00 - Cei peste 15.000 de oameni care manifestează în Bucureşti au ajuns la Piaţa Universităţii, iar acum se îndreaptă spre Piaţa Unirii. Coloana se întinde de la Piaţa Romană până dincolo de Piaţa Universităţii. Traficul rutier este blocat în centrul Capitalei.

Nu se circulă nici pe Bulevardul Lascăr Catargiu, nici pe Magheru şi nici pe Nicolae Bălcescu. Oamenii se îndreaptă spre Parlament, cu opriri în faţa Ministerului Justiţiei şi Curţii Constituţionale.

Actualizare 20:05 - Peste 15.000 de persoane sunt în marş pe Bulevardul Magheru din Capitală şi scandează ”Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”. Circulaţia rutieră este complet blocată pe Bulevardul Magheru, iar zeci de jandarmi şi poliţişti merg în faţa coloanei de manifestanţi.

Actualizare 19:55 - Jandarmii au făcut cordon călare în faţa protestatarilor atunci când oamenii adunaţi în Piaşa Victoriei au vrut să plece în marş pe Bulevardul Lascăr Catargiu. Manifestanţii s-au îmbrâncit cu jandarmii, au strigat ”Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”. Numărul forţelor de ordine prezente la protestul din Bucureşti este impresionant, depăşind cu mult ceea ce a fost la protestele de până acum. Zeci de jandarmi merg în faţa coloanei de oameni.

Actualizare 19:40 - Sunt aproape 10.000 de persoane la momentul de faţă, în Piaţa Victoriei. Oamenii au plecat, la ora 19.30, în marş spre Parlament. La această oră, sunt îmbrânceli între protestatari şi jandarmi, iar manifestanţii strigă ”Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie!”.

Circulaţia rutieră este oprită pe sensul de mers către Piaţa Romană.

Protestatarii au vrut însă să treacă de cordonul de jandarmi, însă au fost opriţi, ceea ce a dus la îmbrânceli.

Actualizare 19:10 - Numărul oamenilor care protestează în Piaţa Victoriei a ajuns, la această oră, la aproape 5.000. În mai puţin de jumătate de oră, aceştia ar urma să plece în marş spre Parlament.

Jandarmeria Română a anunţat, într-un mesaj postat pe Facebook, că asigură fără discriminare protecţia tuturor persoanelor care aleg să-şi exprime opiniile în mod paşnic.

Actualizare 18:55 - Sub sloganul ”#Aţi reuşit, ne-aţi unit”, alte mii de oameni protestează şi în alte oraşe din ţară. 

Aproape 400 de oameni s-au strâns în Sibiu, în faţa Magazinului Dumbrava, în apropierea zonei centrale. 

1500 de persoane s-au strâns şi în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în zona denumită ”La Clopot”. 

Aproximativ 300 de persoane protestează şi în Constanţa împotriva modificărilor la legile justiţiei, oamenii scandând lozinci împotriva PSD.

Aproximativ 500 de persoane protestează şi în faţa sediului Prefecturii din Galaţi, manifestanţii scandând "Hoţii", "DNA să vina să vă ia", "PSD, ciuma roşie" sau "Aţi reuşit şi ne-aţi unit".

La Braşov, aproximativ o mie de persoane s-au strâns în faţa Prefecturii, având pancarte pe care scrie ”Hoţii” şi ”Demisia”.

Update 18:40 - Peste două mii de oameni se află deja în Piaţa Victoriei. Protestatarii veniţi în Piaţa Victoriei scandează ”PSD, ciuma roşie”, ”Justiţie, nu corupţie”, ”DNA să vină să vă ia” şi ”Demisia”. Alte grupuri mari de oameni continuă să soseacă în piaţă.

Manifestanţii au steaguri tricolore, suflă în vuvuzele şi bat în tobe.

Traficul rutier dinspre Şoseaua Kiseleff şi Bulevardul Aviatorilor înspre Piaţa Victoriei a fost oprit.

Protestele sunt programate duminică seara, în Bucureşti şi în aproape 80 de oraşe, precum şi în străinătate, la Milano, Zurich, Birmingham şi Paris.

În Capitală, manifestanţii ar urma să plece din Piaţa Victoriei la ora 19.30 în marş către Parlament, cu mesajele "Nu scăpaţi!", "Demisia!".

"PSD-ALDE a intrat cu viteză în ultima fază pentru adoptarea legilor Justiţiei: calendar accelerat în Parlament, mobilizare masivă în comisii, forţarea procedurilor parlamentare. Ei vorbesc de stat paralel. Realitatea este că România ajunge să fie un stat capturat", se arată pe pagina evenimentului.

Protestatarii invocă şi faptul că de la 1 ianuarie se va instala haosul, atunci când contribuţiile vor trece de la angajator la angajat.

Peste 6 milioane de angajaţi, de la stat şi de la privat, vor fi afectaţi de modificări, iar sindicatele acuză că oamenilor le vor scădea salariile.  Protestatarii cer ca aceste modificări să fie imediat respinse în Parlament.

"Pe scurt, actuala coaliţie de guvernare susţine hoţia, ineficienţa, haosul şi lipsa de transparenţă, invocând câştigarea alegerilor cu un program de guvernare nerespectat. Viitorul nostru şi al copiilor noştri este în pericol. E momentul să cerem o schimbare politică de substanţă pentru a evita în ultimul ceas o catastrofă naţională din care ne vom reveni în decenii.Pentru toate acestea chemăm românii în stradă pentru o luptă paşnică a României cinstite cu hoţia, autoritarismul şi sărăcia.Cerem demisia Guvernului Dragnea-Tudose şi a principalilor vinovaţi pentru actuala stare de fapt – domnii Dragnea şi Tăriceanu – din funcţiile de preşedinţi ai celor două Camere ale Parlamentului. Fără aceste demisii, şansele românilor de a trăi într-o societate aşezată şi prosperă, bazată pe respectarea drepturilor tuturor, pe cinste şi competenţă vor fi iremediabil distruse", adaugă semnatarii apelului lansat pe Facebook.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la unele produse tradiţionale de Crăciun, din cauza scumpirilor?
Observator » Evenimente » Maraton de manifestații contra modificării legilor justiției și împotriva revoluției fiscale. Peste 20.000 de oameni au protestat în Bucureşti